woensdag 5 maart 2014

Triple chocolate chip cookies

Járen geleden kwam ik op weg naar mijn werk elke dag op Utrecht CS. Mijn trein had nogal eens vertraging en daardoor kwam ik soms (vaak...) in de verleiding bij de AH to go een vers afgebakken triple chocolate chip cookie te halen. Zeker als ze net uit de oven kwamen en nog warm waren echt niet te versmaden....Ik kom al jaren niet meer bij de AH to go en ik geloof dat ze deze koeken met drie soorten chocola tegenwoordig ook bij de gewone Albert Heijn winkels verkopen, maar ik durf uit zelfbescherming niet te kijken ;) . Echter, onlangs kreeg ik onverwachts bezoek van een dierbaar vriendinnetje waarvan ik wist dat zij net zo gek op deze koeken is als ik. En ja, dat was het perfecte excuus om deze triple chocolate chip cookies eens zelf te proberen. Na wat bij elkaar schrapen had ik een recept wat het zou moeten zijn...Ze zagen er al veelbelovend uit en zodra ze de oven uitkwamen en ik een gloeiend heet randje proefde wist ik dat ze gelukt waren! Hoera! Ze waren zo vreselijk lekker en bleven ook na het afkoelen zacht, precies zoals het hoort. Geen AH to go meer voor mij, ik maak ze lekker zelf! En M., dit recept is voor jou!


In het recept wordt baking soda gebruikt: dat is natriumcarbonaat wat tegenwoordig grappig genoeg gewoon bij de Turkse winkel te koop is. Je kan het eventueel vervangen door bakpoeder, maar dan blijven de koekjes niet zo zacht. Mijn triple chocolate chip cookies liepen behoorlijk uit in de oven. Het deed aan de smaak niets af, maar misschien dat ik de bakplaat met deegbolletjes de volgende keer eerst een half uurtje in de koelkast zet voor ik de koekjes afbak: waarschijnlijk blijven ze dan iets dikker. Een van de truukjes om deze koekjes zo lekker te krijgen is dat je een klein beetje chocola apart houdt en die later in de cookies duwt: vergeet dat zeker niet! Tricky is wanneer de koekjes uit de oven moeten: dat is echt na 10 minuten, ook al lijken ze dan nog compleet ongebakken, dat komt goed als ze verder afkoelen. 



Recept
Triple chocolate chip cookies

Benodigdheden (voor 9 grote cookies)
110 gram roomboter
150 gram kristalsuiker
125 gram bloem
1 ei
25 gram cacaopoeder
2 theelepels (5 gram) maizena
1 zakje (7 gram) vanillesuiker
1 theelepel (3 gram) baking soda
½ theelepel zout (3 gram)
50 gram pure chocola
65 gram melkchocola
65 gram witte chocola


Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de roomboter kort (een halve minuut tot een minuut) op hoog vermogen in de magnetron om hem zacht te laten worden (niet laten smelten!). Mix de roomboter met de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een romig mengsel: dit duurt een minuut of 10. Meng ondertussen de bloem met het cacaopoeder, de maizena, het zout en de baking soda. Hak alle drie de soorten chocola in stukjes en houd een klein handjevol gehakte melk- en witte chocola apart. Voeg, als het suiker/botermengsel romig is, het ei toe en wacht tot dit volledig is opgenomen.


Voeg dan (in twee keer) het bloemmengsel toe. De mixer zal waarschijnlijk moeite hebben het deeg goed door te kloppen maar geef het even de tijd, uiteindelijk zal er een mooi koekjesdeeg tevoorschijn komen. Zet dan de mixer uit en schep er met een lepel de chocolade doorheen. Schep met een eetlepel flinke bolletjes deeg op de bakplaat (ik kon er negen uithalen). Duw nu in elk bolletje een paar stukjes van de melk- en witte chocola die apart gehouden was. Schuif de bakplaat in de oven en bak de triple chocolate chip cookies in ongeveer 10 a 12 minuten net aan gaar. Ze zijn nog heel erg zacht, maar dat geeft niet: door het afkoelen worden ze steviger.


Bewaren
Deze triple chocolate chip cookies zijn prima een aantal dagen houdbaar mits goed afgesloten. Je kunt ook een deel van het deeg invriezen en dat later afbakken (vries in dat geval deegbolletjes in die je later direct vanuit de diepvries in de oven schuift. Houd in dat geval een minuut langere baktijd aan).


43 opmerkingen:

  1. Heeeerlijkkkkkkkkkkkkk. Zo 2x per jaar koop ik een pak bij de aldi en eet die helemaal alleen in een paar uur op. Verder hou ik me er ver van want ze zijn zo lekker.
    Zelf maken heb ik nog nooit gedaan en ik denk dat ik dat ook maar niet moet gaan doen als zelfbescherming. Ik kom gewoon eens bij je langs (-:.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, inderdaad niet te vaak maken of zorgen dat er genoeg mensen op bezoek komen!

      Verwijderen
  2. Super lekker! Dit zijn echt mijn favo koeken bij de AH togo ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het origineel smaakt me bijna niet meer, zo lekker waren je koeken! Dank je wel!
    Liefs
    M.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, wat een leuk compliment! Dank je wel en graag gedaan!

      Verwijderen
  4. Dit is een heel slecht recept voor een chocolatelover zoals ik. Bedankt voor het delen:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi. Ik snap even niet: Moet je de chocolade nou eerst smelten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, gewoon de fijngehakte chocola door het deeg scheppen zoals in het recept staat.

      Verwijderen
  6. Het leek me zo een lekker recept! Bij mij zijn de koekjes helaas mislukt. Ze werden veel te groot en bleven zacht. Na 5 minuutjes terug in de oven en een poosje afkoelen zijn ze hard als steen geworden. Balen! Ik had het deeg een uur in de koelkast gezet, om te voorkomen dat ze zo plat zouden worden. Heb je misschien tips hoe ik de volgende keer wel goede koekjes zou kunnen bakken? Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat jammer! Zo zonde dat je ze terug in de oven hebt gezet want dat is nu juist de truuk, staat ook in het recept, ze worden echt vanzelf steviger als ze afkoelen. Daarom zijn ze nu zo hard geworden. Tegen het uitlopen kun je niet veel meer doen dat het deeg koelen en misschien iets hogere bolletjes deeg maken de volgende keer. Maar vooral niet meer terugzetten in de oven, daardoor zijn ze nu zo hard. Jammer, volgende keer beter hopelijk!

      Verwijderen
  7. Wonend in Denemarken, mis ik zo nu en dan deze heerlijke cookies! Je recept heeft mijn dag gemaakt, ze zijn heerlijk (en de Denen zijn er ook fan van ;)) Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Superleuk om te lezen! Kan me voorstellen dat je deze soms mist ja haha. Fijn dat ze in de smaak vielen.

      Verwijderen
  8. Wow, deze zien er heerlijk uit!

    #instantchocolatecraving

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zocht hier al super lang naar zo'n recept! toevallig zit mijn werk dichtbij een turse winkel daar gelijk baking soda halen. Kijken of ik het kan vinden :)

    Heel erg bedankt, ik laat weten hoe het was!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is gelukt!! Op me werk waren ze zo weg! Iedereen wou een stuk! Super!

      Dat zachte aan de binnenkant en harde buitenkant! Wow!! Jammie!!

      Verwijderen
    2. Haha, geweldig om te horen!

      Verwijderen
  10. Heerlijk vind ik deze koeken altijd! Bij mij zijn de koeken na een uur afkoelen nog steeds erg zacht. Ik durf ze niet meer terug in de oven te doen, maar moet ik echt nog langer wachten of moet ik iets anders doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik zou inderdaad nog even wat langer wachten, zodat de boter in de koeken helemaal hard kan worden. Als het goed is worden ze echt stevig uiteindelijk. Hopelijk heeft het gesmaakt!

      Verwijderen
  11. Jammie super lekker! Uit de oven waren ze nog echt heel zacht en kon je ze niet oppakken, maar na (lang!) afkoelen zijn ze prima! Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zou je het ook met margarine kunnen maken? Of heeft dit effect op de zachtheid / smeuigheid?
    Nu al verslaafd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm, geen idee, de moeite van het proberen waard! :)

      Verwijderen
    2. Ik heb het vandaag geprobeerd. Qua smaak maakt het niet zo heel veel uit dus daar hoef je het niet om te laten. Een voordeel vond ik dat de koekjes een stuk minder uitliepen. Nog steeds wel wat, maar veel minder. Een nadeel was dat ik ze nu 12 minuten had gedaan en ik ze (naar mijn smaak) iets te hard vind aan de buitenkant. Als je het dus ook gaat proberen zou ik ze op 10 minuten zetten. Blijven heerlijk :-)

      Verwijderen
    3. Goed om te weten, bedankt voor het delen van je ervaringen!

      Verwijderen
  13. weet iemand ook hoelang je de american cookies kunt bewaren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat staat toch onderaan het recept? Een paar dagen als je ze goed afgesloten bewaard.

      Verwijderen
  14. Joepie! Ik kan niet wachten tot ze zijn afgekoeld!!! Bedankt,dit is echt een monster recept! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bij mij werden ze helaas niet hard :(. zelfs niet na een hele dag op het aanrecht te hebben gestaan. Ik ga ze de volgende keer nog iets langer bakken toch maar, denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dan moeten ze inderdaad iets langer gebakken worden.

      Verwijderen
  16. Ik heb ze onlangs gemaakt en ze zijn idioot lekker. Vanmiddag maar weer eens bakken. Jummie!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Er staat dat je ze als bolletje in de oven moet doen. Moet je ze niet eerst een beetje platdrukken zodat het koekjes worden? Of zakt het vanzelf uit in een ronde vorm?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bolletje rollen en dan op de plaat leggen, het word vanzelf plat in de oven! ;)
      succes

      Verwijderen
  18. hallo,
    ik ben een meisje van 13 en heb dit recept gisteren uitgeprobeerd.
    ik ben een echte fan van chocolade en daarom leek dit me wel lekker.
    en dat was het natuurlijk ook!
    ik heb het deeg een kwartiertje in de koelkast laten staan en daarna 10 minuten gebakken, heel erg lekker was het geworden en niet te dun of te hard maar precies goed.
    zeker een aanrader ;) (lekkerder dan van de AH)
    vooral uitproberen
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je moet een bolletje rollen en daarna word het vanzelf plat in de oven, daarna een half uurtje tot een uurtje laten afkoelen en ze zijn perfect! ;)
      veel succes

      Verwijderen
  19. Is die 180 graden hetzelfde voor een heteluchtoven?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. god oh god, ik kom nu al 3 jaar elke dag op utrecht centraal als student. Die Ah to go daar is gewoon super verleidelijk, als ik zou moeten tellen hoeveel ik van deze koekjes de afgelopen paar jaar heb gekocht...
    Ga dit recept zeker proberen, dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Als groot fan van de AH to go triple chocolate cookies, ik heb er een fortuin aan uitgegeven in de laatste 10 jaar, heb ik deze cookies gisteren gebakken. Het resultaat is perfect, zo ontzettend lekker, precies goed qua crunch aan de buitenkant en zacht van de binnenkant, geweldig. Heel erg bedankt voor dit recept!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hier helemaal weg van cookies van de MC Donalds. Dacht dat er geen lekkerdere bestonden... Totdat ik jouw recept probeerde! Ze zijn overheerlijk

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!