zaterdag 27 september 2014

Tuzlu kurabiye (Turkse zoute koekjes)

Bij de naam tuzlu kurabiye (zoute Turkse koekjes) denk je misschien aan een soort kaaskoekjes, maar niets is minder waar. Dit zijn geen zoute koekjes die je naast chips op tafel zet, maar eerder kruimelige koekjes met een tikje zout die heel lekker zijn bij een glaasje Turkse thee. In Turkse hotels worden ze vaak ook bij het ontbijt geserveerd: daar heb ik ze in eerste instantie ook leren kennen. Het zijn ook populaire kadootjes om mee te nemen als je op visite gaat: een doos tuzlu kurabiye van de pastane (patisserie) is eigenlijk altijd goed! Hier in Nederland worden ze bij sommige Turkse bakker verkocht, maar het goede nieuws is: zelf maken is heel simpel en ook nog eens heel lekker!


Toen ik het Turkse recept van deze Turkse zoute koekjes bekeek, was ik verbaasd over de azijn die aan het deeg wordt toegevoegd. En ook bij het kneden van het deeg vroeg ik me af of het wel goed zou gaan - het rook zo zuur! Maar eenmaal gebakken proef je er niets meer van. Ik vermoed dat de azijn bijdraagt aan de luchtige kruimelige structuur van de koekjes. In deze koekjes wordt weer mahlep (weichselzaad) gebruikt. Natuurlijk kun je dit weglaten, de koekjes zullen niet mislukken, maar ze missen dan wel die typische smaak van tuzlu kurabiye. Bijna elke Turkse winkel verkoopt mahlep, in zakjes bij het kruidenrek.


Turks recept
Tuzlu kurabiye (Turkse zoute koekjes)

Benodigdheden (voor één bakplaat vol)

3 waterglazen (350 gram) bloem
125 gram zachte roomboter of margarine
1 Turks theeglaasje (100 ml) zonnebloemolie
1 ei (eiwit voor het deeg, eigeel voor het bestrijken)
3 eetlepels neutrale (witte) azijn
1,5 toetjeslepel (7 gram) zout
1 toetjeslepel (5 gram) mahlep
3 theelepels (5 gram) poedersuiker
1 zakje bakpoeder
sesam- en/of nigellazaad


Bereiding
Scheid het ei, zet het eigeel apart voor straks. Kneed de boter met de olie, bloem, bakpoeder, poedersuiker, zout, mahlep, eiwit en azijn tot een zacht deeg. Het deeg mag niet meer plakken aan je handen of het werkblad maar moet wel heel zacht blijven. Het deeg ruikt behoorlijk sterk naar azijn maar maak je geen zorgen: daar proef je straks niets meer van.


Vorm vervolgens koekjes van het deeg. Je kunt simpel bolletjes maken. Tuzlu kurabiye worden ook vaak gemaakt met uitstekers in bijvoorbeeld hartjes- of sterretjesvorm. Zelf vind ik de vormpjes die met langwerpige gedraaid deeg worden gemaakt leuk. Zorg er in ieder geval voor dat de koekjes niet al te plat worden, ze mogen allemaal zo hoog als een bolletje deeg zijn. Bestrijk de koekjes met het eigeel en bestrooi ze met sesam- en/of nigellazaad. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes goudbruin en gaar op 190 graden: dit duurt ongeveer 25 minuten. Laat de koekjes helemaal afkoelen voor je ze opeet.


Bewaren
Tuzlu kurabiye (zoute Turkse koekjes)  zijn goed te bewaren, goed afgesloten zeker een week.


13 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze waren zo lekker dat m'n man dacht dat ik ze had gekocht :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, herkenbaar, dat heb ik hier thuis ook gehoord ;). Super!

      Verwijderen
  3. Koekjes waren erg lekker geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De koekjes zijn echt heerlijk. Ik had ze afgelopen week gemaakt voor een bijeenkomst waar we allemaal iets te eten mee zouden nemen en ze waren een groot succes. Mijn man had er een paar geproefd en was teleurgesteld dat alles op was toen ik thuis kwam. Dus ik heb ze meteen zondag nog een keer gemaakt. Heerlijk bij de Turkse thee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt ontzettend leuk om te lezen, dank je wel voor je berichtje! Inderdaad met thee een heerlijke combi.

      Verwijderen
  5. Kan ik ze ook zonder mahlep maken want heb dat niet in huis nu

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan ik ze ook zonder mahlep maken want heb dat niet in huis nu

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb deze koekjes de afgelopen week geproefd op een feestje die wy hadden op het kdv waar ik werk. Ik vond ze zo lekker dat ik ze nu zelf wil leren maken. Ik ben een surinaamse vrouw dus misschien iets moeilyker voor my, maar ik ga me best doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zou je deze ook zoet kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Niet te vreten, veel te zout! Heb exact het recept gevolgd, maar dit lijkt helemaal niet op de zoute koekjes die ik bij de Turkse bakker koop. Heel de vracht gaat de vuilnisbak in.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!