vrijdag 31 januari 2014

Minik alman pastaları (kleine Turkse puddingbroodjes)

Minik alman pastaları betekent letterlijk: kleine Duitse taartjes. In de verte heeft deze zoetigheid wel iets weg van Berliner bollen, ik denk dat de naam daar vandaan komt maar qua uitvoering lijkt dit gebakje meer op een profiterol. Je hebt ook nog alman pasta (Duitse taart) en dat is weer héél wat anders - de Turkse keuken, vol met raadselen! Ach, het doet er ook niet toe, het is heerlijk en licht gebakje wat op 100 verschillende manieren kan worden gemaakt. Wij probeerden vandaag deze variant. Ik heb er veel uitgedeeld (het paste niet in mijn koelkast) en iedereen was er enthousiast over: anders dan anders, lekker licht en zoet natuurlijk!


Ik vond dit recept voor minik alman pastaları (kleine Turkse puddingbroodjes) op de bekende Turkse foodblog portakal ağacı. Ik was een beetje huiverig omdat een eerder recept wat ik voor dit gerecht heb geprobeerd grandioos was mislukt, maar dit recept klopte gelukkig wél. Het is, zoals zo vaak, geen moeilijk recept maar kost wel wat tijd en levert ook wel een beetje geknoei op hier en daar. Ik vermeld er ook meteen bij dat ik, shame on me, zowel voor de vanillecrème als voor de chocoladesaus kant en klare pakjes/zakjes heb gebruikt (ik had nog liggen, is dat een excuus?). De chocoladesaus zou ik normaliter wel zelf maken maar het zakje was al over de datum dus vandaar. Op de foto's bij het recept zie je welke soorten ik gebruikt heb: met name de vanillecrème is wel een aanrader: licht en luchtig en binnen 2 minuten klaar, alleen opkloppen met koude melk. Maar natuurlijk kun je deze vervangen door een eigen succesrecept (of door banketbakkersroom, of slagroom...). Eventueel kun je ze in plaats van crème ook met jam vullen. Voor de chocoladesaus geldt hetzelfde: je kunt zelf chocola smelten of het helemaal weglaten en de broodjes alleen bestuiven met poedersuiker. Aan jou de keuze!


Recept
Minik alman pastaları (kleine Turkse puddingbroodjes)

Benodigdheden (voor 25 stuks)
1 kilo bloem
125 gram zachte roomboter
1 waterglas (200 gram) melk
½ waterglas (100 gram) lauw water
3 eieren
1 Turks theeglaasje (90 gram) suiker
7 gram gedroogde gist
3 gram zout
gewenste vulling
chocoladesaus (indien gewenst)


Bereiding
Strooi de gist en de suiker in de lauwwarme melk en laat dit vijf minuten staan. Voeg dan bloem, roomboter, water, eieren en zout toe en kneed het geheel tot een mooi samenhangend deeg. Laat dit een uur tot anderhalf uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Ondertussen kun je alvast de gewenste vulling en chocoladesaus klaarmaken. Rol het deeg na het rijzen uit tot een vrij dikke plak (ongeveer 2 cm) en steek er met behulp van een glas rondjes uit. 


Leg deze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en laat ze afgedekt nog een half uur rijzen. Bak ze vervolgens in de oven op 200 graden tot ze mooi bruin aan de bovenkant zijn: dit duurde bij mij ongeveer een kwartier.


 Laat de broodjes afkoelen en snijd ze daarna doormidden. Besmeer ze met de gewenste vulling en doop de bovenkant van het broodje in de chocoladesaus. Strooi er hierna eventueel nog wat gehakte pistachenootjes over en klaar zijn je minik alman pastaları!


Bewaren
Deze minik alman pastaları (kleine Turkse puddingbroodjes) kun je één dag bewaren: daarna worden ze snel steviger en minder lekker.


6 opmerkingen:

  1. Pssst, zit een klein typfoutje in de titel. En volgens H kan je minik niet gebruiken voor pastalari.
    Het leek hem wel lekker, als ik de tijd vind ga ik ze dit weekend maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei ik zie het, zal het straks even aanpassen, denk je wel! Hmm ik ben niet de enige die het gebruikt ;) ik heb het van andere (Turkse) blogs dus ik vertrouw er maar op dat het 'modern Turks' is ofzo ;). Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
  2. Ik heb ze gisteren gemaakt. De broodjes vonden we super lekker, de 'mannen' hebben er een heleboel op. Had zelf de banketbakkersroom en de chocoladeglazuur (zoals over een sachertorte) erbij gemaakt. Vond dat samen wel te zoet/zwaar, dus een aantal alleen met chocola gedaan en D at ze het liefst helemaal zonder. Ga denk ik volgende keer een andere soort creme maken, misschien iets fris ala citroenmascarpone creme oid. Maar de basis van zoete luchtige broodjes is wel echt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen! Ik kan me voorstellen dat de combi chocola en banketbakkersroom een beetje heftig was. Leuk dat de broodjes wel zo in de smaak vielen! Iets met citroen lijkt me inderdaad ook lekker. Leuk dat je het laat weten!

      Verwijderen
  3. Puddingbroodjes! Dat klinkt lekker.. en zien er super mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!