woensdag 1 oktober 2014

Arpa şehriyeli salatası (Turkse orzosalade met sucuk, prei en feta)

Orzo is een geval apart. Het ziet eruit als rijst, maar het is pasta! Pasta vermomd als rijst, eigenlijk. In Turkije is het bekend als 'arpa şehriye' en wordt het vaak gebruikt om şehriyeli pilav mee te maken. Je kunt orzo dan ook in vrijwel elke Turkse winkel krijgen. Naast pilav kun je ook erg lekkere salades maken met orzo, een soort pastasalade dus eigenlijk. Vandaag ging ik voor een Turkse variant: arpa şehriyeli salatası  oftewel Turkse orzosalade met sucuk, prei en feta. Een supercombinatie!


De pittige sucuk en zoutige kaas brengen de orzo goed op smaak en door de vele groenten is het nog eens een gezonde pastasalade ook. Ik vind het nadeel van pastasalades vaak dat je op van die grote stukken koude pasta zit te kauwen, maar doordat orzo zo klein is, had ik dat idee vandaag helemaal niet. Ideaal. Natuurlijk kun je met orzosalade alle kanten op: grijp de gelegenheid vooral aan om de restjes in huis op te maken!


Turks recept
Arpa şehriyeli salatası (Turkse orzosalade met sucuk, prei en feta)

Benodigdheden
1½ Nederlands theeglas (150 gram) orzo
1 stuk (klein worstje, 100 gram) sucuk
1 steel prei
1 groene peper
½ rode puntpaprika
1 blikje mais
1 stukje (100 gram) Turkse witte kaas
1 handvol platte peterselie
zout


Bereiding
Spoel de orzo af onder stromend water en zet het met ruim kokend water en zout op (net als je met andere pasta zou doen). Snij de sucuk in blokjes en bak deze even aan (olie of boter is niet nodig). Snij de prei in ringen en bak deze mee met de sucuk tot het flink is geslonken. Snij ondertussen de peper en puntpaprika in reepjes en snij de peterselie fijn. Giet de mais af. 


Giet, als de orzo gaar is (na een minuut of 10, even proeven of hij zacht is), de orzo af en doe het in een schaal. Meng er het prei-sucuk mengsel, de mais, peper, puntpaprika en het grootste deel van de witte kaas en de peterselie doorheen. Breng eventueel nog op smaak met wat zout (was bij mij niet meer nodig door de kaas en sucuk). Strooi er het laatste beetje kaas en peterselie overheen en serveer.


Bewaren
Arpa şehriyeli salatası (Turkse orzosalade met sucuk, prei en feta) kun je afgedekt in de koelkast twee dagen bewaren. Zowel koud als lauwwarm erg lekker!


10 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verzorgde site is dit. De recepten zien er goed uit, ik ga er zeker iets van maken, zoals deze salade

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O ja, Orzo! Ik gebruik het vaak, vergeet alleen steeds de naam. Ik meng het vaak door een Griekse salade. Dus tomaten, rode ui, olijven, feta, komkommer en mais. En dan orzo erdoor. Echt een fijn product.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat lijkt me inderdaad ook een lekkere combi! Echt ideaal als basis voor een salade met alles wat je nog in de koelkast hebt liggen.

      Verwijderen
  3. Ik zie het zo vaak liggen bij de toko. Ik ga je recept testen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke salade, dank je voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!