maandag 22 juni 2015

Yoğurtlu tavuk salatası (Turkse kipsalade met kikkererwten en yoghurt)

Zoals jullie misschien al wel begrepen hadden, is de heilige maand Ramadan vorige week donderdag weer begonnen. Dat betekent voor moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang vasten. Vorig jaar heb ik een uitgebreid artikel hierover geschreven, daarom doe ik dat dit jaar niet. Als jullie het leuk vinden, kan ik in de loop van deze maand wel een keer laten zien wat er bij ons allemaal op tafel stond - laat het maar horen. Meestal heb ik na een hele dag vasten niet erg veel zin in een zware, warme maaltijd maar kies ik eerder voor iets lichts zoals een maaltijdsalade. Deze yoğurtlu tavuk salatası (Turkse kipsalade met kikkererwten en yoghurt) is perfect voor bij de iftar! De salade zit vol met gezonde ingrediënten zoals kikkererwten en walnoten en wordt voornamelijk aangemaakt met yoghurt. Veel eiwitten en groenten, goed vullend en natuurlijk vooral heel erg lekker.


Yoğurtlu tavuk salatası (Turkse kipsalade met kikkererwten en yoghurt) is snel gemaakt en natuurlijk mag je ook bij dit recept variëren met de ingrediënten. Heb je verse dille in huis, dan zal dat er erg lekker bij smaken. Heb je het liever wat pittiger, dan zal een geraspt teentje knoflook en/of een fijngesneden rood uitje zeker niet misstaan, maar dat laat ik in de Ramadan liever weg :) . De walnoten kun je vervangen door andere noten. Als je je overigens afvraagt waarom mijn walnoten er op de ingrediëntenfoto een beetje typisch uitzien: ik heb vorig jaar herfst verse walnoten een weekje laten drogen, toen gekraakt en daarna ingevroren. Dan blijven ze goed vers en drogen ze niet snel uit.


Turks recept
Yoğurtlu tavuk salatası (Turkse kipsalade met kikkererwten en yoghurt)

Benodigdheden (voor twee personen)
1 kipfilet
1 flinke hand (ongezouten) walnoten
300 gram kikkererwten (zelf gekookt uit of uit blik)
1 klein blikje mais
1 rode puntpaprika
2 bosuitjes
4 augurken
1 handvol platte peterselie
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels Turkse yoghurt
1 theelepel zout


Bereiding
Breng de kipfilet in ruim water aan de kook en laat hem 10 minuten doorsudderen. Zet het vuur uit en laat hem nog 10 minuten in het hete water liggen. Haal de kipfilet dan uit het water en laat hem even afkoelen. Snij ondertussen de puntpaprika, bosui, augurken en peterselie fijn en hak de walnoten grof. Laat de mais uitlekken. Gebruik je kikkererwten uit blik, spoel ze dan even af onder stromend water.


Pluk de afgekoelde kipfilet uit elkaar en doe het in een kom. Voeg de andere ingredienten toe en meng alles door elkaar. Gebruik je kikkererwten uit blik, wees dan voorzichtig met het zout, want soms zijn deze kikkererwten al redelijk zout van zichzelf, dan heeft je salade minder zout nodig. Het lekkerste is deze salade als je hem een paar uur in de koelkast op smaak laat komen.


Bewaren
Yoğurtlu tavuk salatası (Turkse kipsalade met kikkererwten en yoghurt) kun je in de koelkast een dag bewaren.



4 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keer uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja zeker willen we meer foto's van gerechten die jij tijdens de ramadan serveert!! :)
    Ik mis soms inspiratie en dan is jouw site erg handig.
    Ga zo verder.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!