zondag 21 december 2014

Sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes)

Bij het schrijven van deze blogpost besefte ik me dat de vertaling van sade pişi, Turkse ongevulde deeghapjes, niet erg duidelijk is. Maar dit gerechtje is in essentie echt niet meer dan 'gebakken deeg', en dat klinkt ook weer zo vreemd. In Turkije is pişi een populair gerechtje om te serveren bij het ontbijt (Turkse ontbijt, dus laat in de ochtend :) ), zowel ongevuld (zoals in dit recept) als gevuld (recept volgt later). Het klinkt misschien wat zwaar voor bij een ontbijt, maar het grappige is dat deze deeghapjes juist heerlijk licht en knapperig zijn. 


Tijdens het zoeken van een goed recept voor sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes) ontdekte ik dat dit gerecht soms ook 'mafis' wordt genoemd. Dat is het lastige van zo'n groot land: in bepaalde delen heten gerechten anders, terwijl hetzelfde bedoeld wordt. In ieder geval is het een relatief simpel gerechtje: deeg maken, even laten rijzen, in stukjes snijden, bakken in de olie (waardoor ze opbollen) en serveren maar! Heerlijk om te eten met wat Turkse witte kaas, zwarte olijven en rauwkost.


Turks recept
Sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes)

Benodigdheden
4 waterglazen (350 gram) bloem
1 waterglas (200 ml) water
7 gram droge gist
3 eetlepels (90 gram) Turkse yoghurt
1 theelepel (6 gram) zout


Bereiding
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg (let op dat je het zout wat later toevoegt, om te voorkomen dat de gist inactief wordt). Kneed het deeg even goed door en laat het dan afgesloten in een schaal een uurtje rijzen. 


Rol vervolgens elke keer een bolletje deeg uit tot een deegplak van ongeveer een halve centimeter dik. Snij de deegplank in vierkantjes (of steek er rondjes of andere vormpjes uit, net wat je leuk vindt). Verhit in een koekenpan een klein laagje (zonnebloem)olie. Leg de deegplakjes er voorzichtig in. Zodra ze warm worden gaan ze opbollen. Als de onderkant goudbruin is, draai je ze om en duw je ze (voorzichtig!) een beetje plat, zodat de andere kant ook gaar kan worden. Als ook de andere kant goudbruin is, mogen ze uit de pan. Laat ze even uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert.


Bewaren
Sade pişi (Turkse ongevulde deeghapjes) zijn versgebakken het lekkerst, na het afkoelen worden ze slap. Lekker opeten dus!



3 opmerkingen:

  1. Toen ik dit recept las kreeg ik er meteen zin in om te proberen, ik had echter geen gist in huis, gisteren gehaald en ga het morgen maken voor bij de lunch!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan dit ook met gewone yoghurt ipv Turkse?

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!