zondag 23 augustus 2015

Fasulye diblesi (Turkse rijst met snijbonen)

Tegen het einde van de zomer begint de 'oogsttijd' in ons stadje, of in ieder geval iets wat erop lijkt. Niet alleen eten we tomaatjes, komkommers en groene pepers uit ons eigen tuintje maar ook krijgen we van alle kanten van vrienden met kleinere en grotere tuinen volop bosui, sla, peterselie en andere groenten. Heel fijn, maar soms ook wel erg veel tegelijk! Gelukkig kun je veel groenten invriezen én is het een uitgelezen mogelijkheid eens wat nieuwe recepten uit te proberen. Onlangs kreeg ik een enorme tas vol verse snijbonen. Een deel heb ik ingevroren, een deel heb ik weer weggegeven én een deel gebruikte ik om fasulye diblesi (Turkse rijst met snijbonen) mee te maken. Een heerlijk simpel maar smaakvol gerecht uit het noorden van Turkije (Giresun). 


Fasulye diblesi (Turkse rijst met snijbonen) is eigenlijk niet veel meer dan rijst met snijbonen, maar door de tomaat en ui (en de heerlijke verse snijbonen natuurlijk) krijgt de rijst heel veel smaak. Voordeel van een dergelijk eenpansgerecht is ook altijd dat Krullenbol en Wildebras zonder morren de boontjes opeten: dat lukt meestal niet als ze los op het bord liggen. Wanneer je deze rijst met snijbonen serveert, kun je zwarte peper op tafel zetten voor de liefhebbers. Ook Turkse yoghurt is lekker om ernaast te eten. Overigens kun je dit gerecht natuurlijk ook prima met sperziebonen in plaats van met snijbonen maken.


Turks recept
Fasulye diblesi (Turkse rijst met snijbonen)

Benodigdheden
500 gram verse snijbonen (of sperziebonen)
1 Nederlands theeglas (200 gram) rijst (onbewerkt, geen snelkookrijst)
2 uien
3 middelgrote tomaten
1,5 theelepel zout


Bereiding
Allereerst moet de rijst voorgeweekt worden: doe de rijst daarom in een schaal, giet er ruim heet water overheen en strooi wat zout in het water. Roer even door en laat de rijst zo minimaal 20 minuten (mag ook langer) staan. Haal vervolgens de puntjes van de snijbonen af en snij ze in stukjes van ongeveer een centimeter breed. Was de snijbonen vervolgens om al het zand eraf te krijgen. Snij de uien fijn en fruit ze aan in een klein laagje olie. Voeg vervolgens de snijbonen toe. Snij de tomaten doormidden en rasp ze boven de pan: op die manier heb je al het vruchtvlees, maar niet de schil en dat is precies wat we willen. 


Roer alles goed door, doe de deksel op de pan en laat het aan de kook komen. Door het vocht van de tomaten, sperziebonen en ui is er in principe ruim voldoende vocht om de sperziebonen in gaar te laten koken. Controleer af en toe of dat het geval is, voeg indien nodig een scheutje water toe. Na een minuut of tien zijn de snijbonen beetgaar. Spoel de rijst onder koud stromend water af in een zeef en voeg deze ook toe aan het snijbonenmengsel. Voeg ook een half waterglas (50 ml) koud water toe en de 1,5 theelepel zout. Laat het geheel met deksel op de pan aan de kook komen en laat het vervolgens op het allerlaagste pitje gaar worden. Controleer af en toe of al het water al verdampt is: is dat het geval, roer dan even goed door en zet de pan, met een keukenpapiertje tussen pan en deksel, nog een kwartiertje opzij zodat het gerecht kan nagaren. Roer voor het serveren nogmaals door.


Bewaren
Fasulye diblesi (Turkse rijst met snijbonen) kun je na bereiding twee dagen in de koelkast bewaren. Opwarmen kan eenvoudig in de magnetron of even opbakken in de pan (wel goed blijven roeren).



7 opmerkingen:

  1. Lijkt me echt lekker en ook helemaal niet moeilijk om te maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was lekker, wel wat ingredienten hier en daar aangepast omdat ik die nog in huis had, maar was heerlijk (Pandan rijst, gezeefde tomaten, rode ui, peultjes, Griekse yoghurt). Volgende keer doe ik toch maar snijbonen of sperziebonen. Die vindt mijn zoon lekkerder. In elk geval dus het basisidee gebruikt, mmmmmm.......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk toch, die variaties! Blij dat het in de smaak viel.

      Verwijderen
  3. Vind al je gerechten heerlijk. In dit recept haal je de sperziebonen en snijbonen door elkaar

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk! Dank je voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!