vrijdag 10 januari 2014

Salatalık (kleine Turkse komkommer)

Wat is het?
Salatalık (ook wel hıyar) genoemd is het Turkse woord voor komkommer, en in dit artikel doel ik specifieke op de kleine Turkse komkommers. Deze zijn in lengte ongeveer een derde van een 'normale' komkommer maar de smaak is compleet anders. Waar de gangbare komkommer voornamelijk naar water smaakt zijn deze kleine komkommers veel smaakvoller met een sterke komkommersmaak. Niet te vergelijken met zijn grote broer! Ze lijken op snack-komkommers maar mijn ervaring is dat de echte Turkse komkommers toch nog een meer intense smaak hebben.


Waar koop je het?
Salatalıklar zijn te koop bij de meeste Turkse winkels. Vaak zijn ze iets duurder dan gewone komkommers, ook wel afhankelijk van het seizoen natuurlijk.

Hoe bewaar je het?
Kleine Turkse komkommers blijven het langste goed in de groentela van de koelkast. Mijn ervaring is dat ze, wel afhankelijk van hoe vers ze zijn, daar sowieso een week goed blijven, vaak wel langer. Als ze zachte plekken krijgen of gaan rimpelen worden ze bitter.


Wat kun je ermee maken?
Salatalık is een onmisbaar onderdeel van het Turkse ontbijt. Waar je ook komt, overal serveert men bij het ontbijt deze kleine komkommers, samen met tomaat en met zout bestrooid. Verder kun je er natuurlijk allerlei salades mee maken.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin salatalık verwerkt wordt:

Çoban salatası (Turkse rauwkostsalade)

4 opmerkingen:

 1. Wij noemen ze ghijar. En deze liggen vast in de voorraadkast. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, grappig om te lezen! Lijkt op het Turkse 'hıyar', zo worden ze ook wel genoemd in het Turks.

   Verwijderen
 2. Zouden deze makkelijk zelf te kweken zijn? Wij moeten er altijd een heel eind voor omrijden... Maar ze zijn het wel waard natuurlijk. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben afgelopen zomer snackkomkommers in ons tuintje gehad. Dat ging verbazingwekkend goed, er was bijna niet tegenop te eten haha. Het waren dan wel net geen echte Turkse komkommers maar wel met veel meer smaak dan de grote variant. Nou was het natuurlijk een hele mooie zomer vorig jaar, als het wat minder zonnig en meer regent weet ik niet hoe goed dat zal gaan.

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!