maandag 30 maart 2015

Tavuk şiş (Turkse kipspiesjes)...en Turks barbecueën!

Alhoewel volgens de kalender de lente is begonnen, is daar buiten wat mij betreft nog niet veel van te merken. Kom maar op met die zon en hoge temperaturen, ik ben wel toe aan lekker weer en vakantie! Ook al duurt dat voor ons nog een paar maanden, mijn vakantiegevoel kwam helemaal bovendrijven toen we laatst deze tavuk şiş (Turkse kipspiesjes) op tafel hadden staan. Het smaakte bijna net zoals bij een van de vele barbecues die we op vakantie in Turkije altijd ondernemen met vrienden of familie. Daarom deel ik vandaag eerst een paar van mijn vakantiekiekjes met jullie, en daarna natuurlijk het recept van de kipspiesjes. Ik ben in ieder geval al weer helemaal in de vakantiestemming met deze foto's!



Een Turkse barbecue is een belevenis op zich. Natuurlijk kan het in de tuin of op het balkon (alhoewel dat op veel 'sites', appartementencomplexen, verboden is). Maar veruit de meeste Turkse families laden op zondag (vaak de enige vrije dag in de week) de auto vol met dekens, picnickmanden, brood, vlees en drinken en rijden naar het bos, naar het strand of een andere mooie plek om daar te gaan barbecueën. Onderstaande foto heb ik twee jaar geleden gemaakt bij het meer van Abant (Abant gölü), als je heel goed kijkt zie je nog net het meer tussen de bomen door. Een prachtige plek waar het (bonuspunten) in de zomer ook nog eens heerlijk koel is en waar je overal rondom het meer geweldig kan barbecueën.



Vaak staan de 'mangals', de barbecues, daar al kant en klaar, en anders nemen we er gewoon zelf eentje mee. En terwijl de mannen zich over het vuur en vlees ontfermen (goed opletten, vaak de enige keer dat je een Turkse man ziet koken!) snijden de vrouwen de ingrediënten voor de salades en kruiden het vlees. De (2,5 liter) flessen cola worden in een naburig riviertje gelegd om af te koelen en het water voor de thee staat alvast op het butagas te pruttelen. Oh en deze foto was trouwens niet op een fancy plekje maar gewoon op de akker in de schaduw van een paar bomen, tussen de paprika's en groene pepers. De salade hebben we toen letterlijk 'dagvers' gemaakt: geplukt, gesneden en opgegeten!



Je begrijpt het al, zo'n dagje 'mangal' is de perfecte invulling van een vakantiedag in zomers Turkije. Het brood is vers, het vlees gloeiend heet en natuurlijk veel te veel, maar dat hoort erbij. Na afloop gaan de botjes naar de zwerfhonden en drinken we thee met zonnebloempitten. Goh, ik krijg alweer erg veel zin in een vakantie naar Turkije op deze manier! Ik houd alvast de aanbieding in de gaten bij de verschillende reisaanbieders naar Turkije, zoals Neckermann en Corendon.



Helaas moeten we nog een paar maanden wachten voor het zover is. Tot die tijd behelpen we ons dan met deze tavuk şiş (Turkse kipspiesjes). Met dit weer steken we helaas nog niet onze eigen barbecue in de tuin aan, maar op de contactgrill smaken deze spiesjes net zo lekker. Heb je die niet, dan kun je ze ook prima onder de grill of gewoon in de koekenpan klaarmaken. Met maar weinig ingrediënten krijg je heerlijk malse en smaakvolle spiesjes! 



Aan spiesjes worden vaak naast het vlees ook groenten geregen, zoals paprika of ui. Dat kan je bij deze spiesjes natuurlijk ook prima doen. In Turkije echter worden de groenten altijd apart, naast het vlees, gegrild en geserveerd en daarom heb ik dat vandaag ook gedaan. Deze tavuk şiş (Turkse kipspiesjes) smaken perfect met een lekkere salade, vers Turks brood en een yoghurtdip met fijngesneden bosui. Natuurlijk kun je er ook nog pilav, gebakken aardappels of frietjes bij serveren. Wat je ook doet: maak deze kipspiesjes en begin alvast met het genieten van de voorpret van je vakantie!



Turks recept
Tavuk şiş (Turkse kipspiesjes)

Benodigdheden (voor twee personen)
300 gram kipfilet
2 eetlepels olijfolie
½ citroen
1 teentje knoflook
zout, peper, paprikapoeder, gedroogde tijm en/of oregano



Bereiding
Snij de kipfilet in blokjes, niet al te klein, anders is het straks moeilijk rijgen. Meng in een bakje de kipfilet met de olijfolie, het sap van de halve citroen, de geraspte knoflook en de droge kruiden. Meng even goed door en zet het vlees dan in de koelkast om te marineren (tip: gebruik een bakje met deksel, zodat de knoflookgeur niet door je hele koelkast trekt). Minimaal twee uur, maar hoe langer het vlees kan marineren, hoe lekkerder het wordt! Ik houd maximaal 24 uur marineertijd aan.



Roer het vlees na het marineren nog een keer om en rijg het dan aan stokjes of metalen spiesen. Steek de barbecue aan of verwarm je contactgrill/koekenpan/ovengrill en grill de kipspiesjes om en om tot ze gaar zijn. Op een barbecue zal dit binnen een paar minuten zijn (controleer even door een stukje vlees door te snijden), op mijn contactgrill duurt het wat langer tot ze helemaal gaar zijn.


Bewaren
Tavuk şiş (Turkse kipspiesjes) kun je eenmaal afgekoeld één dag in de koelkast bewaren.




Deze blogpost is gesponsord

8 opmerkingen:

  1. heerlijk!!! Als het redelijk goed weer is dan gaat bij ons de bbq al aan en straks in de zomer lekker in het park

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt fijn he, kan me ook echt alweer op de zomer verheugen!

      Verwijderen
  2. Hoi hoi, je bent het paprikapoeder vergeten te vermelden bij de benodigdheden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, je hebt gelijk! Dank je wel, ik ga het even aanpassen

      Verwijderen
  3. Oh Eslem ik wil direct op vakantie door jou haha. Heeeeerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me een heerlijk recept die turkse kipspiesjes. Wanneer ik dit zie krijg ik meteen zin om te gaan bbq'en. Ik kijk al uit naar het voorjaar waarin we weer kunnen gaan bbqén

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!