zaterdag 17 augustus 2013

Soğan salatası (uiensalade)

De naam 'uiensalade' klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar deze salade combineert perfect met vleesgerechten zoals köfte maar ook met gebakken vis (mits je een beetje van rauwe uien houdt, natuurlijk!). Wij aten het vanavond bij döner, heel lui, uit de diepvries. Niet uit zo'n kartonnen doos maar hier verkopen ze ook hazır (kant-en-klare) döner in een witte plastic bak. Die komt direct van de slager en is een stuk smakelijker dan de uitgedroogde lapjes vlees die voor döner moeten doorgaan in zo'n kartonnen doos.


Sumak zijn fijngemalen besjes van de sumakstruik en geven een sterke, zurige smaak. Erg lekker in salades. Sumak kun je vinden bij de Turkse winkel. Heb je het niet in huis, dan is het ook geen ramp: vervang het door wat druppels citroensap.

Turks recept
Soğan salatası (uiensalade)

Benodigdheden (voor twee personen)
2 middelgrote uien
1 handvol platte peterselie
zout, sumak

Bereiding
Snijd de uien in ringen en haal ze uit elkaar. Meng met zout, sumak en fijngesneden peterselie.

Bewaren
Salades kun je helaas niet goed bewaren. Restjes die overblijven eet ik daarom altijd maar op: groenten zijn gezond!


6 opmerkingen:

  1. Laat je dit nog een uurtje of meer staan voor het eten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, bij gerechten als aardappelsalade en bulgursalade doe ik dat wel zodat de smaken kunnen intrekken maar deze salade is het niet nodig. Je kan hem wel van tevoren maken, maar voeg de peterselie dan wel pas op het laatst toe, anders wordt hij slap. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij eten deze salade ook heel vaak maar bewerken de uien met zout en water. Na het snijden de uien met flink veel zout goed kneden en vervolgens onder water zetten. Na een tijdje (kwartietje of zo) de uien onder de kraan goed afspoelen en uit laten lekken.
    Daarna sumak en peterselie toevoegen. Wij doen er ook nog wat olijfolie en nar ekşisi over. Zout hoef je niet meer toe te voegen.

    Groetjes Pippi
    Op deze manier heb je wel de smaak van de uien maar zijn ze niet scherp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh dat klinkt ook lekker Pippi, moet ik een keertje proberen! Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh k hou normaal niet van ui maar dit is echt HEERLIJK
    ik ga al jou etentjes een keer proberen i love de turkse keuken 1 vraag k ben vrijdag jarig heb je misschien een tip iets wat HEEL LEKKER is dat ik aan mijn familie kan laten proeven x-x-x anoniem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ligt er helemaal aan waar jij en je familie van houden, kijk gewoon welk recept je het meeste aanspreekt! Ik maak vaak allerlei hapjes (börek, kisir, zoetigheid etc) als er mensen komen eten, dan kan iedereen zelf kiezen.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!