woensdag 8 januari 2014

Pirinç unlu muhallebi (Turkse rijstpudding)

In de Turkse keuken zijn ontzettend veel varianten van pudding en andere 'stevige' toetjes. Deze pirinç unlu muhallebi (Turkse rijstpudding) is heel bekend en populair. Er zijn zelfs speciale 'muhallebi restaurants' in Turkije waar je allerlei soorten muhallebi en andere Turkse toetjes kunt eten. Waar in Nederland rijstmeel (of rijstebloem, dat is hetzelfde) voornamelijk wordt gebruik om pap voor baby's van te koken, is het in Turkije een populaire basis voor toetjes.


Rijstmeel is te koop in Turkse winkels als pirinç unu. Ook in andersoortige toko's en natuurvoedingswinkels is het vaak te koop. En ook in de gangbare supermarkten wordt rijstebloem verkocht in het babyvoedingsschap: let er dan wel op dat er geen 'smaakjes', suiker of andere dingen aan toegevoegd zijn. Deze muhallebi kun je 'opleuken' met allerlei dingen: je kunt er wat cacaopoeder doorheen roeren, gehakte nootjes overheen strooien, kokossnippers doorheen roeren...Een ideale basispudding om van alles mee te doen. Ik hield het vandaag traditioneel bij alleen wat kaneel als smaakmaker.


Recept
Pirinç unlu muhallebi (Turkse rijstpudding)

Benodigdheden (voor zes personen)
1 liter (halfvolle of volle) melk
125 gram water
120 gram rijstmeel
170 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
kaneel


Bereiding
Doe de melk, water, rijstemeel, suiker en vanillesuiker in een (ruime) pan. Laat het geheel al roerend rustig aan de kook komen. Je zal merken dat de pudding naarmate het warmer wordt steeds dikker wordt. Zodra het begint te koken en er overal luchtbelletjes 'ploppen' kun je het vuur uitzetten, het hoeft niet door te koken. 


Giet de pudding in een schaal of in schaaltjes en laat het zo 15 minuten op het aanrecht staan. Strooi er dan kaneel over en zet de pudding in de koelkast om op te stijven. Als de rijstpudding na een paar uur helemaal afgekoeld is, is het klaar om te serveren.


Bewaren
Deze pirinç unlu muhallebi is zeker een dag of vijf houdbaar in de koelkast.


6 opmerkingen:

  1. Jammieee... ben zelf niet zo van de rijspudding maar ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik ben er zelf ook niet gek op, maar mijn man en de kinderen zeker wel!

      Verwijderen
  2. Ik heb het gisteren gemaakt, en de kids vonden het lekker. Ze zeiden: het smaakt net als in het restaurant...
    thanks

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, wat een leuke opmerking van je kinderen! Dank je wel!

      Verwijderen
  3. Hoi Eslem,mijn complimenten voor je leuke(en lekkere)blog,ik wilde je vragen of jij ook een recept voor asure hebt?Groetjes Karina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Karina! Nee ik heb (nog) geen recept voor asure, ik ken het wel, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik zet op het mijn lijstje!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!