zondag 12 oktober 2014

Sıkma (Turks platbrood)

Sıkma heb ik hier vertaald als Turks platbrood, maar je zou het net zo goed Turkse wraps kunnen noemen, of dürüm, want dat is het eigenlijk ook allemaal. Hoe dan ook, het is een heel lekker, zacht, oprolbaar, neutraal 'brood' dat je in de pan bakt. In Turkije noemen ze het ook weleens 'mayalı' of 'bazlama' (verwarrend, want ik ken bazlama juist als dikkere broden). Ik houd het maar op sıkma en welke naam je er ook aan geeft, het is de moeite van het proberen meer dan waard!


Sıkma (Turks platbrood) komt oorspronkelijk uit de stad Adana en daar wordt dit traditioneel geserveerd met aardappelsalade, gekookte eieren, tomaat en ui. Omdat dit voor ons een lunch was, heb ik er ook andere rauwkost, Turkse witte kaas en olijven bij gezet. Het overgebleven platbrood hebben we 's avonds met köfte en salade opgegeten en dat was minstens zo lekker. Echt een grote aanrader, dit zachte vers gebakken platbrood.




Turks recept
Sıkma (Turks platbrood)

Benodigdheden (voor tien stuks platbrood)
500 gram bloem
60 gram melk
30 gram neutrale (bijvoorbeeld zonneboem of arachide) olie
190 gram water
1 ei
7 gram gist
5 gram zout


Bereiding
Roer alle ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Door het ei in het deeg blijft het deeg altijd een beetje aan je handen plakken. Dat is niet erg, maar het moet wel goed kneedbaar zijn. Is het dat niet, voeg dan een klein beetje bloem toe. Laat het deeg afgedekt in een kom een uur rijzen.


Kneed het deeg na het rijzen door en verdeel het in 10 bolletjes. Leg deze op je met bloem bestoven werkblad en dek ze af met een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Neem een platte (koeken- of hapjes)pan met een anti-aanbaklaag en warm deze alvast op op het gas (geen olie of boter in de pan doen!). Strooi bloem op je werkblad, neem een bolletje deeg en rol deze uit tot een ronde lap deeg (ter grootte van de pan die je gaat gebruiken). Leg de lap deeg vervolgens in de pan en laat het deeg garen op ongeveer middelhoog vuur (geen deksel op de pan doen). Je ziet dat het deeg gaat opbollen. Als de onderkant lichtbruin is, draai je het deeg om en laat je de andere zijde ook lichtbruin worden.


Als de sıkma aan beide kanten mooi gekleurd is leg je hem op een theedoek. Leg er direct een andere theedoek overheen. Ga zo door tot het deeg op is. Leg telkens het gebakken platbrood op de anderen en dek weer af met de theedoek: hierdoor blijven ze ook na het afkoelen zacht.


Bewaren
Sıkma (Turks platbrood) kun je eenmaal afgekoeld goed verpakt een dag vers houden. Wil je het langer bewaren, dan kun je het ook prima invriezen.




15 opmerkingen:

  1. Handig recept. Is het ongeveer hetzelfde als een wrap? Slimme tip van die theedoek. Ik maakte een keer wraps en die waren niet meer op te rollen.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, dit lijkt sterk op een wrap. En inderdaad, lang leve de theedoeken: door de warmte en de condens die niet verdampt blijven ze superzacht. Werkt ook heel goed voor andere deegproducten :) .

      Verwijderen
  2. Zien er goed uit Eslem!
    Dit zijn de 'platbroden' die ik altijd bij de Turkse toko zie, 'vers' geleverd. Deze zijn ook altijd dubbel lijkt het wel en mooi zacht, zo zien die van jou er ook uit.
    Heb het recept opgeslagen, dankjewel!

    Groet, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Karin! Ben benieuwd of deze naar jouw mening net zo lekker zijn als die uit de Turkse winkel :)

      Verwijderen
  3. Lijkt me een lekker alternatief voor wraps :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Eslem, het rijzen van het deeg lukte bij mij niet.. heb je enige adviezen over waar ik de volgende keer op moet letten? Groetjes, Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan een heleboel oorzaken hebben. Was de gist die je gebruikte vers? Heb je lang genoeg (10 minuten) gekneed? Had je de kom afgedekt met plasticfolie? Stond de kom op een warme (kamertemperatuur) plek? Heeft het deeg lang genoeg de kans gehad om te rijzen (minimaal een uur, langer is beter)? :)

      Verwijderen
    2. Hoi :)
      Ik had er alleen een handdoek opgedaan. De kom stond verder wel op kamertemperatuur en stond iets langer dan een uur. De gist die ik heb gebruikt is geloof ik actieve gedroogde gist. Ik woon in het VK dus het is daar allemaal een beetje anders.. :/ Maar ik zal het de volgende keer proberen met plasticfolie en andere gist!
      Groetjes, Naom

      Verwijderen
    3. Ja, gist is gist, zou ik denken, maar probeer eens een ander merk inderdaad! Hopelijk lukt het de volgende keer wel!

      Verwijderen
    4. Het kan helpen de gedroogde gist eerst op te lossen in een beetje lauwe vloeistof...en dan toevoegen. Wanneer ik de gedroogde gist zo door de bloem doe, rijst het ook minder. Succes.

      Verwijderen
    5. Als je gedroogde gist (uit zakje) gebruikt, deze altijd even 'opstarten' in lauw water. 10 min laten staan en dan toevoegen als beschreven in het recept.

      Verwijderen
  5. ik heb van die zakjes gist maak dat veel uit?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!