zondag 30 november 2014

Kuş yuvası poğaça (Turkse zachte gevulde 'vogelnest'broodjes)

Zondag is bij ons thuis echt een dag waarop niets hoeft. De meiden lopen in hun pyama rond en ik grijp vaak de gelegenheid aan om even lekker in de keuken iets in elkaar te prutsen voor de lunch. Deze kuş yuvası poğaça (Turkse zachte gevulde 'vogelnest'broodjes) stonden al lang op mijn 'to bake'-lijstje maar zijn typisch van die broodjes die je niet even tussendoor maakt, maar die wel de moeite van het bakken meer dan waard zijn. Ze zien er leuk uit maar belangrijker: ze zijn heerlijk zacht en zowel warm als koud is de kaasvulling heel erg lekker.


In het originele recept wordt een iets andere vulling gebruikt: ik heb wat extra kruiden aan de kaas toegevoegd, maakt het nog lekkerder! Er gaat een eitje door de kaas om die wat meer stevigheid te geven en te voorkomen dat de vulling uit de broodjes loopt. Natuurlijk kun je de broodjes ook met iets anders vullen: kies dan wel voor een vulling die niet al te nat is en stevig blijft, zoals gehakt. Oh, en de roomboter op de foto ligt daar voor de sier: ik dacht die nodig te hebben, maar dat bleek niet het geval. Hij staat dan ook niet tussen de ingrediënten in het recept.



Turks recept
Kuş yuvası poğaça (Turkse zachte gevulde 'vogelnest'broodjes)

Benodigdheden (voor ongeveer 25 broodjes)

Voor het deeg
800 gram bloem (eventueel nog wat meer)
400 ml melk
135 gram zonnebloemolie
25 gram suiker
2 eieren (houd 1 eigeel apart voor het bestrijken)
7 gram (1 zakje) droge gist
7 gram zout

Voor de vulling
2 plakken (400 gram) Turkse witte kaas
1 ei
1 handvol platte peterselie
gedroogde dille, munt


Bereiding
Scheid één van de eieren en hou het eigeel apart voor het later bestrijken van de broodjes. Klop het eiwit los met het andere ei in de melk. Voeg de suiker en gist toe en roer er ook de olie door. Voeg dan de bloem en het zout toe en kneed het tot een soepel deeg. Het kan zijn dat je wat extra bloem nodig hebt, het deeg mag niet meer aan je handen of aan het werkblad blijven plakken. 


Leg de deegbol in een kom, dek deze af met bijvoorbeeld wat plastic en zet het een uur weg om te laten rijzen. Maak ondertussen de vulling klaar: snij de peterselie fijn en prak de kaas. Meng deze met ei, de peterselie, munt en dille. Als het deeg gerezen is, pak je een bolletje deeg ter grootte van een ei. Duw deze met je hand uit tot een rondje en steek er een rondje uit dat net wat kleiner is (ik gebruikte een koekjesuitsteker, maar met een glas kan het ook). Trek het buitenste randje los, verdeel het in twee strengen en rol deze om elkaar heen.


Leeg het deegrondje op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Vouw de deegstreng tot een cirkel en leg deze bovenop het rondje (de cirkel moet op de randen van het deegrondje vallen, niet ernaast). Neem een flinke eetlepel vulling en vul daar het vogelnestje mee. Duw de vulling een beetje aan zodat alles mooi stevig vast zit. Werk zo al het deeg af. Laat de broodjes afgedekt met een theedoek nog een half uurtje rijzen. Klop daarna het resterende eigeel los met een scheutje melk en bestrijk hiermee de randjes van de broodjes. Bak ze in de oven gaar op 180 graden. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Let op: de randjes moeten lichtbruin/goudbruin zijn zoals op de foto, als de broodjes te donker worden blijven ze niet zacht na het afkoelen.


Bewaren
Kuş yuvası poğaça (Turkse zachte gevulde 'vogelnest'broodjes) kun je goed afgesloten in een plastic zak twee dagen bewaren. Wil je ze langer bewaren, dan is invriezen ook geen probleem.


3 opmerkingen:

  1. Kan ik dit ook maken met ´natte´ gist? Zo ja, een heel blokje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan! Je gebruikt dan een half blokje verse gist (dus de helft van een blokje van 42 gram).

      Verwijderen
  2. ik zoek iemand die pogca broodjes kan maken met DEZE vulling. heb voor 20 jaar geleden deze broodjes gegeten van een turkse jongen bij mij op school. zins ik van school ging heb ik die broodjes nooit meer kunnen eten. in de turkse winkels kun je ze niet kopen (alleen met gehakt als vulling) maar wil ze met kaas vulling. alleen die broodjes zijn nergens verkrijgbaar omdat ze thuis gemaakt worden blijkbaar. wie weet een winkel in limburg die zulke broodjes verkoopt of iemand die ze maakt?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!