donderdag 8 januari 2015

Elmalı tarçınlı kek (Turkse appel/kaneel tulbandcake met walnoten)

Elmalı tarçınlı kek (Turkse appel/kaneel tulbandcake met walnoten) maakte ik afgelopen zomer in Turkije maar vind ik eigenlijk meer een winters receptje. Appel, kaneel, walnoten...past perfect bij dit druilerige kille weer! En zeker nu er weer volop goedkoop Elstars van de nieuwe oogst verkrijgbaar zijn denk ik dat ik deze herfstige cake snel nog maar een keer moet maken. Want lekker was hij! Kruidig van de kaneel, lekker zacht door de appel en crunchy stukjes walnoot...heerlijk.


Het recept voor deze elmalı tarçınlı kek (Turkse appel/kaneel tulbandcake met walnoten) is typisch Turks: in plaats van boter wordt er olie in de cake gebruikt. Dat lijkt misschien vreemd, maar je proeft er niets van terug (zolang je geen olijfolie of andere sterk smakende olie gebruikt). In Turkije gebruiken ze eigenlijk altijd olie voor cakes. Ik vind vaak roomboter lekkerder, maar in dit geval is de olie een goede keuze omdat je daardoor het appelmengsel heel goed door het beslag kan verdelen. Let op: je kunt deze cake natuurlijk ook in een andere vorm dan een tulband bakken, maar neem wel een ruime vorm, want het is een behoorlijke hoeveelheid beslag die niet in een gewone kleine cakevorm past.


Turks recept
Elmalı tarçınlı kek (Turkse appel/kaneel tulbandcake met walnoten) 

Benodigdheden
5 eieren
1 waterglas (190 gram) kristalsuiker
½ waterglas (100 ml) melk
1 waterglas (200 ml) zonnebloemolie
2,5 waterglas (275 gram) bloem
1 zakje bakpoeder
1 snufje zout
4 kleine appels (bijvoorbeeld Elstars of Goudreinet)
2 handjes walnoten
1 eetlepel kristalsuiker
2 theelepels kaneel


Bereiding
Schil (indien gewenst) de appels en snij ze in kleine blokjes. Hak de walnoten fijn en meng ze door de appelblokjes. Strooi er de eetlepel suiker en 2 theelepels kaneel overheen en meng goed door. Zet dit even opzij. Mix de eieren met de suiker in ongeveer vijf a tien minuten tot een heel luchtig mengsel (moet minimaal in volume verdubbeld zijn). 


Voeg dan al mixend de melk en olie en vervolgens zout, bakpoeder en bloem toe. Schep vervolgens het appelmengsel door het beslag heen. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak de cake in de oven op 180 graden, ongeveer 50 minuten tot een mespunt er schoon uitkomt.


Bewaren
Elmalı tarçınlı kek (Turkse appel/kaneel tulbandcake met walnoten) blijft goed vers door de appel in de cake en kun je zeker vier dagen prima bewaren.




4 opmerkingen:

  1. Ik heb gisteren je recept voor de Turkse kip uitgeprint. Vandaag ben ik naar de AaBe super gegaan om daar de Turkse pepertomatenpuree te halen en parboiled rijst. We eten het maandag voor het geval onze jongste en haar vriend mee eten. En anders eten we het met zijn tweetjes. Ik kreeg ook een goede vervanger voor gedroogde rauwe ham aangewezen zodat ik ook een empanada kan maken als hij (de vriend van mijn jongste) een keer blijft mee eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze tulband is een groot succes en overheerlijk.Ik ga het volgende week nog een keer maken Bedankt voor het delen van dit recept

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geproefd bij mijn zus, dat wordt bakken volgend weekend

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!