Turkse producten

In veel Turkse recepten worden typisch Turkse producten en ingrediënten gebruikt. Tegenwoordig zijn deze vrijwel allemaal prima in Nederland te verkrijgen, maar het is niet altijd duidelijk wat precies bedoeld wordt als je niet zo thuis bent in alle namen en termen. En soms kom je in de Turkse supermarkt ook dingen tegen waarvan je géén idee hebt wat het is. Ik heb er zelf ook best even over gedaan om alles uit te vogelen (en leer nog steeds bij natuurlijk) dus alles wat ik weet deel ik hier met jullie, waar mogelijk met foto's zodat je weet waar je naar moet zoeken of vragen in de winkel. Nog niet alle pagina's zijn gevuld, maar daar wordt aan gewerkt! Vragen over een product? Stel ze gerust (onderaan de pagina), ik zal altijd proberen mee te zoeken naar een antwoord.



Kruiden en smaakmakers
Biber salçası / Turkse peperpuree
Çörek otu / Nigellazaadjes
Dereotu / Dille
Domates salçası / Turkse tomatenpuree
Isot (Urfa) biber / Isot chilipeper
Mahlep / Weichselzaad
Maydanoz / Platte peterselie
Nane / Munt
Nar ekşisi / Granaatappelsiroop
Pekmez / Druivensiroop
Pul biber / Pepervlokken
Reyhan / Paarse basilicum
Sumak / Gemalen sumakbessen
Tahin / Sesamzaadpasta
Yenibahar / Piment


Groenten en fruit
Asma yaprağı / Druivenbladeren
Ayva / Kweepeer
Can eriği / Mini pruimen
Dolmalık biber / Mini paprika
Dut & karadut / Moerbei
Kırmızı biber / Turkse rode puntpaprika
Kuzu kulağı / Zuring
Nar / Granaatappel
Salatalık / Kleine Turkse komkommer
Semitozu / Postelein
Turp / Meiknol
Turunç / Zure sinaasappel
Vişne / Turkse zure kers/morellen
Yeni dünya (Malta eriği)/ Loquat
Yeşil biber / Groene peper



Vlees
Sucuk / Turkse knoflookworst
Pastırma / Turkse pastrami


Zuivel
Beyaz peynir / Turkse witte kaas
Hellim peyniri / Halloumi kaas
Kaşar / Turkse jonge kaas
Kaymak / Turkse zure room
Yoğurt / Turkse yoghurt

Overig
Bulgur 
Pide / Turks brood
Yufka


Dranken
Türk çayı / Turkse thee
Kahve / Turkse koffie
Şalgam / Rode wortel-sap
Boza
Sahlep


Andere wetenswaardigheden uit de Turkse keuken
Volume koken
Oklava
Çaydanlık


23 opmerkingen:

  1. Een hele leuke blog heb je. Het heeft me meteen weer inspiratie gegeven om weer eens iets anders op tafel te zetten dan de hollandse pot. Ik heb natuurlijk ook meteen je lijstje met Turkse produkten bekeken, heel handig! Maar heb je de verklaring voor pekmez en tahin misschien verwisseld? Voor zover ik weet is tahin sesampasta. Pekmez ken ik niet, dus daar kan ik niets over zeggen.

    Groeten, Netje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Netje, leuk om te horen dat ik je geinspireerd heb! En je hebt helemaal gelijk, ik heb de vertalingen van pekmek en tahin omgewisseld. Bedankt voor je opmerkzaamheid, ik ga het aanpassen!

      Verwijderen
  2. Sahlep! Gedronken in Istanbul in december, erg lekker! Echt leuk blg heb je, ben dol op de Turkse keuken ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk, salep staat er nog niet bij, ga er binnenkort wat aan doen. Dank je wel voor je compliment!

      Verwijderen
  3. Hey Eslem,

    Ik heb even een vraagje. Een vriendin heeft voor haar verjaardag een Turkse kookboek gevraagd. Zoek al dagen naar een goed Turks kookboek maar kan er niet één vinden. Ze zijn of heel dun met weinig recepten of niet echt authentiek. Ken jij misschien een goed Turk kookboek voor Nederlanders? Het beste boek die ik tot nu toe heb kunnen vinden is De Turkse Keuken van Leanne Kitchen. Maar zij geeft weer een heel eigen draai aan de recepten en heeft niet eens een recept voor baklava staan terwijl ze daar wel over schrijft in haar boek. Ze beweert namelijk dat je baklava aan de profs moet overlaten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou dat is sowieso al onzin natuurlijk, baklava aan de profs overlaten ;). Ja het is een goede vraag: ik ken namelijk ook geen écht goede authentieke Turkse kookboeken. Een van de redenen waarom ik Mijn mixed kitchen ben begonnen ;). Misschien kun je al mijn recepten uitprinten en inbinden, haha! Maar even serieus: het beste (minst slechte) Turkse kookboek wat ik heb is 'De authentieke Turkse keuken' van Erika Casparek-Turkkan. Staan nog veel fouten en onjuistheden in, maar beter dan de andere Turkse kookboeken die ik heb. Ook geen baklavarecept overigens ;). Succes!

      Verwijderen
    2. verse munt , lamsbout en baklava van meliha genco

      Verwijderen
    3. Dat boek heb ik ook maar vond ik zelf weinig authentiek en vaak ook onduidelijk.

      Verwijderen
  4. Weet je misschien ook of de Turkse colmek peyniri een Nederlandse benaming heeft?
    Dat kennen ze hier niet neem ik aan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Colmek peyniri bestaat niet bij mijn weten. Bedoel je çömlek peyniri of çökelek peyniri? Van beiden weet ik overigens geen NLse benaming hoor haha. Çökelek peyniri wordt nog weleens bij Turkse winkels verkocht, in plastic bakjes.

      Verwijderen
  5. Sorry voor te veel vragen trouwens. 'De authentieke Turkse keuken' van Erika Casparek-Turkkan heb ik ook gezien. Wilde die ook kopen maar zag daar vanaf i.v.m te veel vertaalfouten. Maargoed, het gaat erom dat de recepten authentiek zijn en dat zijn ze dus wel. Ga het toch maar bestellen. Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Vertaalfouten zijn mij destijds niet opgevallen, niet storend in ieder geval. Maar het is alweer jaren geleden dat ik het boek heb opengeslagen.

      Verwijderen
    2. Ik ben altijd blij geweest met het boek 'koken in de wereld Turkije". Schrijfster Funda Engin. Met baklava-recept! ;-)

      Verwijderen
  6. Hoi Eslem, dank voor je mooie blog! Heel helder en herkenbaar geschreven. Zoals je het omschrijft, kan me er echt in vinden. De Şehriyeli pilavı / Turkse rijst met vermicelli, ja ook ik had geen geduld en daardoor mislukte het steeds haha. Gouden tips. Nu las ik ook dat je prei invriest, wat ligt er eigenlijk nog meer in je vriezer? En standaard in de voorraadkast. Lijkt me heel handig zo'n (boodschappen)lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je berichtje! Een echte lijst heb ik niet, maar in mijn vriezer ligt altijd brood (Turks en gewoon), sucuk, rundvlees, kipfilet, gehakt, tomaten (voor saus oid), frambozen en aardbeien (om mee te bakken), walnoten (blijven zo lang vers), geweekte en voorgekookte bonen (maak altijd wat extra's)....Mijn voorraadkast is redelijk uitgebreid, alles wat houdbaar is en ik weleens gebruik heb ik wel in huis meestal.

      Verwijderen
  7. Beste Eslem, in Turkije kreeg mijn zoon eens een roze (anijsachtig) kruidendrankje. Het werd warm geserveerd in een Turks theeglaasje. Schijnt gezond te zijn en goed voor de keel. Kun jij me vertellen hoe dit heet? Alvast hartelijk dank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk is dat reyhan serbeti geweest, een zelfgemaakt drankje op basis van 'reyhan', een kruid dat als basilicum of als mirte vertaald kan worden. Ik weet nog niet welke vertaling klopt, ik zal het eens proberen uit te zoeken als ik in Turkije ben!

      Verwijderen
  8. Sinds ik de Turkse keuken ontdekt heb eten wij Nederlanders Turks (heerlijk en gezond).
    Rode linzensoep geweldig lekker alleen vervangen wij de margarine door roomboter, nou je zou je vingers ook nog op willen eten als je niet uitkijkt(haha).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, wat leuk om te horen! De Turkse keuken is gewoon erg lekker!

      Verwijderen
  9. Beste,
    Sedert vorig jaar heb ik de Turkse keuken leren kennen en het doet mij plezier een zo duidelijke site te hebben gevonden hierover, ik ben nu niet zo een keukenprins maar ik ga toch zeker op zoek naar enkele Turkse producten om een en ander uit te proberen.
    Groetjes uit Belgie/Cesmeli


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hoeft geen keukenprins te zijn om lekker te koken hoor :) als je de spullen in huis hebt en het recept volgt gaat het gewoon lukken! Ik ben benieuwd!

      Verwijderen
  10. Beste Eslem, erg leuke site heb je! Ik woon in Alanya en ben op zoek naar 'gewone' rijst. Weet jij welke pirinc ik daarvoor moet hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Eslem,je bent goud waard dat je met dit idee bent begonnen hahahha geweldig en wat een lekkere recepten staan er tussen.. ik ben gek van de turkse keuken en hou ook van koken.. dus ik ben echt heel blij met dit .. ook leuk om het min of meer persoonlijk contact via de blog zodat er vragen gesteld kunnen worden heel top. ik blijf aan je homepage hangen hahaha groetjes Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!