zondag 23 november 2014

Supangle (Turkse chocoladepudding met gesmolten chocola)

Alhoewel de naam van dit gerecht is afgeleid van het Italiaanse 'zuppa inglese', lijkt supangle (Turkse chocoladepudding met gesmolten chocola) daar helemaal niet op. In dat raadsel ga ik me verder niet verdiepen, ik ga nu namelijk vertellen hoe óverheerlijk dit toetje was (ja, het is allang op!). Ik wist niet zo goed wat te verwachten, maar het is een heerlijk rijke, volle pudding met een fantastische chocoladesmaak, natuurlijk dankzij de gesmolten chocola die erdoorheen gaat. Heel anders dan de 'gangbare' chocoladepudding waar alleen cacaopoeder doorheen gaat. Nee, dit is het betere werk!


Het recept wat ik gebruikte voor deze supangle (Turkse chocoladepudding met gesmolten chocola) schrijft 120 gram chocola voor, en toevallig had ik dat precies nog in huis. Maar het zal net zo goed lukken met 100 gram dus als je geen overbodige chocola in huis wil halen (heel verstandig, haha) is een reep van 100 gram ook voldoende. Eventueel kun je het recept ook met melkchocola maken, de chocoladesmaak van de pudding zal dan wel minder intens en zoeter zijn. Verder is het een heel simpel recept, even het mengsel aan de kook laten komen, af laten koelen in schaaltjes en het kan op tafel. Dit recept was trouwens eveneens mijn eerste 'offline' publicatie: het stond in de novembereditie van het tijdschrift Al Nisa. Leuk! :)



Turks recept
Supangle (Turkse chocoladepudding met gesmolten chocola)

Benodigdheden (voor vijf personen)

120 gram pure chocola
800 ml melk
1 ei
175 gram kristalsuiker
40 gram bloem
3 eetlepels (30 gram) cacaopoeder
1 snufje zout
1 theelepel roomboter
een paar biscuitjes/lange vingers
1 scheutje melk


Bereiding
Hak de chocola fijn. Roer het ei los in de melk. Voeg vervolgens de suiker, bloem, cacaopoeder en zout toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Zet het vuur uit zodra het mengsel kookt en roer er de fijngehakte chocola en de theelepel boter doorheen. 


Leg op de bodem van elk puddingschaaltje een biscuitje en bestrijk deze met wat melk. Giet er vervolgens de pudding overheen. Indien gewenst kun je ook meerdere laagjes biscuitjes in je vorm doen, dat deed ik in mijn glaasjes. Zet de pudding weg in de koelkast om helemaal af te koelen en op te stijven, minimaal 3 uur, liefst nog wat langer.


Bewaren
Supangle (Turkse chocoladepudding met gesmolten chocola) kun je in de koelkast een paar dagen bewaren.

12 opmerkingen:

  1. Dit is denk ik niet geschikt voor zwangeren en zwakken i.v.m. het ei?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals je in het recept kan lezen breng je het mengsel mét ei aan de kook dus eventuele 'enge' bacteriën zijn dan allang uitgeroeid ;). Nee het mengsel wordt gewoon verhit dus absoluut geen gevaar voor wie dan ook. Ja gevaar van teveel eten :D

      Verwijderen
  2. Ik heb precies gedaan wat er staat en het recept gevolgd maar na 7 uur! is mijn chocoladepudding nog steeds chocolademelk :((

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh? Dat is wel heel raar en moet eigenlijk ook niet kunnen. Het ei en het meel zouden meer dan voldoende moeten zijn om de pudding te laten binden. Heb je echt alles aan de kook laten komen?

      Verwijderen
    2. Ja, precies als in het recept staat. Maar de volgende dag heb ik het weer aan de kook gebracht en er een theelepel agar agar bijgedaan. Toen was hij helemaal perfect. En lekker...:)

      Verwijderen
    3. Wat een slim idee! Het blijft raar, maar gelukkig heb je het toch nog lekker op kunnen eten.

      Verwijderen
  3. Lijkt me heerlijk, en wat een mooie glaasjes heb je. Ik ga dit denk ik maken met Kerst :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik heb deze glaasjes dit jaar meegenomen uit Turkije, gebruik ze eigenlijk alleen voor hele speciale gelegenheden zoals deze, haha :). Goed idee om het met kerst te maken!

      Verwijderen
  4. Nou heb dit Eerste Kerstdag gemaakt en het was echt ontzettend lekker! Zeker iets om vaker te maken. Bedankt voor weer een heerlijk recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!