zondag 12 januari 2014

Patates mücveri (Turkse gebakken aardappelkoekjes)

Een van mijn favoriete gerechten vroeger (en nu nog, trouwens) was gebakken aardappels. Simpel maar tijdrovend: aardappels koken, af laten koelen, in plakjes snijden, in een mengsel van olie en boter bakken tot de randjes lichtbruin en knapperig zijn en de binnenkant zacht...Heerlijk! In Turkije heb ik gebakken aardappels op die manier nog nooit gegeten. Vaak worden er daar snel even frietjes gebakken, of, als er iets meer tijd is, patates mücveri (Turkse gebakken aardappelkoekjes) gemaakt. Een soort mix tussen frietjes en gebakken aardappels, knapperig en erg smakelijk.


Deze Turkse gebakken aardappelkoekjes zijn niet moeilijk om te maken maar kosten wel even tijd. Zorg vooral dat er zoveel mogelijk vocht uit de aardappels is verdwenen voordat ze de pan in gaan, dat voorkomt dat de koekjes uit elkaar vallen. Het helpt goed het mengsel een aantal uur in de koelkast te zetten, daarna kun je een heleboel vocht afgieten. Ideaal om 's middags alvast klaar te maken: 's avonds is het dan een kwestie van even bakken en serveren!


Recept
Patates mücveri (Turkse gebakken aardappelkoekjes)

Benodigdheden (voor 8 aardappelkoekjes)
4 middelgrote aardappels
1 ui
1 ei
1 handvol platte peterselie
2 eetlepels bloem
1,5 theelepel bakpoeder
2 theelepels zout


Bereiding

Schil de aardappels, rasp ze en laat ze even uitlekken in een zeef. Snij ondertussen de ui en peterselie fijn. Meng de geraspte aardappels met de ui, peterselie, ei, bloem, zout en bakpoeder. Meng goed door elkaar en zet het een uur of twee in de koelkast om koud te worden. Giet, als je het mengsel weer uit de koelkast haalt, eerst het overtollige vocht weg: bij mij stond er behoorlijk wat onder in de kom.


Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan en laat dit goed heet worden (een broodkorstje moet meteen gaan bruisen als je het in de olie houdt). Schep een flinke eetlepel van het mengsel in de hete olie en druk het een beetje plat. Laat de aardappelkoekjes rustig in de olie bakken tot ze goudbruin zijn aan de onderkant: draai ze dan om en bak ook de andere kant mooi bruin. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier voordat je ze serveert.


Bewaren
Deze patates mücveri zijn net als ander gefrituurde gerechten niet zo goed te bewaren: ze worden slap als ze afkoelen. Gelukkig zijn ze veel te lekker om te laten liggen!


12 opmerkingen:

  1. Hallo Eslem,
    Gebruik je hiervoor kruimige of vastkokende aardappels?
    Ik ga ze zeker eens maken!
    Groet Judith

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judith, als ik het me goed herinner waren het vastkokende aardappels maar ik denk dat het eigenlijk weinig verschil maakt. Misschien 'plakken' kruimige aardappels zelfs nog wel iets beter aan elkaar. Leuk dat je ze wil gaan maken!

      Verwijderen
  2. Heerlijk zien ze eruit eline saglik����

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren gemaakt, was jammie!

    X Noor

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het geheim zit hem dus in het laten staan van het mengsel en dan afgieten. Doe je dat ook zo met de courgette mucver? Ik knijp het vocht er altijd uit maar dat wordt zo'n smeerboel ha ha.
    Groetjes, Pippi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om eerlijk te zijn heb ik ze nog nooit met courgette gemaakt, haha. Maar na een paar uur kwam er bij mij uit de aardappel echt heel veel vocht dus allicht is het ook de moeite waard met courgette ;)

      Verwijderen
  5. Het vocht uit de aardappels en ook uit de courgette halen doe ik altijd met een aardappelpureeknijper. (Zo'n grote knoflookpers) Te koop bij de ikea. Dit doe ik ook met de komkommer voor de tzatziki. Ideaal. Zo gedaan! http://www.ikea.com/PIAimages/23789_PE098512_S4.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad een goed idee, dank je wel!

      Verwijderen
  6. Dit lijkt op de duitse Reibekuchen.
    Wel leuk om te merken dat er toch wel hier en daar overeenkomsten zijn.
    groet mien

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!