zondag 20 september 2015

Somon balığı köftesi (Turkse zalmburgertjes)

Mijn streven is één keer per week vis op tafel te zetten. Dat valt eerlijk gezegd niet altijd mee. We zijn hier thuis gek op dorade uit de oven, of gewoon gebakken zalmfilet, maar het is allemaal behoorlijk aan de prijs! Dus soms kies ik voor een iets goedkopere variant. Deze somon balığı köftesi (Turkse zalmburgertjes) zijn daar een goed voorbeeld van. Met een blikje zalm en wat kruiden heb je snel een simpel maar overheerlijk gerecht met vis op tafel staan.


Bij het maken van somon balığı köftesi (Turkse zalmburgertjes) is het belangrijk dat je de ingrediënten echt heel fijn snijdt én de burgertjes eerst goed laat opstijven in de koelkast, anders vallen ze in de pan tijdens het bakken uit elkaar. Zorg ook dat de pan goed op temperatuur is voordat je ze in de pan legt. Heerlijk om naast een groene salade (of avocado) te serveren, eventueel met wat mini hamburgerbroodjes erbij, voor het echte 'burger' gevoel..!


Turks recept
Somon balığı köftesi (Turkse zalmburgertjes)

Benodigdheden
1 blikje roze zalm
1 ui
1 bosuitje
1 ei
1 handvol verse platte peterselie en/of dille
paneermeel
zout, peper


Bereiding
Voor dit recept hak ik de ui, bosui en kruiden in de keukenmachine fijn om te voorkomen dat de burgertjes straks uit elkaar vallen. Heb je geen keukenmachine, zorg dan dat alles heel fijn gesneden is. Hak de ui, bosui en groene kruiden dus fijn. Doe de zalm in de kom en haal de stukjes graat eruit (die zijn zacht en je kunt ze op zich wel eten, maar ik vind het niet lekker). Meng de ui en kruiden erdoor en voeg ook het ei toe. Roer even door en voeg dan genoeg paneermeel toe tot het een stevig mengsel is waarvan je goed burgertjes kan vormen.


Vorm kleine (of grotere, naar eigen smaak) burgertjes van het zalmmengsel. Leg de burgertjes op een bord (niet op elkaar) en zet dit een paar uur in de koelkast zodat ze op kunnen stijven. Ga je ze bakken, neem dan een koekenpan en giet hier een dun laagje olie in. Laat de olie op temperatuur komen en bak de zalmburgertjes in de olie. Zijn ze goudbruin, draai ze dan om en laat de andere kant ook goudbruin worden. Het is erg lekker om ze te serveren met wat verse citroen.


Bewaren
Somon balığı köftesi (Turkse zalmburgertjes) kun je in de koelkast een dag bewaren.



4 opmerkingen:

  1. Ik maak een soort gelijke burgertjes met; aardappelpuree (heel dik), blikje tonijn, 1 ei, kruiden en paneer aan de buitenkant. Ook opstijven in de koelkast en dan bakken in twee cm. olie in een hete pan.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!