zondag 18 oktober 2015

Appelkruimelcake met vanillepudding

In de tuin van mijn ouderlijk huis staat een enorme appelboom. Hij stond er al lang voordat mijn ouders het huis kochten en is waarschijnlijk zo'n 100 jaar oud. Ondanks die hoge leeftijd kunnen we elk jaar nog heerlijke appels van de boom plukken. Of van de grond rapen, want het zijn Notarisappels en dat zijn flinke jongens die al snel naar beneden vallen. Dit jaar was een bijzonder goed appeljaar en mede dankzij mijn man, die tot bovenin de boom is geklommen, hadden we zelfs een paar kisten vol met verse appels. Uitdelen, opeten en natuurlijk ook mee bakken! Dat komt mooi uit, want ik was net tegen een recept aangelopen wat ik moest proberen: appelkruimelcake met vanillepudding. 


Het was de moeite van het proberen meer dan waard! Wat een ontzettend lekker plaatcake is dit geworden. De combinatie van de cake met de vanillepudding en dan de friszoete appel, super! Bijkomend voordeel is dat je, ondanks dat de hoeveelheid van de ingrediënten meevalt, toch meteen een bakplaat vol cake hebt. Erg handig om uit te delen, want dit is typisch zoiets wat iedereen lekker vindt, en ook nog handig te vervoeren. Deze gaat zeker vaker op tafel komen!



Recept
Appelkruimelcake met vanillepudding

Benodigdheden (voor één grote bakplaat)
Cakelaag
125 gram zachte roomboter
150 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1 snufje zout

Vulling
4 flinke (friszure) appels zoals Goudreinet of Elstar
50 gram custardpoeder
65 gram suiker
750 ml melk

Kruimellaag
150 gram zachte roomboter
200 gram kristalsuiker
250 gram bloem
1 snufje zout


Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier. We maken eerst de pudding, zodat deze nog enigszins kan afkoelen. Roer het custardpoeder en de suiker door elkaar en giet er al roerend wat melk bij. Warm de rest van de melk op tot het bijna kookt. Giet dan het custardmengsel bij de melk en laat het al roerend aan de kook komen. Laat het een minuutje doorkoken en draai dan het vuur uit en laat het even staan om af te koelen. Vergeet niet af en toe te roeren zodat er geen vel op de pudding komt. Maak dan het cakebeslag: mix daarvoor de boter met de suiker en vanillesuiker, tot het een lichtgekleurd en romig mengsel is (dit duurt 5 tot 10 minuten). Voeg daarna één voor één de eieren toe en vervolgens ook de bloem, bakpoeder en zout. Mix dit tot een samenhangend beslag en giet het op de bakplaat. Met behulp van een spatel of de bolle kant van een lepel strijk je het beslag gelijkmatig uit over het bakpapier.


Voor de kruimellaag meng je de bloem, suiker, boter en het zout door elkaar tot het een kruimelig (zanderig) kruimelig deeg is geworden. Schil de appels, snij ze in partjes, haal het klokhuis eruit en snij ze daarna in dunne plakjes. Verdeel vervolgens de wat afgekoelde pudding over de cakelaag. Leg de appelpartjes erbovenop en strooi dan de kruimellaag eroverheen. Schuif de bakplaat in de oven en laat de kruimelcake drie kwartier bakken. Door de pudding en appel is het lastig 'prikken' in de cake om na te gaan of hij gaar is, maar bij mij was hij na 45 minuten bakken prima. Zet dan nog heel kort (één of twee minuten) de grill van de oven aan om het kruimellaagje een mooi kleurtje te geven. Blijf erbij, want dit gaat heel snel! Laat de cake na het bakken het liefst op een rooster glijden (ik gebruikte het rooster van mijn oven, omgedraaid) en laat hem daar helemaal afkoelen.


Bewaren
Appelkruimelcake met vanillepudding kun je, vanwege de pudding in de cake, het beste in de koelkast bewaren. In een goed afgesloten doos is hij een dag of vier houdbaar.



17 opmerkingen:

  1. Oeh, die ziet er fantastisch uit!
    Mag ik vragen hoe groot jouw bakplaat ongeveer is? Ik heb een niet zo'n heel grote oven, dus ik denk dat ik met de helft van het recept toe kan. Mijn plaat is 35x33.

    groetjes,

    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, ik zou de maat zo niet weten, maar mijn oven is een standaard oven, inderdaad wel groter dan 35x33. Jouw oven is denk ik meer het formaat magnetron zeg maar? Dan zou je met de helft van het recept inderdaad een eind moeten kunnen komen.

      Verwijderen
  2. Ik heb ook nog een hele hoop appels van de appelbomen van mijn oma liggen! Dit lijkt me een heel passend recept met die !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Om geen vel op de custard te krijgen, kun je het afdekken met plasticfolie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik, maar persoonlijk vind ik af en toe even roeren makkelijker dan plasticfolie, zeker omdat het maar even hoeft af te koelen.

      Verwijderen
  4. Doet me denken aan een vakantie in een pension in Engeland waar we ook avondeten aten. De ene dag kregen we verse appeltaart en de dag erna waren de resten verwerkt in iets dergelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vanmiddag gebakken, net geproefd HEERLIJK.
    Manlief vond het ook lekker.

    Wat is de maat van jouw bakplaat?
    Heb een oven van 90 cm.
    De cake gebakken in een vierkant bakblik, had net genoeg cake.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat het in de smaak viel! Ik denk dat jouw oven wat groter is idd. Mijn bakplaat is ongeveer 60x60 cm, misschien iets kleiner (dat zijn de afmetingen van de oven zelf dus de bakplaat is nog wat kleiner). Bij mijn weten is het een redelijk 'standaard' formaat.

      Verwijderen
  6. Hallo Eslem, Ik heb al veel recepten gemaakt, allemaal even lekker.wanneer kunnen we weer een nieuw recept van je verwachten?
    Kayleigh

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Binnenkort insa'Allah Kayleigh! Lief dat je aan me denkt!

      Verwijderen
  7. Ik heb deze vorige week gemaakt toen ik bezoek kreeg en hij was echt heerlijk! Bedankt voor dit lekkere recept. Ben zo blij dat ik eindelijk een goede oven heb, ik ben alleen maar aan het bakken haha

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weet je of je deze taart ook van tevoren zou kuen maken, invriezen en weer ontdooien? En hoe doe je dat dan op de juiste manier?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oooh, deze cake heb ik gisteren gemaakt.....wat een heerlijkheid. Ik heb nog nooit zoiets lekkers geproefd en hij was precies helemaal goed. Heb je recept exact gevolgd, alles klopte, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Eslem, ik gebruik nog steeds jouw recepten. Het was je droom om ooit een mooi kookboek te maken, ik hoop dat het je lukt. Intussen geniet ik wekelijks nog van jouw recepten.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!