maandag 21 april 2014

Mini appeltaartjes

Alhoewel ik zelf gek ben op chocola, is natuurlijk niet iedereen dat en als ik voor een groter gezelschap iets ga bakken kies ik dan ook vaak voor in ieder geval één variant met fruit en geen chocola. En ik moet zeggen dat het gebak met fruit vaak eerder op is dan degene met chocola...maar dat vind ik dan persoonlijk weer niet zo heel erg, lang leve de restjes! Deze mini appeltaartjes zijn een variant op de klassieke appeltaart. Het is iets meer gepruts met het deeg maar daar staat tegenover dat ze ook sneller bakken en ontzettend leuk zijn om op tafel te zetten. En...de smaak van deze kleine appeltaartjes is onovertroffen! Heerlijk knapperig smaakvol deeg met zachte frisse appeltjes als vulling. 


Bij appeltaartrecepten lees ik vaak dat je Goudrenetten 'moet' gebruiken maar zelf vind ik dat je daar weinig van merkt. Ik pak gewoon wat er op de fruitschaal ligt, in ons geval meestal Elstars. Maar ik heb in Turkije ook een keer appeltaart met Granny Smith gebakken (die zure groene appels) en zelfs dat smaakte geweldig! Dus doe wat je leuk vind, of mix verschillende soorten appels door elkaar. Overigens kun je met het recept hieronder ook een appeltaart normaal formaat maken, je hebt dan alleen iets meer appels nodig (ik gok op twee meer) voor de vulling.




Recept
Mini appeltaartjes

Benodigdheden (voor 12 mini appeltaartjes)
200 gram zachte roomboter
200 gram suiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
1 handje paneermeel
3 appels (ik gebruikte Elstars)
1 eetlepel suiker
2 theelepels kaneel


Bereiding
Klop het ei los en verdeel het over twee schaaltjes: één deel gebruik je voor het deeg en het andere deel om straks de taartjes mee te bestrijken. Meng de zachte roomboter, suiker, bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en zout tot een mooi samenhangend deeg. Bij mij kwam het deeg niet samen: het helpt dan om er één of twee eetlepels water aan toe te voegen. Het moet echt een mooie deegbal zijn die niet meer kruimelt. Rol het deeg in plasticfolie en leg het even in de koelkast. Schil ondertussen de appels en snij ze in stukjes. Meng er de eetlepel suiker en het kaneel doorheen.

Vet je muffinvorm goed in met (gesmolten) boter. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik. Steek rondjes uit met een klein schaaltje en vouw deze rondjes vervolgens in je muffinvorm. Het helpt als je daarna even aandrukt: bij mij paste er precies een Turks theeglaasje in om het deeg gelijkmatig te verdelen in de vorm. Werk zo alle 12 vormpjes af. Strooi in elk vormpje wat paneermeel en vul ze daarna met het appelmengsel.



Snij van het overgebleven deeg repen waarmee je de mini appeltaartjes bedekt. Bestrijk het deeg met het halve losgeklopte ei. Schuif het bakblik dan in de oven en bak de appeltaartjes op 170 graden in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je deze mini appeltaartjes het beste individueel inpakken in aluminiumfolie: zo blijven ze zeker een aantal dagen vers.



39 opmerkingen:

  1. Ze zien er echt te schattig uit! En lekker natuurlijk..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanx! Leuk voor een brunch ;) (grapje hoor haha er stond al meer dan genoeg lekkers op tafel)

      Verwijderen
  2. Ja........... Fijn...... !!!!! 'k heb er honger van gekregen...... Bedankt... Hahahahaha. Ziet er heerlijk uit moet ik zeggen. En ik doe mijn appeltaart ALTIJD met Granny's... Zo wordt het een lekkere frisse taart en de suiker erin voorkomt dat hij al te zuur wordt. Ik vind het de lekkerste appel voor de taart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik heb dat dus één keertje uit 'nood' gedaan, Granny's in een appeltaart, maar ik was verbaasd hoe lekker dat werd! Zeker een goede optie.

      Verwijderen
  3. Wat een super leuke en vast ook lekkere appeltaartjes. Ik denk dan altijd dat je van die kleine vormpjes nodig hebt (lees die heb ik niet) maar de muffinvorm voldoet dus ook.
    Nog een voordeel, een punt appeltaart is altijd wat rommelig, tenminste bij mij, dit is goed uit te delen, leuk met een verjaardag, of zomaar......
    Groet Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, staat veel leuker dan punten appeltaart. En nee van die leuke kleine taartvormpjes heb ik ook niet maar zo'n muffinvorm is ideaal. Heb er nog nooit muffins in gebakken haha maar wel veel andere dingen.

      Verwijderen
  4. Ik heb eigenlijk nog nooit appeltaart met eigen deeg gemaakt, maar het is best simpel zo te zien! En mini is altijd leuker. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Appeltaart met eigen deeg is zóveel lekkerder! En moeilijk is het zeker niet, het is geen gistdeeg dus niet lang kneden en wachten tot het gerezen is.

      Verwijderen
  5. Super recept. Vandaag uitgeprobeerd. We konden niet wachten tot ze afgekoeld waren. De geur was super, maar de smaak nog beter. Klein beetje slagroom er op. En zo snel mogelijk op eten. Als je het goed vind, link ik een foto van mijn zelfgemaakte appeltaartje op mijn blog. Met een verwijzing naar jouw site.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! En tuurlijk vind ik een foto met link een goed idee, erg leuk! Dank je wel voor je berichtje!

      Verwijderen
  6. Ze staan momenteel in de oven, ik ben benieuwd! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo fijn dat je al deze spullen altijd wel in huis hebt! Ik had zin om iets te bakken maar geen zin om naar de supermarkt te gaan, makkelijk maar toch enorm leuk recept! Ben nu de boter aan het snijden, ben benieuwd. In ieder geval bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hopelijk smaakten ze ook goed! Inderdaad fijn als je gewoon aan de slag kan zonder eerst allemaal dingen in huis te hoeven halen. Ik vond ze heerlijk, jij hopelijk ook :)

      Verwijderen
  8. WAUUW helemaal top joh met alle afbeeldingen en uitgebreid uitleg.
    Ik ga het zo ook bakken en hopen dat het ook lukt!!
    Bon Apettit&Afiyet olsun!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vandaag je mini-appeltaartjes gemaakt, ze zien er gezellig uit :)! na het bakken, laten afkoelen maar nu krijg ik ze niet meer uit de muffinvorm ..:( heb je misschien tips om ze nog zo 'heel' mogelijk eruit te halen?

    bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi, net met jouw recept een mini appeltaartje gebakken. Heb steeds een kwart van de benodigdheden gebruikt en verder bijna alle suiker weg gelaten. Alleen een zakje vanillesuiker in het deeg en een beetje suiker door de vulling. Ik denk dat de appels zoet genoeg om voldoende smaak te geven aan het taartje. Nu wachten tot de oven klaar is. Ik ben heel benieuwd...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm, met zo weinig suiker lijkt het deeg me nogal smakeloos, maar hopelijk was dat niet het geval!

      Verwijderen
  11. Ps:ik heb ook nog rozijnen door de vulling heen gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het zijn heerlijke taartjes!! Nu voor de tweede x gemaakt. Waar ik wel tegenaan loop is dat t deeg blijft kruimelen. Ik krijg het wel uitgerold maar niet goed van het werkblad af... Heb je daar een tip voor? De taartjes vallen bij iedereen hier in de smaak dus wordt gevraagd ze nog vaak te maken 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm, als je het niet van het werkblad krijgt, moet je misschien wat meer bloem gebruiken bij het uitrollen. Maar als het deeg echt kruimelt, mag je er nog wel een eetlepel water aan toevoegen, want het hoort wel één geheel te zijn. Eventueel kun je het ook nog tussen plastic uitrollen.

      Verwijderen
    2. Hoi Renate, ik heb er net als Eslem aangeeft een lepel water aan toegevoegd omdat het bij mij ook te kruimelig was, daarna was het perfect. En wat ik handig vind met uitrollen van deeg is het tussen bakpapier te leggen bij het uitrollen. Dat werkt fijn en scheelt een hoop geplak aan werkblad en roller. Je pakt de uitgestoken rondjes dan zo op. Succes! Petra

      Verwijderen
  13. Hoi Eslem, ze zijn goedgekeurd hier, ze waren heerlijk! En precies een mooi 1-persoonstaartje. Kloddertje slagroom ernaast en smullen maar. Wel had ik nog deeg over, daarvan heb ik nog wat mini versies gemaakt in een mini cupcakevorm. Deze 30 minuutjes in de oven en ook die waren goed gelukt. Nu nog op zoek naar een nieuwe (betere) vorm, want ondanks goed invetten was het een ramp om de taartjes mooi uit de vorm te krijgen. De kleintjes kwamen er makkelijk uit, maar de grote vorm is aan vervanging toe naar jaren gebruik geloof ik. Bedankt voor het lekkere recept, de volgende keer voeg ik nog wat rozijntjes toe, want daar zijn ze hier gek op. Groet, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen Petra, en dank je wel voor je tips!

      Verwijderen
    2. Hoi Petra,

      Geen nieuwe vorm kopen hoor! Gewoon eerst een velletje bakpapier in de vormpjes doen, dan til je het taartje er zo uit na afkoelen.

      Verwijderen
  14. Beste beide ik heb zowel water als bloem geprobeerd maar beide geen succes 😔 Zou het kunnen dat ik het deeg te lang kneed? Dat is het enige dat ik nog kan bedenken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lastig! Met kneden kan je stoppen zodra het deeg een bal vormt, dus als je daarna nog doorkneedt zou dat het misschien kunnen zijn ja.

      Verwijderen
  15. Had in plaats van zelfrijzend bakmeel wat tarwebloem met bakpoeder gebruikt. De taartjes zijn er desondanks goed uitgekomen en ontzettend lekker! Bedankt voor het recept :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Weet je wat ook erg lekker is Eslem?
    Als je het paneermeel vervangt door custard van Dr. Oetker.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Na jouw Appelkruimel plaattaart uiteraard dit recept uitgeprobeerd.... Hmmmm... en wederom... 't snakt naar meer!!! Heerlijk!!! Geweldig dat er foto's zijn en een uitgebreide beschrijving bij staat!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heerlijk! Blij met dit lekkere recept. Ik heb de appeltjes even gebakken met kaneel en anijspoeder. Waar ik tegenaan liep was de manier waarop ik de taartjes uit de muffinvorm moest krijgen. Bedacht dat ik beter de flexibele muffinvorm had kunnen gebruiken. Evengoed is er volop gesmuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Net gemaakt en ze zijn heerlijk..inderdaad 1 eetlepel water erbij gedaan 😊kan ik ze in alleminiumfolie verpakken en dan in koelkast bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!