donderdag 31 oktober 2013

Sarımsaklı sucuk köftesi (pittige köfte met knoflook)

Nu het offerfeest is geweest, hebben we weer een diepvries vol vlees. We hebben van het meeste vlees gehakt laten maken dus we kunnen weer volop aan de köfte en andere lekkere gerechten. Dit recept voor sucuk köftesi kwam ik onlangs tegen op de blog van Cahide Sultan, en de foto's zagen er zo smakelijk uit dat ik het recept ook zelf wilde proberen. En ze smaken zelfs nog beter dan ze eruit zien. Het is een hele andere variant van köfte dan wat wij normaal eten (met ui en platte peterselie) maar deze is zeker net zo lekker! Wij aten ze vanavond met zelfgemaakte ovenfrietjes, salade van wortel en rode kool en een dipsausje van Turkse yoghurt, munt, dille, pul biber en zout. Zeker een aanrader!


De naam 'sucuk köftesi' verwijst naar de smaak van sucuk (Turkse knoflookworst). Het smaakt natuurlijk niet precies hetzelfde maar de köfte heeft er zeker wat van weg. Lekker pittig door de knoflook en de verschillende soorten pepers. Het originele recept gaat uit van 1 kilo gehakt, ik heb dat gehalveerd naar 500 gram. Normaal ben ik niet zo van het 'afmeten' van de kruiden maar bij dit recept is het wel handig er enigszins noodzakelijk zodat de köftes niet te pittig worden of juist geen smaak hebben. Je kunt deze köftes natuurlijk ook prima onder de grill in de oven bereiden (zoals ızgara köfte) of op de barbecue, maar mijn oven was al in beslag genomen door zelfgemaakte ovenfrietjes en voor de barbecue was het helaas net iets te koud.


Recept
Sarımsaklı sucuk köftesi (pittige köfte met knoflook)

Benodigdheden (voor 14 stuks köfte)
500 gram rundergehakt
4 teentjes knoflook
2 handjes vol paneermeel
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel komijn
1/2 (halve) theelepel piment
1 theelepel pittige paprikapoeder
1 theelepel gedroogde tijm (of Italiaanse kruiden)
1 theelepel zout

Bereiding
Meng het gehakt met de geperste (of geraspte) knoflook en alle overige ingrediënten. Kijk nu even op de klok en kneed het gehakt dan zo'n 10 minuten. Dat lijkt lang (dat is het ook) maar het zorgt ervoor dat de kruiden zich goed verdelen in het mengsel en dat het gehakt zoveel mogelijk smaken opneemt.



Vorm vervolgens de köftes en zet ze (afgedekt!) weg in de koelkast. Het lekkerst worden ze als je ze 24 uur laat staan, maar ook na een paar uur smaken ze al prima. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de köftes om en om in de pan tot ze gaar zijn.

Bewaren
Mocht er wat overblijven dan smaken deze köftes, bewaard in de koelkast, de volgende dag nog net zo lekker!

6 opmerkingen:

  1. Dat ziet er super lekker uit! I like your Blog.. You got a new follower :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. corrie442 29-2 2014
    ik heb het recept gemaakt pittige kofte met knoflook
    maar wij vonden het niet zo pittig ik heb er zelf nog 1th biber er bij in gedaan
    wat heb ik dan verkeerd gedaan maar het smaakte wel goed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt niets verkeerd gedaan :) pittig is natuurlijk ook een kwestie van smaak! Ik heb hier twee kleine dametjes die het liever niet te pittig hebben maar je kan altijd meer peper of piment toevoegen.

      Verwijderen
  3. Merhaba Eslem, ik heb geen piment in huis kan het ook zonder?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan zonder, maar piment geeft wel de specifieke smaak aan deze koftes.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!