vrijdag 5 september 2014

Fırında köfte patates (köfte met aardappels en groenten uit de oven)

Fırında köfte patates (köfte met aardappels en groenten uit de oven) is een heerlijk éénpans- of beter gezegd éénbakplaat-gerecht. Heel handig te maken als je eens voor wat meer mensen eten op tafel moet zetten: je kunt het goed voorbereiden en eenvoudig aanpassen aan het aantal mensen dat mee-eet. En bovenal: het is ontzettend lekker! De köfte is natuurlijk lekker gekruid, de aardappels bakken gaar met de kruiden van de köftes, de tomaten worden superzoet en zacht en de groene pepers zorgen voor het pittige deel...Echt een heerlijk gerechtje!


Bij het maken van fırında köfte patates (köfte met aardappels en groenten uit de oven) is het voorkoken van de aardappels niet nodig, maar het is wel belangrijk dat je ze redelijk dun snijdt, anders worden ze niet gaar. In principe zou dit voor 'Nederlandse' gewoontes al voldoende zijn voor een maaltijd (aardappelen groenten vlees inbegrepen :) ) maar in Turkije is het de gewoonte dit te serveren met pilav en een salade. En zoals je op de foto's kan zien, hebben we dit inderdaad diverse keren in Turkije gegeten.


Turks recept
Fırında köfte patates (köfte met aardappels en groenten uit de oven)

Benodigdheden (voor vier personen)
Voor de köfte
500 gram rundergehakt
1 ui
1 ei
1 handje paneermeel
zout, peper, paprikapoeder, komijn

Overig
5 flinke aardappels
4 tomaten


Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in dunne plakjes. Snij ook de tomaat in plakjes. Halveer de groene pepers, haal de zaadlijsten eruit en snij ze in drie of vier stukken. Snij de ui en peterselie fijn. Meng de ui, peterselie, ei, paneermeel en kruiden met het gehakt. 


Bekleed een ovenbakplaat met bakpapier. Verdeel hier nu eerst de aardappelschijfjes overheen. Vorm vervolgens köftes van het gehakt en leg deze op de aardappels. Leg vervolgens de tomaten en groene pepers op de köftes. Schuif de bakplaat in de oven en bak het gerecht op 200 graden in zo'n drie kwartier gaar (prik even in een aardappelschijfje om te kijken of ze inderdaad zacht zijn).


Bewaren
Eenmaal afgekoeld kun je fırında köfte patates (köfte met aardappels en groenten uit de oven) een dag afgedekt in de koelkast bewaren.




15 opmerkingen:

  1. Mooi gerechtje! Ik wist eigenlijk niet wat kofte was :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, dan weet je het nu! Zeker een aanrader om een keer te maken :)

      Verwijderen
  2. Wat lekker <3 Mijn schoonmoeder maakt iets soortgelijks vaak. Echt smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. super lekker gegeten!
    had het wel een beetje aangepast naar de voorraad, als aardappel ongeschilde opperdoezen in plakjes en kofte van lamsgehakt. naast de groene pepers had ik er ook stukken paprika en courgette tussen gedaan, want die lagen nog in de la.
    maar zeker een blijvertje, dank voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt zeker lekker! Leuk om te lezen. Ja dat is ook echt een gerecht om mee te varieren. Hier staat het vanavond ook weer op tafel en ik ga er nog ui en puntpaprika bijdoen denk ik. Lekker!

      Verwijderen
  4. hoi hoi
    ik had een vraagje over de kruiden (paprika poeder komijn) hoeveel moet ik daar ongeveer van gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ligt een beetje aan je eigen smaak. Op deze hoeveelheid gehakt (500 gram) zou ik zeggen zo'n 1-2 theelepels van elke soort.

      Verwijderen
  5. Selam!
    Vandag als avondeten gegeten- snel gemaakt en echt lekker!
    Ik heb 800g kant-en-klare aardappelschijfjes gebruikt -minder werk en in het gerecht was in 30 minuten gaar. Volgend keer neem ik nog meer aardappels....we hadden köfte over.
    Dank je wel voor dit lekkere recept!
    Groetjes,
    Birgit Layla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee inderdaad als je sneller klaar wil zijn, om kant en klare aardappelschijfjes te gebruiken! Leuk om te horen!

      Verwijderen
  6. Dit lijkt me heerlijk! Heb al meerdere gerechten van je gemaakt en het is bijna allemaal lekker. Soms mislukt het omdat ik de juiste verhouding tussen de verschillende specerijen mis. Dan smaakt het niet zoals het hoort te smaken. Dat is zo jammer want de Turkse keuken heeft mijn hart veroverd! Zou je PLEASE de aanbevolen hoeveelheid kunnen vermelden? En... bedankt voor je geweldige blog! Florence

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, ik begrijp wat je bedoelt, maar ik doe dat echt op smaak. En het verschilt natuurlijk ook per persoon wat je lekker vindt. Hier thuis maak ik de gerechten bijvoorbeeld nooit echt pittig. Maar ik zal er op proberen te letten en het wat beter te vermelden!

      Verwijderen
  7. Dat zou geweldig zijn, Eslem! En...alvast bedankt. Florence

    BeantwoordenVerwijderen
  8. bedankt voor dit recept ik heb dit vanavond klaargemaakt en het was heer lijk , ik heb wel 2 rode puntpaprikas toegevoegd en ik heb salade gemaakt met fetah kaas ver der aten we het met turks brood heerlijk gegeten!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!