Pagina's

zondag 25 oktober 2015

Pastırma (Turkse pastrami)

Wat is het?
Pastırma kun je het beste omschrijven als Turkse pastrami, alhoewel het niet helemaal te vergelijken is met zijn Italiaanse broertje. Het is gedroogd rundvlees, met een sterk gekruid rand (çemen) en komt oorspronkelijk uit het oude Anatolië.  Pastırma wordt gemaakt door rundvlees te zouten, dan te wassen en dan 10 tot 15 dagen te laten drogen. Vervolgens wordt het zout uit het vlees geduwd waarna het vlees rondom wordt bedekt met een pasta, çemen, die onder meer bereid wordt met komijn, fenegriek, knoflook en rode paprika. Hierna wordt het vlees langdurig aan de lucht gedroogd. Met name de pastırma uit Kayseri is bekend, maar er zijn ook ander soorten. 


Waar kun je het kopen?
In Nederland wordt pastırma bij de Turkse winkels voorverpakt verkocht. Helaas is deze pastırma niet te vergelijken met diegene die je in Turkije (voorverpakt of vers gesneden) kunt kopen. In grotere steden in Nederland kun je soms ook bij islamitische slagerijen pastırma vinden die vers afgesneden wordt. In alle gevallen is pastırma behoorlijk aan de prijs, maar de moeite van het kopen meer dan waard!




Hoe bewaar je het?
Pastırma bewaar je het beste in de koelkast. Doordat het gedroogd is, is het vrij lang houdbaar.


Wat kun je ermee maken?
Pastırma (Turkse pastrami) is in Turkije vooral populair bij het onbijt. Afhankelijk van de pittigheid kun je ervoor kiezen de çemen, de kruidige rand, deels of helemaal van de plakjes af te halen.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waar pastırma in verwerkt wordt:

Pastırmalı yumurta (gebakken ei met pastırma)
Paçanga börek (börek met pastırma en kasar)




4 opmerkingen:

  1. Ha Eslem,
    Ik volg je recepten heel vaak en vind ze heel inspirerend, dank!
    Ik heb toevallig zowel Italiaanse als Turkse schoonkinderen. Vandaar m'n opmerking over pastrami/pastrimi vandaag: ook ik dacht dat pastrami Italiaans was. Maar de Italianen kennen het niet. Het is oorspronkelijk Joods en ooit meegenomen door immigranten naar Amerika. Je vindt het vaak in New York op heerlijke broodjes. Lekker dus, dat wel! Groetjes, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu je het zegt heb ik dat ook weleens gehoord inderdaad. Bedankt voor de aanvulling!

      Verwijderen
  2. Heerlijk deze variant op de italiaanse versie. Laatst als voorgerecht bij een BBQ geserveerd. Was zo op!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Ineke, pastrami is Roemeens van oorsprong en niet joods. Maar we eisen weleens vaker dingen die niet van ons zijn op, zoals hummus (libanees) of falafel (eveneens libanees. De pastirma (turks) is heel weer iets anders en de gedroogde variant van pastrami.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!