Pagina's

vrijdag 10 januari 2014

Cacık (Turkse tzatziki)

Cacık is de Turkse variant van de bekende Griekse tzatziki. Ook weer een voorbeeld van iets dat zo simpel, lekkerder en goedkoper is om thuis te maken in plaats van kant en klaar te kopen! Strikt genomen hoor je Turkse cacık eigenlijk nog aan te lengen met water waardoor het een soort yoghurtsoep met komkommer wordt. Persoonlijk hou ik meer van deze variant maar de aangelengde cacık is wel ontzettend dorstlessend als het warm is buiten. 


Deze cacık (Turkse tzatziki) maak ik vaak bij kofte, maar ook bij aardappels uit de oven of gewoon bij versgebakken broodjes smaakt het heerlijk. Heb je nog een afspraak na het eten, laat de knoflook dan weg: bijna net zo lekker en iets vriendelijker voor je gesprekspartner! In veel recepten moeten de zaadlijsten van de komkommer worden verwijderd of moet de komkommer eerst uitlekken: dat is bij dit recept niet nodig. Ik heb de tzatziki drie dagen in de koelkast bewaard en hij bleef mooi dik. Er kan een klein beetje vocht opkomen als je hem bewaard maar dat kun je eenvoudig afgieten of er doorheen roeren, dat is het vocht van de yoghurt.


Recept
Cacık (Turkse tzatziki)

Benodigdheden
6 flinke eetlepels Turkse yoghurt
1 handvol verse dille
1 kleine Turkse komkommer of 1 stuk gewone komkommer
2 teentjes knoflook
zout


Bereiding
Schil de komkommer en snij hem in hele kleine blokjes. Snij ook de dille fijn. Pel de knoflookteentjes en snij ze fijn of haal ze door de knoflookpers. Roer de yoghurt los in een schaaltje en voeg de dille, komkommer, knoflook en zout toe.


Roer even goed door en proef of er eventueel nog wat meer zout nodig is. Laat de cacık minimaal een paar uur in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken.


Bewaren
Cacık (Turkse tzatziki) kun je in de koelkast een paar dagen bewaren. Er kan een beetje vocht op de yoghurt komen te staan: dat kun je gewoon afgieten of doorroeren. Hou er wel rekening mee dat met name de smaak van de knoflook sterker wordt naarmate de tzatziki langer in de koelkast staat.


6 opmerkingen:

  1. Ohh heerlijk! Ik doe er altijd gedroogde munt door maar ga het ook eens met dille proberen :)

    Groetjes Yesil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh en trouwens, mijn ex-schoonmoeder had een keer de aangelengde versie gemaakt met postelein erdoor en dat was ook superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig, die variant ken ik niet, leuk om te horen!

      Verwijderen
  3. Mocht je een dikkere versie willen, dan kun je de yoghurt uit laten lekker in een kaasdoek of een schone theedoek. Je spreid in een vergiet de kaasdoek of de theedoek uit, laat de beker yoghurt in de theedoek leeglopen. Vouwt vervolgens de uiteinden naar elkaar toe en draait dit in een knoop. Draai het langzaam aan en pers langzaam het vocht door het doek heen. Daarna de droge substantie in een schaal doen en dan verder gaan met de bereiding.

    PS Dit heet in de Nederlandse keuken hangop, normaliter met vers fruit als dessert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat je zo hangop maakt, maar Turkse yoghurt is naar mijn smaak dik genoeg.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!