maandag 9 september 2013

Zeytinyağlı taze fasulye (sperziebonen met ui, tomaat en knoflook)

Een paar dagen geleden postte ik het recept voor bulgur pilavı (bulgurrijst) en zoals beloofd dan nu het sperziebonengerecht wat hier echt perfect bij past. De nootachtige smaak van de bulgur sluit zo goed aan bij de sperziebonen, knoflook en tomaat...Echt heerlijk! Met 'gewone' gekookte sperziebonen doe je mij geen plezier, maar dit is echt een heerlijk gerechtje waarbij je vlees ook absoluut niet mist en een keertje vegetarisch eten kan natuurlijk absoluut geen kwaad.


Nu het de tijd voor sperziebonen is, koop ik altijd verse sperziebonen; in de winter als ze erg duur zijn gebruik ik gewoon sperziebonen uit de diepvries. Overigens kun je dit recept ook prima met snijbonen maken. Voor dit gerecht gebruik ik tomaten uit blik omdat die veel meer smaak hebben (worden rijp geoogst en meteen ingeblikt) dan wat er in de supermarkt vers te koop is. Ook kun je meteen een deel van het tomatensap gebruiken om in te koken. De knoflook in dit gerecht is echt heerlijk. Ik heb altijd verse knoflook in huis: door het in te vriezen blijft het heel lang goed en zit je nooit met van die vergane teentjes knoflook. Gewoon van een paar bollen knoflook alle teentjes losmaken en zo in een bakje in de vriezer: pellen of wat dan ook is niet nodig. Echt ideaal.



Turks recept
Zeytinyağlı taze fasulye (sperziebonen met ui, tomaat en knoflook)

Benodigdheden (voor drie personen)
500 gram sperziebonen
1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 tomaten uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
zout, peper, komijn, 1 suikerklontje

Bereiding
Haal de puntjes van de sperziebonen en breek ze doormidden. Was ze en laat ze uitlekken in een vergiet. Snipper de ui fijn en laat die in ruim olijfolie zachtjes glazig worden. Snij ondertussen de knoflook en tomaten fijn. Als de ui glazig is, voeg er dan de sperziebonen en knoflook aan toe en bak dit op hoog vuur aan. Na een paar minuten gaan de sperziebonen verkleuren naar helder groen en begin je de sperziebonen en knoflook te ruiken: voeg dan de tomaten en de tomatenpuree toe en bak dit even mee. 


Giet wat van het tomatensap uit blik erbij en zoveel kokend water dat het geheel net onder staat. Voeg zout, peper, komijn en één suikerklontje (om de zure smaak van de tomaten te neutraliseren) toe. Laat het aan de kook komen en dan mag het zeker een half uur, liever nog wat langer, doorpruttelen tot de sperziebonen echt helemaal zacht zijn en de smaken goed zijn ingetrokken. 


Bewaren
In een afgesloten bakje in de koelkast kun je de sperziebonen nog prima een dag bewaren. De volgende dag gewoon weer even in de pan opwarmen.

18 opmerkingen:

  1. Mmm heerlijk, deze ga ik als eerste maken! :-)
    Nog wel even bedenken wat ik met de rest van de tomaten en tomatenpuree ga doen...

    Groetjes NooNoo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Als je nooit tomatenpuree gebruikt, zou ik zo'n klein blikje kopen, dat is zo ongeveer wel een eetlepel. En tomaten in blik kun je heerlijke pastasaus (ook voor op de pizza!) mee maken :-)

      Verwijderen
  2. Ik heb geen tomaten uit blik in huis,en ben nog ziek dus heb eigenlijk niet zoveel zin het huis te gaan hoe kan ik het dan doen.
    En heb taze fasulye uit blik van de turkse supermarkt,neem aan dat het daarmee kan? Gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sperziebonen uit blik vind ik zelf niet lekker maar het kan natuurlijk wel, die zijn al gaar dus de kooktijd wordt daarmee wel aanzienlijk korter. Voor de tomaten kun je ook verse tomaten (twee grote ontvellen en raspen) en een eetlepel tomatenpuree gebruiken. Succes!

      Verwijderen
  3. Beste Eslem,
    Ik ken de fasulye vooral met snijbonen. Is dit dezelfde variant maar dan gewoon met sperziebonen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt! Ik vind zelf sperziebonen lekkerder (minder hard) dan snijbonen maar het kan allebei.

      Verwijderen
  4. Ik heb mijn man nog nooit zo trots gezien.. dank je voor dit perfecte recept! Door jou krijg ik weer vertrouwen in mijn (nog geringe) kookkunsten <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Komt goed hoor met je kookkunsten, ik kon vijf jaar geleden ook geen fatsoenlijke Turkse maaltijd op tafel zetten dus gewoon blijven oefenen!

      Verwijderen
  5. Vanavond ga ik dit gerecht proberen. In combinatie met Tavuk şiş en Pilav. Ik ben benieuwd...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Werkelijk heerlijk gegeten. Zachte,maar warme smaken. Vlees (niet van de btw, maar van grillpan) was top en de rijst letterlijk en figuurlijk boterzacht. De groenteschotel maakt het tot een complete maaltijd.
      Die was niet de laatste keer dat ik me laat inspireren door deze blog. Dank je wel Eslem!

      Verwijderen
    2. Ik bedoel natuurlijk bbq en niet btw...

      Verwijderen
    3. Wat leuk om te horen Paul! Ik ben blij dat alles in de smaak is gevallen!

      Verwijderen
  6. Misschien een hele domme vraag, maar moet je hiervoor 3 tomatenblikjes gebruiken of 3 tomaten uit 1 blik halen?

    Je recepten zijn echt geweldig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb het ook klaargemaakt maar vond het toch nog wel zurig. De suiker had het niet echt geneutraliseerd. Zijn er nog tips om toch die zoete smaak te krijgen. En de boontjes waren na 40 minuten toch nog erg hard. Volgende keer nog langer koken?

    Ik ga het zeker nog een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klein beetje koffiemelk. Gebruik ik ook vaak in de pastasaus om het zuurtje van de tomaat wat te verminderen.

      Verwijderen
  8. Hallo..ik heb een vraagje:"Zeytin" betekent toch olijf in het Turks? Ik vraag me af hoe ik het in de naam van het gerecht moet lezen...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zoeken op taze fasulye, dat betekent verse bonen, dus geen gedroogde

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!