zaterdag 24 augustus 2013

Pul biber (rode pepervlokken)

Wat is het?
Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken. Misschien ken je het wel: in Turkije staat het in restaurants vaak naast de zout en peper in een schaaltje op tafel. Pul biber wordt gemaakt van de Aleppo peper. Als deze pepers rijp zijn, worden ze gedroogd. Vervolgens worden de zaadjes eruit gehaald (waardoor pul biber niet extreem pittig is) en worden ze grof gemalen. Soms wordt er ook zout aan het mengsel toegevoegd. 


Doordat de Aleppo peper een relatief milde peper is, is pul biber niet al te scherp maar prettig pittig waardoor je niet bang hoeft te zijn dat een recept meteen loeiheet wordt als je er wat pul biber aan toevoegt. En doordat het grof gemalen is, geeft het een leuk visueel effect aan recepten én smaakt elke hap nét even anders dan als je fijngemalen peper zou gebruiken. (bron)


Waar koop je het?
Pul biber is te koop in elke Turkse en andere oosterse supermarkt en winkel. Het wordt verkocht in zakjes of potjes. Meestal heb je de keuze tussen 'acı' (hete) en 'tatlı' (zoete) pul biber. Zelf kies ik meestal voor tatlı pul biber, omdat je dan meer de smaak van de peper en minder dat hele hete in je gerechten krijgt.

Hoe bewaar je het?
Net zoals de meeste andere droge kruiden is pul biber vrijwel eindeloos houdbaar zolang je ze donker en droog bewaart. Ik bewaar het zelf in een strooipotje omdat ik die zakjes altijd zo'n geknoei vind en onhandig in gebruik.


Wat kun je ermee maken?
Pul biber is een heerlijke aanvulling op allerlei salades. Het past bijvoorbeeld heel goed in een salade van watermeloen, Turkse witte kaas en munt. Ook over humus is het een prettige aanvulling. Ik gebruik het altijd in mijn yoghurtdips bij bijvoorbeeld köfte. Maar ook bij warme gerechten zoals een pastaschotel kan pul biber nét dat kleine beetje extra pit geven. Je kunt het ook heel goed in plaats van cayennepeper of paprikapoeder gebruiken.

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waar pul biber in verwerkt wordt:

Kısır (Turkse bulgursalade)
Menemen (Turks roerei met groenten)
Mercimek köftesi (Turkse kruidige köfte van linzen en bulgur)
Yumurtalı patates salatası (Turkse aardappelsalade met ei)

2 opmerkingen:

  1. Hallo Eslem, ik heb al een aantal gerechten met veel plezier van je site gemaakt!
    Ik kan echter nergens de Tatli Pulbiber kopen, alleen maar de Aci. Ik ben net ook weer bij de Ada geweest, maar die heeft het ook niet, waar kun je die dan wel kopen?
    Groetjes Nita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zal per Turkse winkel verschillen of ze de keuze hebben, heel veel verschil in smaak is het niet, ze zijn allebei pittig ;)

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!