vrijdag 6 september 2013

Bulgur

Wat is het?
Bulgur is een graanproduct, gemaakt van verschillende soorten tarwe, meestal van durum (harde tarwe). Nadat de tarwekorrels gestoomd zijn, worden ze gedroogd en daarna grof, fijn of zeer fijn gemalen of gebroken. Het resultaat? Bulgur, koolhydraatrijk (dus een goede vervanger voor aardappels, rijst of pasta) met een hoog gehalte aan vezels (te vergelijken met zilvervliesrijst). Bulgur heeft een licht nootachtige maar verder heel neutrale smaak en is daarom heel geschikt als basisproduct voor bijvoorbeeld salades. Het lijkt enigszins op couscous, maar couscous wordt op een andere manier bereid en heeft ook kleinere korrels. In Turkije wordt uitsluitend bulgur gebruikt.


Binnen de Turkse keuken bestaan er drie soorten bulgur:
- pilavlık bulgur: grof gemalen bulgur, geschikt om bulgur pilavı mee te maken (eerste foto hieronder)
- köftelik bulgur: fijn gemalen bulgur wat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld mercimek köftesi
- çigköftelik bulgur: zeer fijn gemalen bulgur om bijvoorbeeld çigköfte mee te maken (tweede foto hieronder) Waar koop je het?
Bulgur is te koop bij elke Turkse winkel en supermarkt. Voor zover ik weet is er ook een versie van Lassie die onder meer bij de Albert Heijn te koop is, maar deze heb ik zelf nooit geprobeerd, dus daar kan ik niets over vertellen (behalve dat hij waarschijnlijk een stuk duurder is, haha). Ik koop zelf altijd bulgur van het merk Duru, wat je bijna overal vindt in Turkse zaken.


Hoe bewaar je het?
Bulgur is droog en net als pasta en rijst lang houdbaar zolang er geen vocht bij komt.

Wat kun je ermee maken?
De fijnere soorten bulgur zijn heel geschikt om (maaltijd)salades mee te maken, waarbij eigenlijk alle denkbare variaties mogelijk zijn: vlees, vis, vegetarisch: de neutrale smaak van bulgur past overal bij. 


Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin bulgur verwerkt wordt:

Bulgurlu biber dolması (met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes)
Bulgur pilavı (bulgurrijst)
Bulgur aşı (bulgur in een tomatensausje)
Kısır (Turkse bulgursalade)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!