woensdag 21 augustus 2013

Çoban salatası (Turkse rauwkostsalade)

In tegenstelling tot huishoudens waar geloof ik alleen bij barbecues een salade op tafel komt, staat er bij ons zeker twee keer in de week een salade op het menu. Lekker fris, veel vitamines, en er zijn bijna ondenkbaar veel variaties mogelijk. Zeker nu onze mini-groententuin komkommers, groene pepers en tomaten in overvloed aflevert, kies ik vaak voor een çoban salatası (letterlijk: herderssalade). Dit is een van de salades die ook in Turkije het meest geserveerd wordt en ook hierbij zijn weer tig variaties denkbaar. 


Het recept hieronder moet je ook echt beschouwen als een basisrecept. Wat mij betreft zijn alleen de komkommer, tomaat en dressing echt een 'must': voor de rest kun je naar smaak dingen weglaten en toevoegen. Zo vind ik zelf de variatie met ui, platte peterselie en een klein blikje mais érg lekker. De salade hangt of staat wel een beetje met de smaak van de tomaten: in Nederland is het vinden van smaakvolle tomaten nog niet zo makkelijk. Ik koop vaak de tomaten bij Aldi of Lidl in een plastic bakje, formaat tussen een normale tomaat en cherrytomaat in. Dat zijn een van de weinigen waar altijd wel smaak aan zit.


Turks recept
Çoban salatası (Turkse rauwkostsalade) 

Benodigheden (voor twee personen)
2 kleine Turkse komkommers of een halve lange komkommer
5 kleine of 2 grote tomaten
1 ui of 3 bosuitjes
2 groene pepers
handvol platte peterselie
citroensap of granaatappelsiroop, olijfolie en zout

Bereiding
Schil de komkommers en snij de komkommers, tomaten, ui en pepers in kleine stukjes. Om te voorkomen dat de salade té pittig wordt haal ik altijd de zaadlijsten uit de pepers. Snij ook de peterselie fijn. Meng vervolgens alles in een schaal en maak de salade aan met een flinke scheut olijfolie en het sap van een halve citroen. Voeg zout naar smaak toe.


Bewaren
Salades als deze kun je helaas niet langer dan een paar uur bewaren. Gelukkig is deze salade zo lekker dat er eigenlijk nooit wat overblijft.

7 opmerkingen:

  1. Dank je voor dit geweldige recept :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijke salade dank je...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben je nog actief op jouw blog of ben je gestopt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Terug van vakantie in Turkije en verliefd geworden op de smaak van Turkse keuken. Op zoek naar gerechten en maar beginnen bij salades. Wat fantastisch dat je deze gerechten deelt.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!