zondag 9 augustus 2015

Ihlamur çayı (Turkse lindebloesemthee)

Lindebloesemthee is hier in Nederland niet zo populair, maar in Turkije is deze kruidenthee, ıhlamur çayı, juist heel bekend. De thee schijnt heel gezond te zijn: zo zou het onder meer een verzachtende en pijnstillende werking hebben en is de thee rustgevend. Geen idee of dat allemaal echt zo is, in ieder geval is echte, versgezette, Turkse lindebloesemthee heerlijk zoet, een beetje honingachtig en kruidig van smaak. De thee is in het begin heel licht van kleur maar wordt steeds donkerder tot een prachtige robijnrode kleur.


In de tuin van mijn schoonfamilie in Turkije staat een énorme lindeboom waar wij in juni een flinke hoeveelheid lindebloesem van hebben geplukt. Best even een werkje omdat je de bloesem mét schutblad moet plukken. Vervolgens laat je het drogen en dan kun je het in een grote zak doen, maar het mag daarbij niet verkruimelen. Een behoorlijk delicaat werkje dus. Ook in Nederland staan op diverse plaatsen lindebomen waar je van zou kunnen plukken. Het beste is te plukken als de bloesem nog niet op het hoogtepunt is. En dan maar thee drinken! Mocht je nou helemaal geen lindebomen in de buurt hebben: bij de Turkse winkel (en bij natuurwinkels, maar dan veel duurder) worden ook zakjes lindebloesemthee (ıhlamur çay staat er dan dus op) verkocht.




Turks recept
Ihlamur çayı (Turkse lindebloesemthee)

Benodigdheden (voor één pot thee)
1 handvol gedroogde lindebloesem
1 liter water


Bereiding
Doe de lindebloesem in een theepot en schenk er koud water bij (ongeveer een liter) tot de theepot gevuld is. Laat dit op middelhoog vuur rustig aan de kook komen.Laat de thee eenmaal aan de kook een half uurtje heel zachtjes doorkoken. Vervolgens kun je de thee gaan drinken. Hij is nu heel licht van kleur. Schenk niet meer dan de helft van de thee uit: vul de theepot weer verder aan met koud water, breng opnieuw aan de kook en laat de thee zo staan.


Je zal zien dat de thee in de loop van de dag of zelfs de volgende dag steeds donkerder van kleur wordt tot het echt een mooie rode kleur is. De smaak wordt hiermee ook sterker. Je kunt de thee telkens na het drinken weer aanvullen: je moet hier natuurlijk niet té lang mee doorgaan. Wij doen het maximaal drie dagen.


Bewaren
Ihlamur çayı (Turkse lindebloesemthee) kun je een paar dagen bewaren: zie het recept voor de beschrijving.




10 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me heerlijk! Eens kijken of ik aan lindebloesem kan komen hier :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk om zelf je eigen thee te maken! Ik ben er echt gek op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Absoluut mijn favoriete thee. Heb het alleen nog nooit zo donker gedronken, dat doorkoken en aanvullen kende ik niet. Dat kan ook niet met de zakjes van de winkel die ik meestal heb. Zal mijn schoonmoeder eens vragen of ze nog ihlamur in huis heeft, kan ik dat mooi nog meenemen. Wat betreft de zakjes thee: Twinings heeft het ook in het assortiment.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ik wist niet dat Twinings ze als zakjes verkocht, dank je wel! Ja met verse blaadjes smaakt het toch net weer anders natuurlijk.

      Verwijderen
  4. Ik zie je bericht nu pas, na de bloesem�� ons hele dorp staat vol Lindebomen, dus voorraad genoeg. Ga ik zeker een keer thee van zetten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk! Hier in de buurt zie je ze niet zoveel maar het is zeker de moeite waard om een keertje te gaan plukken :)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!