maandag 19 augustus 2013

Fırında ızgara köfte (gegrilde köfte uit de oven)

Eén van de eerste keren dat ik köfte at was op weg naar het vliegveld in Antalya. We hadden nog wat tijd over en stopten onderweg om daar ergens bij een sjofele lokanta een overheerlijk broodje köfte te eten. Echt heerlijk in al zijn eenvoud. Ik kan er nog steeds met heimwee aan terugdenken, haha. Het restaurantje is later geloof ik opgedoekt om onbegrijpelijke redenen dus we zijn er nooit naar teruggegaan. De köfte die ik thuis maakte was altijd wel lekker maar had nooit echt dat beetje extra. Tot ik, dankzij mijn schoonzusje, op het idee kwam ze eens klaar te maken onder de grill in de oven. Dat bleek dé manier te zijn: minder vet en een heerlijke grill-smaak. Bijna net zo lekker als toen in dat restaurantje! (geen grill-functie in je oven? Ze kunnen ook gewoon in de koekenpan worden gebakken).


Fırında ızgara köfte (gegrilde köfte uit de oven) kun je met van alles serveren. Wij aten er vandaag pilav (Turkse rijst) en wat geroerbakte groenten  bij, maar het kan ook perfect bij frietjes en een gemengde salade. Op de barbecue is köfte ook altijd goed (maak ze dan wel iets groter zodat ze niet tussen het rooster door vallen), lekker met vers Turks brood. Standaard maak ik bij köfte een yoghurtsausje van Turkse yoghurt, munt, pul biber en zout: dat combineert echt geweldig.


Turks recept
Fırında ızgara köfte (gegrilde köfte uit de oven)

Benodigdheden (voor twee personen)
300 gram rundergehakt
1 ui
1 handvol platte peterselie
1 ei
1 klein handje paneermeel
zout, peper, paprikapoeder en komijn naar smaak

Bereiding
Snipper de ui fijn (echt fijn, anders vallen de köftes straks uit elkaar) en hak de peterselie fijn (gebruik echt verse platte peterselie, dat geeft de typische smaak aan köfte). Meng het gehakt met de ui, peterselie, ei, paneermeel en kruiden. Kneed het gehakt goed door (ik houd niet van het gevoel van rauw ei, dus ik roer het eerst door met een vork en ga dan kneden) en vorm balletjes van het gehakt die je een beetje plat drukt. 



Het beste is om de köftes nu eerst (afgedekt) een paar uur in de koelkast te laten opstijven zodat ze niet uit elkaar vallen, maar dit hoeft niet per sé als je geen tijd hebt. Leg een vel bakpapier op je ovenbakplaat en zet de grill van de oven op de hoogste stand. Leg de köftes op het bakpapier en zet ze in het midden van de oven. Na ongeveer 7 minuten draai je ze allemaal even om en na nog een minuut of 5 zijn ze waarschijnlijk goed gekleurd en gaar. 



Bewaren
Als er köftes overblijven, kun je deze prima in de koelkast een dag of twee bewaren en dat geldt ook voor het yoghurtsausje. Lekker de volgende dag op brood bij de lunch!

24 opmerkingen:

  1. Bedankt voor dit recept! Mijn kofte waren altijd wat droog wanneer ik ze gewoon in de koekepan bakte, uit de oven smaakte ze een stuk beter en het grillsmaakje is lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Inderdaad, uit de oven zijn ze een stuk minder droog.

      Verwijderen
  2. Hahahah als turk zijnde leer ik wat van jou grappig daha once hic denemedim ga ik ook is proberen en het is minder vaat hahahahah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha wat een compliment S. ;) bi deneyin ins'Allah biz cok seviyoruz. Ik ga het vanavond denk ik maken, net verse pide gehaald hmmmm.

      Verwijderen
  3. Deze heb ik vandaag gemaakt. Ik hou niet van kofte maar deze zijn echt lekker! Mijn man vond ze ook heerlijk.
    Dit recept is een blijvertje!
    Groetjes marielle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen Marielle, ik ben blij dat ze bij jullie in de smaak vielen!

      Verwijderen
  4. Ben echt gek op jouw recepten! Ben zelf marokkaans en mijn man en ik zijn echt gek op Turks eten! Heb al veel recepten van je uitgeprobeerd en alles slaagt altijd
    Ik zou zeggen ga zo door!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super om te horen! Dank je wel, ik ga zeker zo door insa'Allah!

      Verwijderen
  5. Hai Eslem, ik heb deze versie nog nooit gemaakt, maar als ik ze gewoon in de pan bak, dan doe ik ook altijd een beetje kaneel en knoflook erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk de koftes en samen met het yoghurtsausje. Ik wil je bedanken voor al deze lekkere recepten tot nu toe is alles gelukt. De uitleg is ook heel duidelijk, ben heel blij met deze blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Dank je wel voor je leuke berichtje!

      Verwijderen
  7. Ik vind koftes heerlijk, maar ik hou niet van de stukken ui. Tegenwoordig maak ik dit fijn met de staafmixer en het valt niet meer uitelkaar! Is er een reden waarom je rundergehakt gebruikt? Zou lamsgehakt ook kunnen? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan inderdaad ook prima de staafmixer gebruiken om ui fijn te snijden. De reden dat ik rundergehakt gebruik: we houden niet zo van de smaak van lamsgehakt, en rundergehakt is ook goedkoper. Maar natuurlijk kun je ook lamsgehakt gebruiken.

      Verwijderen
  8. Je kunt ook een ui raspen, dan is het nog gemakkelijker te kneden. Verder moet je een staafmixer enkel gebruiken om soep te blenderen. Tip, ook geen staafmixer gebruiken om aardappelpuree te maken, dan sla je de moleculen kapot en houdt je behanglijm over ipv. puree. Dus gewoon stampen met een stamper!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een staafmixer alleen voor soep? Nou dan ben je wel erg beperkt in je gebruik ervan. Gelukkig mag iedereen het zelf weten. Voor gehaktmengsels voor lahmacun mix ik de ui ook in de staafmixer anders krijg je het niet fijn genoeg. Een rasp is vaak niet scherp genoeg om de ui te raspen.

      Verwijderen
  9. Vanuit de stad van de kruiden en smaken, wil ik je mijn complimenten geven voor je uitmuntende smaakvolle gerechten.

    Gr uit Marrakech .Marokko

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Eslem,

    Ik wil dit gerecht graag maken, zou het ook zonder paneermeel kunnen denk je?
    Groetjes, Yvette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Yvette, het gehakt blijft te nat zonder paneermeel, je zal toch iets van 'bindmiddel' moeten gebruiken: paneermeel, griesmeel, verkruimeld brood, panko of iets anders.

      Verwijderen
    2. Hoi Eslem,
      Ik heb het op jouw aanraden toch met paneermeel gemaakt en we hebben gesmuld. Dank je wel voor de duidelijke uitleg.
      Groetjes, Yvette

      Verwijderen
  11. Hoi Eslem, wat een lekkere kofte. kan je ipv paprikapoeder ook pul biber gebruiken? wij houden echt van de Turkse keuken en jou gerechten zijn echt verrukkelijk. En de foto's van de Turkse ingrediënten zijn echt geweldig. ik zoek me niet meer helemaal rot in de Turkse supermarkt.

    Groetjes Daphne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met pul biber wordt het wel heel pittig, je kunt het paprikapoeder denk ik beter gewoon weglaten. Fijn om te horen dat je wat aan mijn blog hebt!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!