zondag 15 februari 2015

Makarnalı börek (makkelijke börek met farfalle)

Zoals jullie ondertussen wel weten, bestaan er vele, vele soorten börek. Eigenlijk alle soorten gevuld deeg komen in Turkije in aanmerking voor het label 'börek'. Een hele bekende maar bewerkelijke soort is 'su böregi' (letterlijk: waterbörek), waarbij je deeg uitrolt en even in kokend water legt voor het de oven ingaat. Het idee hierachter is dat de binnenkant van de börek heel zacht wordt. Deze makarnalı börek (makkelijke börek met farfalle) is hier eigenlijk de makkelijke variant van (yalancı su böreği). Börek met macaroni klinkt misschien raar, maar pasta heeft precies die structuur van zacht gekookt yufkadeeg en de smaak is echt geweldig! 


Makarnalı börek kost weinig tijd om te maken. Terwijl de pasta kookt, maak je de kaas met peterselie klaar en daarna is het een kwestie van yufka en pasta in het bakblik en bakken maar! Bovendien heb je met dit recept heel snel een bakplaat vol börek, ideaal dus als er meer mensen mee-eten. Twijfel je nog over de pasta in börek? Niet doen! Ik had er ook mijn bedenkingen bij, maar neem één hapje van deze börek en alle twijfels zijn verdwenen. Het smaakt gewoon als een perfect gebakken börek. Maar dan makkelijk!



Turks recept
Makarnalı börek (makkelijke börek met macaroni)

Benodigdheden (voor één bakplaat)
300 gram pasta (farfalle of een variant daarop)
1 pak yufka (met 3 vellen)
1 waterglas (200 ml) melk
1 Turks theeglaasje (100 ml) zonnebloemolie
2 eieren
1 plak Turkse witte kaas
1 handvol platte peterselie


Bereiding
Kook de pasta net-aan gaar in gezouten water. Giet het af in een vergiet en laat het even afkoelen. Snij de peterselie fijn en meng het met de kaas. Klop de eieren los met de melk en olie.


Neem nu een bakplaat van je oven. Vouw de yufkavellen voorzichtig open en leg het eerste vel over de bakplaat heen. De randen hangen over, dat is de bedoeling. Bestrijk de yufka met wat eimengsel. Scheur de tweede yufka in grove stukken en leg deze in het bakblik. Bestrijk ook deze weer (ruim) met het eimengsel. Verdeel de helft van de kaas hier overheen. Roer de pasta even los en verdeel deze over de kaas. Bedruppel de pasta ook met wat van het eimengsel en verdeel dan de resterende kaas over de pasta.


Scheur vervolgens de derde yufka in grove stukken en verdeel deze over de pasta in het bakblik. Bestrijk wederom met eimengsel. Vouw nu de overhangende randen van de onderste yufka naar binnen en 'plak' ze vast met het eimengsel. Giet het resterende eimengsel over de börek. Snij de börek alvast in vierkanten, en strooi er eventueel wat nigella- en/of sesamzaad overheen. Zet de bakplaat in de oven en bak de börek in ongeveer 40 minuten op 180 graden goudbruin en gaar.


Bewaren
Makarnalı börek (makkelijke börek met farfalle) kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Voor het serveren even opwarmen in de oven of magnetron.


11 opmerkingen:

  1. Kan je in plaats van de yufka ook een eigen deegmengsel maken met bloem,ei en/of melk? Zoiets zag ik laatst op internet staan bij een hartige preitaart. En dat werd ook borek genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dan is het meer een soort quiche, maar dat wordt inderdaad börek genoemd, nogal veel dingen worden börek genoemd in Turkije ;)

      Verwijderen
  2. Net gemaakt voor mijn moeder en zeer geslaagd.
    Één minpunt: Ma zegt dat ze na dit recept niet zo snel meer de traditionele su boregi zal gaan maken.
    Alleen nog voor hele speciale dagen zegt...
    Weet niet of ik daar blij mee moet zijn :)
    Maargoed voortaan maak ik zelf wel su boregi volgens dit recept. Qua smaak weinig verschil.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat is inderdaad misschien een minpunt, maar wel heel leuk om te horen! Het smaakverschil is inderdaad bijna niet te merken, zeker als je het niet weet.

      Verwijderen
  3. Wat een goed idee!
    Pasta wordt sowieso altijd graag gegeten bij ons in huis en op deze manier heb je minder yufka nodig.
    Bij mij scheurden de stukjes helaas een beetje, volgend keer doe ik de tweede laag toch als geheel erop .
    Er bleef niet veel over voor de volgende dag :-)
    Groetjes
    Birgit Layla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Inderdaad, nog een goede budget-börek ook op deze manier :)

      Verwijderen
  4. Echt wat een fantastische site!! Mijn schoonouders wonen in Turkije, dus daar kan ik het niet aan vragen.. En als ik al mijn schoonmoeder om hulp vraag krijg de recepten als volgt; oh, gewoon een beetje bloem, een kopje melk hahaha.. Helaas ben ik nog niet zover dat ik die feeling heb voor koken zoals mijn schoonmoeder.. maar dankzij jouw recepten maak ik mijn man weer gelukkig.,En heeft hij zelfs soms het gevoel dat hij het eten van zijn moeder eet.. ( nou een groter compliment kun je van een Turkse man volgens mij niet krijgen haha) echt hulde!! SUPER BEDANKT

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een ontzettend lief berichtje, dank je wel!! Ik herken precies wat je zegt, schoonfamilie in Turkije en dan maar roepen 'ja gewoon zoveel bloem totdat het deeg goed is' euuhhhh jaja :) . Met heel veel vallen en opstaan heb ik uiteindelijk een beetje leren koken en ik vind het super om te horen dat ik anderen daar nu mee kan helpen! En ja, dat zijn de beste complimenten haha. Dank je wel!!

      Verwijderen
  5. Ik heb deze gemaakt en was heel erg lekker! Complimenten. Wel een gedoe om de yufka uit elkaar te krijgen, het breekt snel... Klopt dat? Of is het deeg dan te droog?
    Ik wil nu graag een börek maken met walnootvulling zoals ook ergens op jouw website staat vermeld, maar daar staat alleen geen basis recept bij, alleen de walnoot vulling.. Kan ik dit (bovenstaand) recept aanhouden en dan de vulling vervangen voor walnoot? Of moet ik een ander basis recept volgen?
    Bedankt alvast voor je reactie!! En natuurlijk veel dank voor je geweldige website met mooie ideeën.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yufka kan inderdaad snel breken, met name als het niet zo vers meer is. Tip van mij: probeer in de winkel door de verpakking heen alvast een beetje te voelen of het goed soepel is. Als de yufka goed buigzaam is, is ie wat beter te handelen. Voor een vulling met walnoot zou ik walnoten fijnhakken en dan mengen met een beetje zonnebloemolie zodat het niet te droog is.

      Verwijderen
  6. Hallo, ik ga een heteluchtoven gebruiken, moeten de graden dan lager?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!