woensdag 27 augustus 2014

Bulgurlu biber dolması (met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes)

Bulgurlu biber dolması (met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes) zijn een lekkere, vegetarische variant op etli biber dolması (Turkse gevulde mini-paprika's). Ik ben zelf gek op de notige smaak van de bulgur en die combineert heel goed met de andere smaken uit dit gerecht. Gezond, goedkoop, eenvoudig en snel klaar: wat wil je nog meer! Traditioneel serveer je dit met wat Turkse yoghurt en een salade. 


Net als voor de andere variant gebruik je voor deze bulgurlu biber dolması (met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes) mini-paprika's, dolmalık biber. Je kunt deze bij elke Turkse winkel kopen. Kun je ze niet krijgen, dan kan het recept ook gemaakt worden met gewone Nederlandse paprika's, maar mis je wel een beetje die typische smaak van dit gerecht. Ik had geen grote verse tomaten in huis dus gebruikte ik voor dit recept een half blikje ontvelde tomaten. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar juist tomaten in blik zijn superrijp of zelfs overrijp geoogst en hebben daardoor heel veel smaak. Vaak meer dan de tomaten die je hier vers koopt. Daarom heb ik in dit soort gevallen geen bezwaar tegen tomaat uit blik ;) . 
 

Turks recept
Bulgurlu biber dolması (met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes)

Benodigdheden (voor drie personen)
9 stuks mini-paprika's (dolmalık biber)
1 waterglas (160 gram) grove (pilavlık) bulgur
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
1 verse ontvelde tomaat (of 1 tomaat uit blik)
1 handje platte peterselie
1 eetlepel tomatenpuree
olijfolie
zout, peper, dille, munt


Bereiding
Snij de ui fijn. Fruit deze aan in twee eetlepels olijfolie. Snij ondertussen de knoflook en tomaat fijn. Voeg deze toe als de ui glazig ziet en bak ze even mee, doe dit vervolgens ook met de tomatenpuree. Voeg dan de bulgur en zout (twee theelepels), peper, gedroogde munt en gedroogde dille (gebruik je verse dille, voeg die dan pas toe na het koken) toe. 


Giet er een waterglas (200 ml) kokend water toe, roer even goed door en laat de bulgur met een deksel op de pan zachtjes gaar koken (tot het vocht is opgenomen, ongeveer 10 minuten). Maak ondertussen de paprikaatjes klaar: snij het kapje er vanaf (niet weggooien) en prik de onderkant een paar keer in met een mes. Snij ook de peterselie fijn. Roer deze door de bulgur als die gaar is. Pak een pan waar alle paprikaatjes naast elkaar inpassen en vul ze met de bulgur. Vul ze net niet helemaal tot aan de bovenrand (en duw de vulling ook niet teveel aan). Zet alle paprikaatjes in de pan en vul de pan met water tot de dolma's net niet onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat het in een half uurtje op laag vuur gaar koken.


Bewaren
Bulgurlu biber dolması (met bulgur gevulde Turkse paprikaatjes) kun je eenmaal afgekoeld afgedekt in de koelkast een dag bewaren. De volgende dag kun je ze eenvoudig in de magnetron even opwarmen.


6 opmerkingen:

  1. Lekker hoor. Gevulde groenten zijn hier favoriet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb deze vanavond gemaakt en ze waren echt superlekker!
    Had deze keer losse paprikaatjes gekocht bij de Turkse winkel en die vind ik echt lekkerder dan die uit een zak. Die vind ik namelijk vaak een beetje bitter smaken.
    Lekkere variatie op de normale biber dolmasi :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ze zijn soms een beetje bitter. Gek, want in Turkije heb ik nooit bittere. Als ik eens losse zie, zal ik die proberen, maar hier verkopen ze ze eigenlijk alleen in zak.

      Verwijderen
  3. Vanavond deze gemaakt en we hebben gesmuld, ik had er halloumi bij en catzik en salade maar dat was te veel, dus morgen dit lekkere eten nog een keer en de rest witlof hihihihi. Dank je wel Eslem voor je recepten1 Mina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dag erna bak ik t op in de pan in olijfolie. dan krijgt t n heerlijke roostersmaak met cacik en vers gemaakte simit mini.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!