zondag 22 maart 2015

Yoğurtlu limonlu kek (frisse yoghurtcake met citroen)

Yoğurtlu limonlu kek (frisse yoghurtcake met citroen) is een recept wat je moét proberen. Het klinkt misschien niet direct als een aanbeveling, maar dit is echt zo'n 'supermarktcake'. Zo'n zachte, vochtige cake zoals ze vaak te koop zijn: heerlijk zacht, alles behalve droog én dat helemaal zelfgemaakt en alles zonder rare ingrediënten of e-nummers! Lange leve ons geheime ingrediënt voor dé perfecte zachte cake: yoghurt! 


Buiten dat dit recept voor perfecte cake heerlijk is, is het ook nog eens heel simpel te bakken. Binnen 10 minuutjes staat je yoghurtcake met citroen in de oven en een uurtje later is de cake klaar. Voor een iets sterkere citroensmaak rasp ik denk ik de volgende keer nog 1 citroen extra, maar dat is afhankelijk van je smaak. Eventueel kun je de cake nog 'opleuken' met wat citroenglazuur (2 eetlepels citroensap en net zoveel poedersuiker tot je een mooi dik lopend glazuur hebt). Natuurlijk kun je deze cake ook met andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen of mandarijn maken.



Turks recept
Yoğurtlu limonlu kek (frisse yoghurtcake met citroen)

Benodigdheden
300 gram bloem
300 gram kristalsuiker
300 gram Turkse yoghurt
3 eieren
175 ml zonnebloemolie
1 zakje bakpoeder
1 snufje zout
1 citroen


Bereiding
Mix de eieren met de suiker tot het een heel luchtig mengsel is (dit duurt een minuut of vijf). Voeg vervolgens, terwijl de mixer draait, achtereenvolgens de yoghurt en de olie toe. Rasp vervolgens de schil van de citroen boven het beslag (let op, alleen het gele van de schil, het witte smaakt bitter). Was de citroen goed en snij hem doormidden en knijp of pers hem helemaal uit (boven een ander bakje, zodat je de pitten er nog uit kunt halen) en giet dit bij het beslag.


Zet de mixer weer aan en voeg dan de bloem, bakpoeder en zout toe. Mix totdat alles goed gemengd is. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en zet het in de oven. Bak de yoghurtcake op 180 graden tot hij mooi gaar is (een mespunt dat je in de cake steekt moet er schoon zonder beslag uitkomen!) - dit duurt ongeveer 50 minuten. Laat de cake het liefst helemaal afkoelen voordat je hem stort, zeker als je een tulbandvorm gebruikt.


Bewaren
Yoğurtlu limonlu kek (frisse yoghurtcake met citroen) kun je eenmaal afgekoeld het beste in stukken snijden en dan in aluminiumfolie inpakken: zo blijft de cake zeker vier dagen vers.






51 opmerkingen:

  1. Die ga ik vanmiddag meteen maken!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan ik deze ook maken met magere yoghurt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik niet aanraden, want magere yoghurt bevat geen vet en dat maakt de cake nu juist zo lekker natuurlijk. Je kunt wel eventueel de Turkse yoghurt vervangen door gewone volle yoghurt.

      Verwijderen
  3. Klinkt super lekker! Deze ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoeveel ml is 300 gram turkse yoghurt ongeveer?
    & het ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Oei, geen idee hoeveel ml is. Turkse yoghurt is zo dik, dat ml afmeten nogal lastig gaat. Gewoon afwegen, weegschaal heb je toch al nodig voor de suiker en het meel.

      Verwijderen
  5. lekker!! Deze ga ik eens uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoe groot is die cakevorm ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een standaard tulband, ietsje groter dan een gewone rechthoekige cakevorm.

      Verwijderen
  7. De smaak is meer dan goed. Heerlijk als ontbijt, dat mag als de kinderen het huis uit zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. gisteren gemaakt, precies de aanwijzingen opgevolgd maar mijn cake is niet fluffy. juist compact. Smaakt wel goed maar niet zacht . Begrijp niet wat er fout is gegaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat gek! De luchtigheid van de cake komt met name uit het echt goed opkloppen van de eieren met de suiker (reken zeker 10 minuten) en de bakpoeder. Misschien is daar iets mis gegaan?

      Verwijderen
  9. Helaas is mijn cake niet gelukt... Ik had hem op een bakplaat gemaakt. De prikker kwam naar ruim 30 minuten schoon eruit, maar de cake was stevig en helaas niet helemaal gaar!
    De smaak was echter heerlijk! Had een sinaasappel gebruikt.
    Ik ga het nog een kans geven, maar de cake moet op lagere temperatuur en langer worden gebakken.
    Layla

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met sinaasappel klinkt zeker lekker! Jammer dat het niet gelukt was, een bakplaat is misschien ook wel erg groot voor de cake?

      Verwijderen
  10. Ohhh deze was lekker! Ik heb per ongeluk zelfrijzend bakmeel gebruikt ( en dus minder bakpoeder ) maar super gelukt. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoeveel gram bakpoeder gebruik je in dit recept? Ik heb zakjes van Dr. Oetker. Die zijn 16 gram voor 500 bloem. Omgerekend voor 300 gram bloem kom ik op 9 gram bakpoeder. Is die hoeveelheid voldoende of heb je meer bakpoeder gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik heb zakjes van de Lidl gebruikt maar die zijn inderdaad ook 16 gram, dus dat is prima.

      Verwijderen
  12. Het is me gelukt! Wat een lekkere cake echt een aanradar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeej! Blij dat te horen! Geniet ervan :)

      Verwijderen
  13. Hoi Eslem, is het 180 graden op de heteluchtstand of boven-onderhitte?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boven-onderwarmte, dus voor een conventionele (elektrische) oven. Voor hetelucht zou ik 160-165 graden aanhouden.

      Verwijderen
    2. Sagol! Ik ga deze maken voor met de bayram. Liefs, Larissa

      Verwijderen
    3. Birsey degil :) goed idee, zal vast in de smaak vallen!

      Verwijderen
  14. Cake gemaakt, was heerlijk en goed gelukt. Kinderen vonden 'm ook heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een heerlijk recept! Ik heb jouw recept gebruikt als basis voor pruimencake: http://wp.me/p4QehN-9O Dankjewel voor de inspiratie! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Dank je wel voor het linkje, jouw versie lijkt me ook heerlijk.

      Verwijderen
  16. Lekkere cake, maar ik word er niet wild enthousiast van. Citroensmaak subtiel aanwezig. Mijn korst is donkerder dan de jouwe op de foto. Kids vinden m heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt altijd een citroen extra gebruiken voor een sterker citroensmaak. Mooi dat hij in de smaak viel!

      Verwijderen
  17. Na een dag is deze cake veel lekkerder. De korst is dan ook zachter geworden en dan lijkt ie ook meer op de 'supermarkt' cake. Qua smaak is ie nog lekkerder. Citroeniger hoeft voor mij niet. Ms wat vanille erin. Wie weet ga ik 'm toch nog eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een heerlijke cake zeg, mijn kids vonden het ook super lekker, en vragen naar meer. Mijn complimenten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Deze cake gemaakt vandaag en hij is lekker luchtig ik heb er voor extra citroensmaak glazuur overheen gedrizzled. Bedankt voor het recept ��

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Bedankt voor het recept. Ik kwam via Google op jouw blog en ben gelijk aan de slag gegaan want had alle ingrediënten in huis. Ipv Turkse yoghurt heb ik normale volle yoghurt gebruikt. De cake is perfect gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen dat het ook met gewone yoghurt kan en geniet ervan! ;)

      Verwijderen
  21. Hoi, ik heb vanmiddag jouw luchtige cake met citroen gemaakt en die is goed gelukt. Zou wel meer citroen on doen de volgende keer. Maar ik vroeg mij af of ik in deze yoghurtcake de bloem kan vervangen door maïzena voor een glutenvrije cake. Heb jij enig idee? En blijven dan de hoeveelheden gelijk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, daar heb ik echt geen enkel idee van. Ik durf er niets van te zeggen, de cake met maizena is natuurlijk heel anders dan dit recept.

      Verwijderen
  22. Vandaag gemaakt en ik heb nog nooit zo'n lekkere cake gemaakt en die zo goed gelukt is. Heerlijk gewoon!! Bedankt voor deze recept ik zal het zeker vaker gaan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw, ontzettend leuk om te horen, dank je wel!

      Verwijderen
  23. Dit is echt een heerlijke cake! Trouwens, ik ben fan van al je recepten. Dank je wel voor het delen. Groetjes Marian.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!