woensdag 8 juli 2015

Dut / karadut (moerbei)

Wat is het?
Persoonlijk vind ik het één van de lekkerste fruitsoorten: moerbeien, in het Turks dut (de witte variant) of karadut (de donkerrode variant, ook wel zwarte moerbeien genoemd). In Nederland ben ik ze nog nooit vers tegengekomen, maar in Turkije zijn de bomen rijkgezaaid en op het moment dat ze rijp zijn (meestal in juni, de witte zijn eerder rijp dan de donkere) is het tijdens picknicks of barbecues echt een sport om 'dut' te gaan zoeken en de boompjes leeg te plukken. Gewone witte moerbeien groeien aan grote bomen, karadut (donkere moerbeien) groeien meestal aan kleinere boompjes. De smaak is heerlijk, intens zoet, met name de donkere moerbeien zijn heerlijk. Pas op: deze geven ook meteen de meest akelige vlekken die je lastig uit je kleren krijgt (tip: na het wassen nat in de zon laten opbleken helpt, ik spreek uit ervaring). Na een half uurtje moerbeien plukken zijn je handen ook donkerrood! 

Waar koop je het?
In Nederland zijn bij mijn weten alleen gedroogde moerbeien te koop: deze lijken in geen enkel opzicht op verse moerbeien en zou ik je ook niet aanraden om te kopen. Ook in Turkije zijn moerbeien niet overal te koop: het is meestal gewoon een kwestie van weten waar de bomen staan en plukken maar.

Hoe bewaar je het?
De vruchten zijn heel zacht dus in de koelkast zijn ze hooguit een paar dagen houdbaar. Ze kunnen ook ingevroren worden, maar blijven (net als ingevroren frambozen) na het ontdooien niet meer zo mooi van vorm.

Waar gebruik je het voor?
Naast dat moerbeien ontzettend lekker zijn om vers te eten, kun je er ook prima sauzen, jam en sap van maken. Dit gaat het beste met zwarte moerbeien, omdat hun smaak meer uitgesproken is dan die van witte moerbeien. Ook als taartvulling zijn ze goed geschikt: ik heb met mijn nichtje in Turkije een keer een taart met chocola en karadut gemaakt, en dat was echt een geweldige smaakcombinatie.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin dut / karadut wordt gebruikt:
Karadut reçeli - zwarte moerbeienjam
Karadut surubu - zwarte moerbeiensiroop11 opmerkingen:

 1. Wat grappig, ik heb dit echt nog nooit gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet in Nederland! Zo jammer want het is zooo lekker!

   Verwijderen
 2. Vers vind ik ze ook veel lekkerder dan gedroogd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig. Terwijl ik nu dit zit te lezen in de auto zijn we opweg naar mijn opa's tuin om appels en moerbeien te plukken. Groetjes vanuit Kayseri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ow wat jammer. Mijn opa's moerbeien zijn wit :)

   Verwijderen
  2. Wat leuk om te horen! Jammer dat ze wit zijn idd haha maar die zijn ook lekker hoor.

   Verwijderen
 4. Wij hebben een zwarte in de tuin. Dit jaar hebben we enorm veel vruchten eraan zitten. Heerlijk!
  Het is n geënt exemplaar dus wat hoger maar ben er erg blij mee. En ook in Nederland dus de moeite waard om te planten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo allemaal ik heb al 20 jaar een moerbeiboom in de tuin staan heerlijke vruchten maar de vogels vinden ze ook lekker.
  Heerlijk om sap te maken en een chocolade taart met moerbeigelei.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook hier hebben we een moerbei in de tuin. De hangende versie. Dus lopen we de boom in om omringd te worden door moerbeien! Dus even zoeken, dan kun je ook echt een moerbeiboom kopen in nederland

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!