zondag 24 augustus 2014

Tereyağlı açma (Turkse zachte roomboterbroodjes)

Tereyağlı açma zijn typisch Turkse zachte roomboterbroodjes die je in Turkije meestal bij een pastane (patisserie) koopt om met zoet óf hartig beleg te eten. Maar aangezien Turkse pastanes in Nederland niet dik gezaaid zijn, bakken wij açma gewoon lekker zelf. Deze superzachte luxe broodjes hebben in de verte wel wat weg van croissants. De 'flaky' bovenkant en de zachte luchtige binnenkant waar overduidelijk de roombotersmaak in terugkomt...erg lekker! Turkse croissants, maar dan met een twist, want net als bij Turkse brioche gaat er ook hier mahlep door het deeg wat deze broodjes de zo typische smaak geeft. Een supercombinatie met (aardbeien)jam én ze zien er ook nog eens prachtig uit.


Het maken van tereyağlı açma (Turkse zachte roomboterbroodjes) is niet moeilijk maar het verwerken van het deeg nadat de roomboter erdoorheen is gegaan is wel een beetje geknoei, omdat het deeg dan niet meer één geheel is. De kunst is om de deegplakjes alleen in de lengte uit te rollen en dan op te draaien. Soms worden deze broodjes ook nog gevuld met Turkse witte kaas (op het moment dat het deeg met roomboter wordt besmeerd): ik vind ze zelf met zoet beleg lekkerder, maar met kaas combineren ze ook goed. De bovenkant kun je eventueel nog bestrooien met sesam- en/of nigellazaadjes.



Turks recept
Tereyağlı açma (Turkse zachte roomboterbroodjes)

Benodigdheden (voor ongeveer 18 broodjes)

700 gram bloem
150 gram melk 
150 gram warm water
2 eieren
60 gram zonnebloemolie
40 gram suiker
4 gram zout
15 gram droge gist
10 gram mahlep
100 gram zachte roomboter (om mee te besmeren)
1 ei (om mee te bestrijken)


Bereiding
Roer de melk door het water en strooi de gist en de suiker in. Roer even goed door, voeg dan de eieren toe en klop deze goed los in het mengsel. Voeg vervolgens de olie, mahlep en bloem toe, meng alles en voeg dan ook het zout toe. Stort het mengsel op je werkblad en kneed het geheel in een minuut of 10 tot een mooi zacht deeg. Voeg geen extra bloem toe: naarmate je meer kneed wordt het deeg vanzelf minder plakkerig. Leg het deeg in een licht ingevette kom en draai het deeg even rond zodat alle zijdes met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met plastic (folie of een zakje) en laat het deeg een uur tot anderhalf uur rijzen, tot het minimaal in hoeveelheid verdubbeld is. 


Rol het deeg vervolgens uit tot een vierkante plak (ongeveer 30 bij 30 cm). Besmeer deze plak met de 100 gram zachte roomboter (is de roomboter nog niet zacht genoeg, zet het dan heel even in een hete oven of in de magnetron), dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel (daarmee voorkom je dat het deeg beschadigt). Rol het deeg vervolgens op, rek het tijdens het rollen nog een beetje op in de lengte. Snij dan plakjes van een centimeter of 3 dik van het deeg, ik haalde 18 plakken uit mijn deeg. 


Leg een deegplak voor je en rol deze voorzichtig uit, alleen in de lengte! Pak hem vervolgens met twee handen op en draai het met je handen tot een spiraal. Leg nu een knoop in de spiraal en stop de twee losse uiteinden van de knoop onderlangs weer in het 'gat' van de knoop. Dit klinkt ingewikkelder dan het is ;) het hoeft ook niet heel erg netjes te zijn. Leg de açma op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat (of bakplaten, ik had er twee nodig) af met een theedoek en laat de broodjes nog een uur rijzen. Verwarm in het laatste kwartier van de rijstijd de oven alvast voor op 190 graden. Klop het ei los en bestrijk de broodjes met het ei. Schuif ze in de oven en bak ze goudbruin: dat duurde bij een half uurtje.


Bewaren
Tereyağlı açma (Turkse zachte roomboterbroodjes) kun je goed afgesloten twee dagen bewaren. Ook zijn ze heel geschikt om in te vriezen. Piep ze na het ontdooien even op in een hete oven en ze zijn weer als versgebakken.


19 opmerkingen:

  1. Oh heerlijk Eslem. Ik had mahlep gekocht n.a.v. een ander recept van jou, ik denk een vlecht of groter brood, en niet gebruikt. Het zakje lachte me laatst aan zo van het moet maar eens gaan gebeuren. Ben erg benieuwd naar de smaak! Ik laat wel weten hoe het geworden is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt. Dat andere brood is ook heel erg lekker, inderdaad gevlochten (Turks paasbrood). Ik moet een nieuw zakje mahlep kopen, ik had het naast de kerrie gelegd en het heeft helemaal de kerriegeur overgenomen, beetje jammer.

      Verwijderen
    2. Joh, hoe bewaar ik mijn kruiden, zaden, noten, specerijen en zuidvruchten. Dat is weer een blog op zich! :)
      Het blijft altijd weer puzzelen...ik heb net vier bakken bij de Hema gekocht, van die vierkante, die in een ondiepe kast passen. Benieuwd hoe lang dat gaat werken! (1 bak zaden/noten, 1 bak zuidvruchten, 1 bak specerijen en kruiden A-K en 1 bak L-Z). Zal wel weer een paar maanden goed gaan ;-).

      Verwijderen
    3. Haha, herkenbaar. Ik heb al mijn kruiden en specerijen in een keukenla, maar mijn man pikt telkens stukjes van die la in door er zijn spullen ook in te dumpen. Een keer in de zoveel tijd ruim ik het op en dan gaat het weer goed...voor een tijdje....haha.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Dat kan wel maar haalt wel het 'bijzondere' aspect van deze broodjes een beetje weg. Maar ze mislukken natuurlijk niet zonder mahlep.

      Verwijderen
  3. Gisteren heb ik de broodjes gemaakt en ze waren heerlijk! Een recept om te bewaren en nog vaker te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De broodjes zien er heel erg lekker uit! Zouden de eieren in het recept ergens door vervangen kunnen worden? Mijn zoontje en ik mogen geen kippenei ( of koemelk maar daar zijn vele vervangers voor ). Groetjes, Marriette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, dat is een goede vraag. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik lees op internet diverse dingen waaronder 'gewoon weglaten'. Dat zou ik niet doen, het wordt dan denk ik behoorlijk droog. Ook staat er dat je 1 ei kan vervangen door 2 eetlepels yoghurt. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar ik denk dat dat misschien nog het beste is. Ik heb goede ervaringen met yoghurt in gistdeeg, het zorgt (net als ei) voor een zachter deeg. Hopelijk heb je hier wat aan!

      Verwijderen
  5. Ze staan nu na het vormen te rijsen. Viel niet mee om uit te rollen i.v.m. de boter.
    Maar de laatste gingen al stukken beter. En het ruikt zo lekker :-)
    Ik heb de melk vervangen door melkpoeder 135 gr water en 15 gr melkpoeder want wij hebben nooit volle melk in huis en dat is voor brood wel lekkerder. Vond 15 gr. gist wel veel maar vertrouw volledig op je recept. Er staan trouwens nog veeeel meer lekkere dingen hier. Dus mijn lijstje to do is al aardig groot geworden.

    Gr. Bart

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, het uitrollen met de boter is ook lastig, maar maakt ze wel extra lekker natuurlijk! Ik ben benieuwd hoe ze uit de oven komen straks!

      Verwijderen
  6. Het baktijd aangehouden zoals je zei maar zijn vrij hard geworden.
    De volgende doe ik iets korter.

    bart

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De volgende op 190 Gr. 20 min. hete lucht. En heeeerlijk

      Bart

      Verwijderen
    2. Mijn oven is elektrisch, dus daar zal het verschil inderdaad in zitten. Goed om te horen, dank je wel!

      Verwijderen
  7. Deze heb ik zojuist gemaakt, maar dan zonder mahlep, want dat heb ik niet in huis en de broodjes leken me zonder ook gewoon lekker ;). Op zich zijn ze goed gelukt, maar ik vind ze wel een beetje flauw. Er lijkt ook wat weinig zout in het recept gebruikt te worden. Gebruik je gezouten of ongezouten boter?
    Wat een ongelooflijk vette kliederboel wordt het, maar gelukkig is dat zó weer opgeruimd...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ze een beetje flauw zijn, komt doordat je de mahlep hebt weggelaten: zoals ik in het recept al aangeef, is dat de smaakmaker van deze broodjes. Wil je toch de mahlep weglaten, dan kun je beter wat meer zout, of juist wat meer suiker, toevoegen aan het deeg. Ik gebruik altijd ongezouten roomboter.

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Nee, anders had ik wel bakpoeder opgeschreven ;). Mahlep is een smaakmaker. In de ingredientenlijst staat een link met meer informatie.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!