donderdag 13 november 2014

Peynirli cevizli erişte (verse Turkse pasta met kaas en walnoten)

Erişte is een Turkse pasta in reepjesvorm. Het is een typisch Turks product wat door veel mensen thuis wordt gemaakt. Vaak wordt dan de hele buurt of familie opgetrommeld om een dagje 'makarna' te komen snijden. Het pastadeeg wordt 's ochtends vroeg gemaakt. In tegenstelling tot Italiaans pastadeeg wordt dit deeg in grote ronde plakken uitgerold en dan even gebakken op de davul saç (rond houtgestookt oventje). Vervolgens gaat iedereen rond lage tafeltjes zitten en wordt het pastadeeg eerst in brede repen gesneden en vervolgens in dunne reepjes. Iedereen krijgt een paar zakken mee naar huis en zo kan men weer een tijd vooruit! Ik heb een paar zakken erişte van mijn schoonmoeder in de kast staan, maar je kunt het bij Turkse winkels hier ook kopen. 


Een van de bekendste gerechten die worden gemaakt met erişte is peynirli cevizli erişte (verse Turkse pasta met kaas en walnoten). De combinatie van walnoten met pasta klinkt misschien raar maar het combineert verrassend goed. Natuurlijk kun je hiervoor ook elke andere pastasoort gebruiken als je geen erişte tot je beschikking hebt. De langwerpige vermicelli die onder meer bij de Lidl (in zakken) wordt verkocht, lijkt ook erg op erişte en wordt door soms als alternatief voor erişte gebruikt.


Turks recept
Peynirli cevizli erişte (verse Turkse pasta met kaas en walnoten)

Benodigdheden (voor één persoon)
1 waterglas (85 gram) erişte (of een andere soort pasta)
1 klontje boter
1 handje Turkse witte kaas
3 walnoten
zout


Bereiding
Breng water (ongeveer twee keer zoveel als de erişte, dus 2 waterglazen in dit geval) met wat zout aan de kook. Doe er, als het kookt, het klontje boter bij en doe dan ook de erişte erin. Laat het aan de kook komen en kook de pasta met de deksel op de pan gaar. Giet het daarna af in een vergiet of zeef.


Hak ondertussen de walnoten fijn en verkruimel de kaas. Leg de erişte op een bord of schaal en strooi de kaas en walnoten eroverheen. Het 'hoort' officieel niet, maar wat platte peterselie vind ik er ook heel goed bij passen.


Bewaren
Peynirli cevizli erişte (verse Turkse pasta met kaas en walnoten) wordt plakkerig als het koud is, dus eet het gewoon lekker op!


6 opmerkingen:

  1. Ik moest even goed kijken wat het nou precies was, die pasta ziet er toch wel anders uit xD maar dit lijkt me zeker wel wat! ziet er erg lekker uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb dit vandaag gegeten, erg lekker.
    Simpel gerecht, maar juist daarom leuk.
    Dank je voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!