woensdag 17 september 2014

Brownie vanillecake

Toen ik laatst een beetje op Pinterest rondkeek, zag ik een geweldige foto van een brownie butter cake. Het recept ging meteen op mijn lange 'to bake'-lijst maar ik vond het idee van een brownie en cake in één zo geweldig...Gelukkig was er een goede aanleiding om deze brownie vanillecake uit te proberen en wauw, deze cake was echt ge-wel-dig. Een heerlijke brownielaag met een volle chocoladesmaak en een superlekkere vanillecake erop. De perfecte combinatie!


Het recept is eigenlijk heel simpel en omdat je voor de brownie alleen maar wat ingredienten door elkaar hoeft te roeren valt de hoeveelheid afwas na afloop ook nog mee voor een baksel met twee soorten beslag. Als extraatjes heb ik in allebei de lagen een snufje zout toegevoegd, dat haalt de smaak nog meer op. Dus ja, kun je niet kiezen tussen brownie of cake? Dit is je oplossing!


Recept
Brownie vanillecake

Benodigdheden (voor één cakevorm)

Voor de brownie
140 gram pure chocola
50 gram roomboter
50 gram kristalsuiker
1 ei
35 gram bloem
1 snufje zout

Voor de vanillecake
120 gram (zachte) roomboter
100 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
120 gram bloem
5 gram bakpoeder
50 ml melk
1 snufje zout


Bereiding
We beginnen met het browniebeslag. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter en de chocola op laag vuur in een pannetje (omdat er boter bij zit, hoef je de chocola niet au-bain marie te smelten maar kan het gewoon rechtstreeks op het vuur). Zet het vuur uit zodra de chocola gesmolten is en zet even opzij om iets te laten afkoelen. Vet ondertussen een cakevorm (een standaard kleine cakevorm, ongeveer 10 x 25 cm) in met wat boter en 'plak' er een strook bakpapier in om zeker te weten dat de cake straks mooi uit de vorm komt. Roer vervolgens de suiker door de chocola tot alles is opgenomen en voeg dan het ei toe. Roer tenslotte de bloem erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Zet de vorm in de oven en bak de brownie 15 minuten.


Ondertussen maken we het cakebeslag klaar. Mix de roomboter met de suiker en vanillesuiker tot het een romige crème is: dit duurt een minuut of 10. Voeg dan de eieren één voor één toe: voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei goed is opgenomen door het beslag. Voeg vervolgens het bakpoeder, de bloem en het zout toe en als laatste de melk. Inmiddels zal de baktijd van de brownie ook verstreken zijn. Haal de brownie uit de oven en draai de oventemperatuur terug naar 160 graden. Giet het cakebeslag bovenop de brownie (hij hoeft niet af te koelen, mag direct als hij uit de oven komt) en zet de vorm weer terug in de oven. Bak de brownie vanillecake tot de cake goudbruin en gaar is. Test dit met een mespunt: deze moet schoon uit de cake komen. Bij mij duurde dat ongeveer drie kwartier.


Bewaren
Brownie vanillecake kun je prima een aantal dagen bewaren: omdat de cake vrij 'moist' is droogt hij niet snel uit. Pak hem na het afkoelen wel goed in in bijvoorbeeld aluminiumfolie.




14 opmerkingen:

  1. Mmmm ziet er goed uit, ik ga hem dit weekend uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er heerlijk uit zeg! En inderdaad een makkelijke oplossing voor als je geen keuze kunt maken ;) Liefs Desiree

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb gisteren deze cake gemaakt en wat smaakt hij lekker zeg!! Ik kan echt niet zonder cake en brownie, dus dit is voor mij het perfecte recept ha ha. Ik heb door het browniebeslag nog wat stukjes pure chocolade gedaan, was ook heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk om te horen! Lekker inderdaad nog stukjes chocola erdoor.

      Verwijderen
  4. Heb deze cake gisteren gemaakt echt heerlijk! Dit wordt mijn favo cake.
    Het is ook geen droge cake en de browniecake is heerlijk smeuiig!
    Ik wacht op smart op nieuwe recepten ga zo door! Greetz Charfa van mnl ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. een hele lekkere cake! Heb de cake gister gemaakt en heerlijk smeuiig totaal niet droog een top recept! Groetjes Sam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, dat vond ik ook! Bedankt voor je berichtje!

      Verwijderen
  6. Mijn brownie was kei hard! :( Ik snap echt niet wat er mis is gegaan want heb volledig jouw recept gevolgd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat raar! Heb je de goede oventijden aangehouden? Misschien heb je een heteluchtoven, die moet je ook altijd iets lager zetten. Maar als hij keihard is zou ik toch denken dat hij echt te lang óf te heet is gebakken.

      Verwijderen
  7. Hoi Eslem ik heb het vandaag gemaakt. Het had 5 minuten langer in de oven gemogen volgens mij want het middenstuk lijkt iets donkerder alsof het beslag niet gaar is. Op je foto zie ik namelijk een egale kleur. Mn mes was schoon toen ik de cake controleerde en ik proef ook geen rauw beslag. Hij smaakt wel erg lekker! En..heb je tips om de smaak van de vanillecake meer eruit te laten springen? Ik vind de brownie erg overheersend (wat ook heerlijk is) en proef nauwelijks vanillecake. Volgende keer ga ik er cupcakes van maken! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmm, ik vond de brownie zelf niet overheersend, omdat je het toch apart van elkaar eet uiteindelijk. Vind je de chocoladesmaak echt te heftig, dan zou je misschien beter een marmercake kunnen maken, dan is het wat minder 'chocoladerig'. Cupcakes lijkt me ook een goed idee!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!