woensdag 16 april 2014

Asperges met gerookte zalm en eiersalade

Het is inmiddels echt een traditie. Zodra er witte Hollandse asperges van de koude grond te koop zijn, eten mijn moeder en ik asperges met gerookte zalm en eiersalade. Eén van de beste combinaties die ik ken! Traditioneel worden asperges natuurlijk geserveerd met ham, aardappeltjes, gekookte eieren en botersaus. Ham is geen optie voor mij en ik moet zeggen dat ik gekookte aardappels en eieren nou ook niet echt spannend vind naast zo'n verfijnde groente als asperges. Dus probeerden we een aantal jaar geleden asperges te combineren met gerookte zalm en een zelfgemaakte eiersalade, en dat was echt perfect! De zoutige gerookte zalm en de romige eiersalade passen precies bij de asperges. Het was weer smullen!


Het fijne aan asperges met gerookte zalm en eiersalade is dat het zo op tafel staat: terwijl de asperges op het vuur staan maak je de eiersalade en salade met gerookte zalm, en klaar! Je kunt de gerookte zalm overigens ook 'gewoon' in plakken erbij eten, maar wij vinden het zo lekkerder (en makkelijker eten). Probeer het dit aspergeseizoen eens uit zou ik zeggen!



Recept
Asperges met gerookte zalm en eiersalade

Benodigdheden (voor twee personen)
500 gram asperges
200 gram gerookte zalm
6 eieren
mayonaise
1 bosje bieslook
1 halve citroen
zout, dille (vers of gedroogd)


Bereiding
Zet de eieren op en kook ze hard (10 minuten). Schil de asperges en zet ze op in koud water. Als het water aan de kook is hebben de asperges zo'n 20 minuten nodig om gaar te worden, een beetje afhankelijk van de dikte. Als je er met een vork in kan prikken zijn ze gaar. Pel de eieren en laat ze een beetje afkoelen. Snij ze dan in blokjes en meng ze met de fijngesneden bieslook, zout en mayonaise, tot het een lekker smeuïg mengsel is wat goed op smaak is. 


Snij de plakken zalm in blokjes en meng ze met de dille en een kneepje citroensap. Meng goed en voeg eventueel nog wat meer citroensap naar smaak toe. En dan is het een kwestie van wachten tot de asperges gaar zijn. Eet smakelijk!


Bewaren
Asperges met gerookte zalm en eiersalade kun je eenmaal afgekoeld in de koelkast een dag bewaren: de eiersalade kan twee dagen bewaard worden.


4 opmerkingen:

  1. Ook hier zijn de eerste asperges alweer gegeten. Volgende keer ga ik ze ook met zalm doen, want je hebt gelijk: veel lekkerder dan op de traditionele manier. Maar asperges een dag bewaren???? Die kans krijgen ze bij mij dus echt nooit!

    groeten, Netje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In theorie kun je ze een dag bewaren ;) . Eet smakelijk alvast, het is zó lekker met gerookte zalm!

      Verwijderen
  2. Met gerookte zalm zijn asperges idd ook heel erg lekker. Goeie combi. Ik zou zelf door de eisalade dan geen mayo doen, maar een likje creme fraiche of zo. Hoe dan ook: dit is Voedsel met een hoofdletter V.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad ook een goed idee, en je hebt helemaal gelijk: Voedsel! :)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!