maandag 6 januari 2014

Tavuk sote (Turks stoofgerecht met kip en groenten)

Het maken van deze tavuk sote (Turks stoofgerecht met kip en groenten) stond al heel lang op mijn 'to cook' lijstje . Maar omdat mijn man geen grote fan van kip is (te vaak gegeten tijdens zijn dienstplicht) kwam het er maar niet van het op tafel te zetten. Toen hij laatst een keer niet thuis at greep ik mijn kans om eindelijk dit stoofgerechtje met kip eens uit te proberen. Het viel goed in de smaak en het was ook nog eens snel klaar, wat wel zo fijn is als een peuter en dreumes je op alle mogelijke manieren van je werk in de keuken proberen af te leiden.


In dit stoofgerecht kun je eigenlijk bijna alle groenten die je nog hebt liggen wel kwijt. Prei, kool, aubergine, courgette...Handig om restjes mee weg te werken! Ernaast is pilav heel lekker, maar aardappels (in welke vorm dan ook, puree, gebakken, gekookt) passen er ook heel goed bij. Of gewoon Turks brood natuurlijk! Ik had er deze keer zoete aardappelfrietjes uit de oven bij gemaakt en wat kruidig frisse yoghurtdip. Tavuk sote laat zich overigens ook heel goed van tevoren klaarmaken: als je het afdekt koel wegzet, hoef je het een paar uur later alleen nog maar op te warmen en je kan aan tafel!


Recept
Tavuk sote (Turks stoofgerecht met kip en groenten)

Benodigdheden (voor twee personen)
1 flinke kipfilet
1 ui
150 gram champignons
1 rode (punt)paprika
1 groene peper
2 tomaten
1/2 (halve) eetlepel tomatenpuree
olijfolie
zout, peper, oregano of tijm


Bereiding
Snij de ui fijn en fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie. Snij ondertussen de kip in blokjes. Voeg, als de ui glazig ziet, de kip toe en bak deze ook even aan. Snij ondertussen de peper, paprika en champignons in plakjes en voeg deze ook toe aan het kipmengsel. Ontvel de tomaten (even inkruizen en in kokend heet water leggen) en snij ze in kleine stukjes.


Voeg, als het mengsel in de pan goed aangebakken is, de tomaten, tomatenpuree en kruiden toe. Afhankelijk van hoeveel vocht de tomaten bevatten kun je ook nog wat water toevoegen: het mengsel mag net onder staan zodat het even lekker kan pruttelen. Zet het vuur laag als het kookt en leg een deksel half over de pan. Laat het zo een kwartiertje zachtjes doorgaren tot het meeste vocht verdampt is.


Bewaren
Restjes van tavuk sote (Turks stoofpotje met kip en groenten) kun je afgedekt in de koelkast prima twee dagen bewaren.


5 opmerkingen:

  1. Hoi Eslem, Zie ik nu dat jou tomaat bevroren is? Stop je die gewoon in de diepvries om te bewaren? Hoelang kun je ze in de vriezer laten zitten?
    Groetjes Mavi Derya

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt! Wij hadden van de zomer in 1 week ineens kilo's rijpe tomaten tegelijk uit ons tuintje dus toen ik heb een deel ingevroren. Als ze ontdooien zijn ze natuurlijk pap, maar voor dit soort gerechten wel heel handig, ze zijn ook meteen ontveld. Kan ook in soep etc. Ik weet niet hoe lang ze goed blijven maar denk wel een jaar. Ze liggen er nu al een half jaar bijna.

      Verwijderen
  2. Dit ga ik vanavond maken met zoete aardappel frietjes en voor mijn man rijst. Ben erg benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga het vanavond maken voor 16 personen ik laat het wel weten hoe het was

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!