zondag 25 oktober 2015

Paçanga kol böreği (opgerolde börek gevuld met Turkse pastrami en kaas)

Pastırma (Turkse pastrami) an sich vind ik al heel lekker, maar verwarmd in combinatie met kaşar (Turkse jonge kaas) is het al helemaal een topper! Paçanga böreği is wat mij betreft dan ook een topper in börekland: börek met een vulling van pastırma en kaşar. Ik probeerde deze vulling laatst uit in de vorm van 'kol börek'. Kol betekent arm of tak, en verwijst (naar ik mag aannemen) naar de langwerpige vorm van de börek. Hoe het ook zij, het is vooral handig wat mij betreft, omdat je de börek eenmaal gebakken niet meer hoeft te snijden én het vooral heel lekker is! Want dat was deze börek zeker, niet droog of zwaar, maar een lekker deegje met vooral een heerlijke vulling. I'm in love!


Paçanga kol böreği (opgerolde börek gevuld met Turkse pastrami en kaas) is een wat anders dan anders börek recept. De bladeren worden alleen met wat gesmolten boter bestreken maar voor het bakken gaat er over alle böreks nog wel een mengsel van yoghurt en ei. Ik had een beetje mijn twijfels voor ik hieraan begon, maar het bleek perfect te werken! Doordat je baklavadeeg gebruikt trekt de yoghurtsaus er goed in: op deze manier is het weinig geknoei met toch een perfecte smaak. In dit recept kun je de pastırma eventueel vervangen door rookvlees en de kaşar door gewone jonge kaas, mocht je niet aan de Turkse varianten kunnen komen.


Turks recept
Paçanga kol böreği (opgerolde börek gevuld met Turkse pastrami en kaas)

Benodigdheden (voor één bakplaat börek)

1 pak baklavadeeg (zie foto)
1 pakje pastırma in plakjes (100 gram)
200 gram (ongeveer) kaşar of jonge kaas in plakjes
100 gram roomboter
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eieren
3 grote eetlepels Turkse yoghurt
sesam- en/of nigellazaadjes


Bereiding
Snij de plakjes pastirma doormidden en haal eventueel (afhankelijk van je smaak) de çemen, het randje, er (deels) vanaf. Ik heb het er vanaf gehaald. Zorg dat de kasar/kaas in dunne plakjes gesneden is. Smelt de roomboter (in een pannetje of in de magnetron) en roer er de twee eetlepels olie doorheen. Maak het pak met baklavadeeg open en vouw het deeg voorzichtig uit. Leg een bakplaat, bekleed met bakpapier, klaar. Pak nu twee vellen baklavadeeg, zorg ervoor dat ze netjes op elkaar liggen. Bedruppel het bovenste vel met wat van het boter/olie mengsel.


 Leg vervolgens aan de onderzijde een laagje pastirma met daaroverheen een laagje kaas. Rol het geheel voorzichtig op en snij de rol in vier stukken. Leg deze op de bakplaat. Werk zo de rest van het deeg ook af. Roer, als al het deeg verwerkt is, de twee eieren los met de drie eetlepels yoghurt en bestrijk de börek hiermee (de hoeveelheid lijkt ruim maar gebruik gewoon alles, dat maakt het alleen maar lekkerder straks). Bestrooi de börek eventueel nog met sesam- en/of nigellazaad. Schuif de bakplaat in de oven en bak de börek op 180 graden tot de bovenkant goudbruin is, ongeveer 40 minuten.


Bewaren
Paçanga kol böreği (opgerolde börek gevuld met Turkse pastrami en kaas) kun je na het bakken twee dagen bewaren, doe dat wel in de koelkast in verband met de vulling. Even opwarmen voor serveren zodat de kaas weer zacht wordt is het lekkerst!



17 opmerkingen:

  1. Hallo eslem,

    Kan ik deze borek ook van te voren invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat gaat niet vanwege de 'saus' die eroverheen gaat. Je kunt ze wel na het bakken invriezen.

      Verwijderen
  2. Hoii Eslem, ik ben heel blij met je recepten:))
    Ik heb al een aantal recepten gemaakt die geslaagd waren, heb net deze börek met pastrami gemaakt, maar de kaas smolt ietsjes aan de zijkanten eruit in de oven, je beschrijft nl niet of je de böreks ook aan de zijkanten moet dicht moet 'plakken' om dat te voorkomen, iig ze waren wel lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik geloof dat dat bij mij ook is gebeurd, je kunt ze een volgende keer nog wat dichter naast elkaar leggen eventueel.

      Verwijderen
  3. Geen nieuwe recepten meer of is er iets aan de hand in je leven dat je niets meer publiceert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. alles goed met je?

    Groetjes Mina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor gelukkig wel dank je wel, heb alleen even last van een blog-dipje.

      Verwijderen
  5. Nieuw jaar, nieuwe receptennnnn!!! Kop op meid, wij, althans ik sta te popelen om weer nieuwe recepten te proberen;)) Alsnog de beste wensen.XxX

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De beste wensen voor 2016. Jammer van het blog-dipje, ik hoop dat het snel goed komt. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijn dat t goed gaat. Ik vroeg me dat ook al af....De allerbeste wensen voor 2016. Met hopelijk veel kook plezier.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van de week heb ik het ook thuis gemaakt! Ik wist niet hoe snel het op was thuis! het was heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goedemorgen Eslem, heerlijk recept, kan er bijna niet vanaf blijven. En zo makkelijk te maken. Mis het wel dat je niet zoveel recepten meer plaatst.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!