vrijdag 4 april 2014

Sucuklu yumurta (gebakken ei met Turkse knoflookworst)

Alhoewel een doordeweekse 'kahvaltı' (ontbijt) bij een gemiddelde Turkse familie meestal gewoon bestaat uit brood met Turkse witte kaas, olijven, komkommer en tomaat, houden ze er erg van het wat uitgebreider te doen in het weekend of op andere vrije dagen. Sucuklu yumurta (gebakken ei met Turkse knoflookworst) is een immens populair ontbijtgerecht: het is goedkoop, makkelijk en snel te maken. Traditioneel eet je dit gerecht gewoon uit de pan zonder verder bestek: een stuk brood volstaat. Als ontbijt ben ik er zelf niet zo weg van, maar het is een prima lunch of snel avondeten. Wat rauwkost erbij en klaar!


In het 'originele' recept horen de dooiers van de eieren heel te blijven: hier dip je dan vervolgens je brood in. Ik hou niet zo van ongebakken dooiers en bovendien is dat voor Krullenbol en Wildebras ook niet geschikt, dus ik heb de dooiers gewoon kapot getikt en meegebakken. Je kunt er overigens ook een soort roerei van maken door nadat je het ei toe hebt gevoegd te blijven roeren: dan is het helemaal snel klaar.


Turks recept
Sucuklu yumurta (gebakken ei met Turkse knoflookworst)

Benodigdheden (voor twee personen)

1 stuk (klein worstje, 100 gram) sucuk
3 eieren


Bereiding
Snij de sucuk in dunne plakjes. Verwarm een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en bak de sucuk hierin rustig aan (olie of boter is niet nodig). Draai de plakjes worst een paar keer om. Na een paar minuten zie je dat de worst donkerder van kleur was en de randjes een beetje omkrullen (enigszins afhankelijk van hoe dun je de sucuk gesneden hebt).


Zet het vuur wat lager en breek de eieren in de pan. Laat de eieren (de dooiers al dan niet heel afhankelijk van wat je zelf wil) op laag vuur rustig stollen. Sucuklu yumurta serveer je met vers Turks brood. Eventueel kun je er wat pul biber of platte peterselie overheen strooien.


Bewaren
Restjes van sucuklu yumurta (gebakken ei met Turkse knoflookworst) kun je in de koelkast een dagje bewaren. Koud is het ook prima te eten.


9 opmerkingen:

  1. Heerlijk, die sucuk! Zit ook flink wat komijn in, of niet? In de worst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komijn? Ja ook, naast alle andere kruiden en de knoflook ;)

      Verwijderen
  2. Gelukkig heb ik nog enkele worstjes in de vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het ook zo lekker door de macaroni! Ik moet ze ook maar weer eens kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ook echt een lekkere smaakmaker door pasta's! Gewoon kopen en in de diepvries bewaren, dan gaan ze lang mee en het voorkomt ook dat je hele koelkast naar knoflook ruikt ;)

      Verwijderen
  4. Bewaren, eenmaal dit gemaakt blijf je eten, van bewaren komt dan niets meer!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!