zaterdag 16 augustus 2014

Revani (Turkse cake van griesmeel)

Yaşasın, hoera!! Mijn mixed kitchen is één jaar oud. Het was me eerlijk gezegd al bijna ontschoten tot ik zag dat ik vorig jaar augustus begonnen was met het posten van recepten. Tijd voor een klein feestje, want op bijna 200 recepten, gemiddeld 1000 unieke bezoekers per dag, ruim 1500 likes op Facebook, 230 volgers op Twitter en 165 volgers op Bloglovin' ben ik best een beetje heel erg trots! Mijn meest populaire recept van lahmacun (zelfgemaakte Turkse pizza) is zelfs bijna 17.000 keer bekeken (ben benieuwd hoe vaak het al bij mensen op tafel heeft gestaan, haha!). Ja, het kost me veel tijd om nieuwe recepten op te zoeken, te proberen, mooie foto's te maken, de recepten duidelijk uit te schrijven, vragen op de site te beantwoorden, maar ik vind het vooral geweldig om te doen en van elk positief berichtje krijg ik weer nieuwe energie om door te gaan! Dank jullie wel!


Voor vandaag dus een extra feestelijk recept. Ik wilde dit al heel lang posten want het is één van de eerste Turkse gerechten die ik succesvol kon maken. Het is dan ook een heel simpel recept, maar met een heerlijk resultaat. Afgelopen week heb ik het voor het eerst in jaren weer eens gemaakt en met een paar kleine aanpassingen smaakte het nog lekkerder dan ik me herinnerde. Een echt foolproof recept van revani, oftwel Turkse cake van griesmeel. Deze griesmeelcake is een şerbetli tatlı, zoetigheid waar suikersiroop overheen gaat, echte Turkse zoetigheid dus. Ik houd daar over het algemeen niet zo van want het wordt al gauw heel zoet en kleverig, maar deze Turkse griesmeelcake is ondanks de siroop heerlijk, niet té zoet maar wel lekker 'moist' en toch met een licht kruimelige structuur door de griesmeel.


Alhoewel ik weinig bakrecepten echt uit mijn hoofd ken, zou dat met dit recept van revani (Turkse cake van griesmeel) wel moeten lukken, je gebruikt van alles dezelfde hoeveelheid: een Turks waterglas (200 ml). Maar natuurlijk heb ik, zoals jullie van me gewend zijn, ook alle hoeveelheden in grammen erbij gezet. Griesmeel wordt in de Turkse winkel verkocht als irmik, maar griesmeel uit de 'gewone' supermarkt werkt net zo goed. Voor het bakken van deze Turkse griesmeelcake gebruikte ik mijn quichevorm (28 cm), met een springvorm zal het ook wel leuk, maar gebruik wel minimaal een 28 cm vorm anders wordt de cake te hoog.


Turks recept
Revani (Turkse cake van griesmeel)

Benodigdheden (voor één grote cake)
Voor de cake
3 eieren
1 waterglas (190 gram) kristalsuiker
1 waterglas (180 gram) zonnebloemolie 
1 waterglas (215 gram) Turkse yoghurt
1 waterglas (160 gram) griesmeel
1 waterglas (110 gram) bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
geraspte schil van 1 citroen

Voor de siroop
2 waterglazen (400 ml) water
2 waterglazen (360 gram) kristalsuiker
sap van een halve citroen
1 snufje zout


Bereiding
Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel dat lichter van kleur is en verdubbeld is in volume, dit duurt 5 tot 10 minuten. Voeg vervolgens al mixend de yoghurt, olie, citroenrasp en daarna de bloem, griesmeel, bakpoeder en zout toe. Vet de bakvorm licht in met olie en giet het beslag erin. Bak de cake in de oven op 175 graden. Draai na 20 minuten de temperatuur terug naar 150 graden en bak de cake tot de bovenkant goudbruin is en een mespunt er (vrijwel) schoon uitkomt. Bij mij duurde dit in totaal ongeveer 45 minuten.


Maak ondertussen alvast de suikersiroop. Breng de het water met de suiker, citroensap en zout aan de kook en laat de siroop 5 minuten doorkoken. Laat daarna zowel de siroop als de cake afkoelen tot kamertemperatuur (als je de siroop heet over de cake heen giet wordt het een kleffe bende). Snij de cake dan in ruitvorm (eerst verticale lijnen en vervolgens schuine lijnen) en verdeel met een lepel de siroop over de cake. Stop daarmee als de cake de siroop niet meer opneemt: ik gebruikte 2/3 van de siroop. Laat de revani nu volledig afkoelen: de volgende dag smaakt hij nog beter! 


Bewaren
Revani (Turkse cake van griesmeel) kun je een dag of vijf bewaren. Door de siroop wordt de cake niet oud. Ik bewaar hem wel altijd in de koelkast.


30 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met je 1 jarig jubileum!!!!! Op naar het volgende jaar ;) ik heb al zoveel lekkers gemaakt via je recepten en wil nog veel meer uitproberen, het Is allemaal zó lekker en niet moeilijk ♥

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je lieve berichtje! Leuk om te horen dat het lekker en goed te doen is, dat is de bedoeling :)!

      Verwijderen
    2. Verkoop u ook kookboeken

      Verwijderen
  2. Gefeliciteerd,op naar vele jaren erbij.
    Ik denk dat ik hier mijn man heel blij mee maak. Zou je het ook in een ovenschaal kunnen doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ja het kan ook prima in een ovenschaal, geen probleem. Mijn quichevorm is ook een soort van ovenschaal.

      Verwijderen
  3. Yeay Van Harte Proficiat ��! Ga nog jaren zo door ��!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd Eslem en wat leuk, we zijn ongeveer gelijk begonnen met bloggen.
    Jij doet het alleen wat beter dan ik haha. Geeft niks, ook ik heb er veel plezier in.
    Dit ziet er ook weer heerlijk uit, ik zal hem opslaan, enne ga vooral zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag het inderdaad Karin, jij natuurlijk ook gefeliciteerd :) en ach het gaat niet om de cijfers, als je er maar plezier in hebt! Ik ga zeker proberen zo door te gaan en jij hopelijk ook! Dank je wel voor je berichtje!

      Verwijderen
  5. Hoi gefeliciteerd! Heerlijk al die recepten. Heb je gezien dat in het recept van Revani in de ingrediëntenlijst wél griesmeel staat, maar dat ingrediënt in de bereiding niet meer terugkomt? Maakt niet uit, hij staat nu in de oven, ben héél benieuwd :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Oh jee, je hebt helemaal gelijk. Ik ga het meteen aanpassen, dank je wel. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen
    2. Het is heerlijk geworden. Ik heb het wel een beetje anders gemaakt. Ik kan niet zo goed tegen suiker en ik heb de suiker omgerekend naar sucralose, een zoetstof. Voordeel is dan dat het gelijk ook een stuk minder calorieën bevat. Mijn tepsi was alleen een beetje te groot, dus de revani is niet heel hoog geworden, maar de volgende keer moet ik óf een kleinere tepsi nemen of het recept wat uitbreiden. Hoe dan ook, het is lekker!

      Verwijderen
    3. Klinkt goed! Fijn om te horen!

      Verwijderen
  6. Gefeliciteerd!
    Ik geniet van al die lekkere recepten met mooie foto's en duidelijk alles beschreven!
    Succes met je 2e jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb hem gemaakt,staat nu in de koelkast.Ben benieuwd wat mijn man er van vind!

    gr elvira

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gefeliciteerd met de eerste verjaardag van MMK! Ik ben er echt superblij mee, eindelijk Turkse recepten die kloppen. Heb al aardig wat recepten maar ook 'trucjes' van je blog succesvol gebruikt thuis. En daar is mijn man dan weer blij mee :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Eslem gefeliciteerd met eerste verjaardag van MMK. Ik ben erg blij met je blog, en mijn pubergezin ook. Ik maak regelmatig met veel plezier je recepten. Straks gaan we smullen van deze cake. Grt Nicolette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je lieve berichtje Nicolette! Super om te horen dat mijn recepten in de smaak vallen :)

      Verwijderen
  10. Gefeliciteerd!! Ik kijk regelmatig op je blog, altijd staat er weer wat leuks bij. Kan er in deze ´cake´ ook gewone yoghurt of bijv. griekse yoghurt ipv Turkse? Ik kan Turkse hier namelijk niet krijgen. Groetjes Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! In deze cake kun je ook gewoon Griekse yoghurt gebruiken, Turkse en Griekse yoghurt lijken heel erg op elkaar, dus dat is geen probleem. Op de foto bij de ingrediënten staat ook de Griekse yoghurt van de Aldi ;)

      Verwijderen
  11. Hoi kun je de cake ook eten zonder suiker stroop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, dat kan. Hij is wel wat droger dan natuurlijk.

      Verwijderen
  12. Wij noemen het in Egyptisch basbousa! Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik kan het dus 5 dagenbewaren? Precies genoeg ik maakt het voor school en dat is over 5 dagen

    BeantwoordenVerwijderen
  14. En we weten niet of we onse oven magnetron treug kunnen zetten

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hoi ik heb een vraagje ik wil hem ook maken maar voor 20 pers moet ik recept dan verdubbelen of drie x verdubbelen gr cora

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Echt lekker! Eerste poging meteen goed. Bij onverwacht gebrek aan een Citroen een appelsien genomen en ook heel geslaagd. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!