zondag 14 september 2014

Kırmızı biber (Turkse rode puntpaprika)

Wat is het?
Kırmızı biber zijn rode puntpaprika's. Voor de duidelijkheid duid ik ze hier even aan als Turkse rode puntpaprika, want deze paprika's zijn, in tegenstelling tot de standaard 'stoplicht'paprika's in Nederland, wél verkrijgbaar in Turkije. Ze worden in Nederland ook wel zoete puntpaprika's genoemd omdat ze zoeter zijn dan gewone paprika's. In tegenstelling tot yeşil biber, Turkse groene pepers, zijn deze puntpaprika's absoluut niet pittig of heet.


Waar koop je het?

Rode puntpaprika's zijn eigenlijk overal te koop. Natuurlijk bij de Turkse supermarkt maar ook bij de gangbare supermarkten zoals AH en groentenzaken. Ik koop ze waar ze het goedkoopst zijn: meestal is dat bij de Turkse winkel, maar soms zijn ze ergens anders in de aanbieding. De groentenkraam op de markt verkoopt weleens een grote zak vol voor een euro, dat is altijd een goede koop natuurlijk.

Hoe bewaar je het?

Ik bewaar puntpaprika's altijd in de groentela van de koelkast. Als je goed vers koopt zijn ze makkelijk een week of twee houdbaar.


Wat kun je ermee maken?
Kırmızı biber (Turkse rode puntpaprika) worden in de Turkse keuken voornamelijk gebruikt voor het maken van biber salcasi en tarhana. Zelf gebruik ze graag, niet helemaal authentiek Turks, wel heel erg lekker, in (maaltijd)salades.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin kırmızı biber verwerkt wordt:

Fırında peynirli yumurtalı ekmek (Turks brood met feta en ei uit de oven)
Közlenmiş biberli patlıcan salatası (Turkse salade van geroosterde aubergine, puntpaprika en ui) Sosisli kaşarlı omlet (omelet met paprika, kaas, knakworstjes en peterselie)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!