zaterdag 7 december 2013

Kip/kerrie quiche met prei, paprika, ananas en mozzarella

Vandaag wil ik allereerst iedereen bedanken die de afgelopen tijd voor Mijn mixed kitchen heeft gestemd voor de Just Eat Foodblog top 50 2013. Gisteren is de top 50 bekend gemaakt en...ik sta op plek 40! Niet gek om bij de 50 beste Nederlandse foodblogs te horen als je pas drie maanden bezig bent. En daarbij was het vooral geweldig al jullie lieve commentaren te kunnen lezen. Nogmaals: bedankt/teşekkür ederim!! Over naar de orde van de dag. Kip en kerrie vind ik echt een geweldige combinatie. Een schaaltje kip/kerriesalade is bij mij in de buurt niet veilig en met een bord kip in romige kerriesaus en rijst doe je mij een groot plezier. Toen ik laatst op zoek was naar een lekkere vulling voor quiche kwam ik ergens een idee voor kip/kerrie quiche tegen...bingo! Het leek me erg lekker en dat was het ook. Veel kip, kerrie en daarnaast veel groenten...de quiche was op voor ik het wist.


Normaal ben ik geen fan van fruit in warm eten, maar bij dit recept maak ik een uitzondering voor de ananas. Het past perfect bij de kip en kerrie en geeft een lekker fris accentje aan het geheel. Voor deze quiche gebruikt ik mijn basisrecept voor quichedeeg (onlangs een klein beetje aangepast waardoor het nog beter is geworden) maar natuurlijk kun je dit ook eventueel vervangen door kant-en-klaar deeg voor hartige taart of quichedeeg uit de diepvries. Meestal gaat er slagroom als bindmiddel door een hartige taart, ik gebruikte al een keertje losgeklopte roomkaas (wat erg lekker was) en in deze hartige taart heb ik Turkse yoghurt gebruikt: dat werkte perfect, ik proefde eigenlijk geen enkel verschil en de taart was mooi één geheel geworden. Een prima, minder vet alternatief voor slagroom en bovendien heb ik dit altijd in de koelkast staan (in tegenstelling tot room).


Recept
Kip/kerrie quiche met prei, paprika, ananas en mozzarella

Benodigdheden (voor 1 quichevorm)

1 portie quichedeeg
1 flinke kipfilet
4 schijven ananas (blikje 227 gram)
1 kleine ui
1 steel prei
1 rode puntpaprika
1 groene puntpaprika
1 bol mozzarella
2 eieren
5 eetlepels Turkse yoghurt
handje paneermeel
zout, kerriepoeder


Bereiding
Snij de kipfilet in blokjes en bak deze even aan in een koekenpan. Snij ondertussen de ui, de prei en de puntpaprika's fijn en voeg deze toe aan de kip. Snij de ananasschijven in stukjes (gooi de siroop nog niet weg!) en de mozzarella in plakjes. Als de groenten wat geslonken zijn voeg je de ananas toe en vervolgens twee theelepels kerrie en wat zout. Zet het vuur laag en laat dit vijf minuutjes doorsudderen.


Klop ondertussen de eieren los met de yoghurt en een theelepel kerrie en voeg er een paar scheutjes ananassiroop aan toe tot het mengsel redelijk vloeibaar is. Bestrooi de quichebodem met een handje paneermeel. Doe de kip/groentenvulling in de vorm en giet hieroverheen het yoghurtmengsel. Scheur de plakjes mozzarella in kleinere stukjes en verdeel ze over de quiche. Bak de quiche in de oven op 180 graden in ongeveer 40 minuten gaar: de bovenkant moet mooi goudbruin zijn. Laat de taart minimaal een kwartier afkoelen voor je hem aansnijdt.


Bewaren
Deze taart kun je eenmaal afgekoeld prima twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: heb je de taart weer nodig, zet hem dan bevroren in een voorverwarmde oven van 180 graden en na een minuut of 10 heb je weer verse quiche.


12 opmerkingen:

  1. Wow, klinkt ontzettend lekker zeg! Deze ga ik snel eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed idee, de Turkse yoghurt. Ik gebruik zelf altijd light crème fraîche maar yoghurt ga ik zeker ook proberen. Die heb ik ook altijd in huis en is ook goedkoper.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik twijfelde of het kon maar las het ergens en je kon het echt niet proeven. Ideaal!

      Verwijderen
  3. Kan dit ook met andere yoghurt ? Bv Griekse yoghurt die kan ik vrij in de aldi krijgen maar de Turkse niet he . en Turkse winkels zijn hier niet in de buurt .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, je kan het prima vervangen door de Griekse yoghurt van de Aldi, die gebruik ik zelf ook regelmatig. Overigens verkopen ze bij de Lidl (goede) Turkse yoghurt en bij de AH ook (die ken ik niet, is duurder). Ik koop het zelf eigenlijk altijd bij de Aldi of Lidl, haha.

      Verwijderen
  4. hoi,

    Ik wil dit graag maken met Bladerdeeg alleen, welke bladerdeeg kan ik het beste hierbij gebruiken?

    Op het laatst heb je nog een andere groente (lijkt op koriander) erop gelegd voordat het in de oven gaat, welke groente is het precies?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt dit met alle soorten bladerdeeg maken, net wat je zelf lekker vindt. Over de bovenkant heb ik een klein beetje platte peterselie gestrooid.

      Verwijderen
    2. Hoi,

      Ik heb net Deeg voor Hartige Taart met bakkergist gekocht? is dat ook goed? ow ok is het ook goed als je koriander erover heen zou doen en dan in de oven?

      Verwijderen
    3. Ja dat is prima. En in dit recept kun je de peterselie ook vervangen door koriander inderdaad.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!