Voor het maken van deze cake met spinazie gebruikte ik diepvriesspinazie: goedkoper, al gewassen en geslonken en net zo goed. Wil je toch verse spinazie gebruiken, neem dan ongeveer 400-500 gram verse spinazie, was het goed en roerbak het tot het geslonken is. Deze cake past prima in een springvorm van 26 cm, maar omdat ik liever een rechthoekige cake wilde maken, gebruikte ik een ovenschaal. Veel Turkse spinaziecakes hebben enorme lagen slagroom erop en ertussen. Ik houd daar zelf absoluut niet van en heb het dus bij twee dunne laagjes gehouden, waarbij de slagroom ook nog eens frisser wordt door de roomkaas die erdoor gaat. Erg lekker in combinatie met deze groene cake! Wil je toch wat dikkere lagen? Verdubbel dan het recept van de crème hieronder.
Turks recept
Ispanaklı kek (Turkse cake met spinazie)
Benodigdheden (voor één springvorm 26 cm of gelijkwaardige bakvorm)
Voor het beslag
250 gram diepvriesspinazie (niet a la crème, gewoon gehakte spinazie!)
250 gram bloem
200 gram suiker
150 gram zonnebloemolie
3 eieren
1 eetlepel citroensap
1 zakje vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
1 snufje zout
Voor de roomvulling
1 pakje (200 ml) slagroom
50 gram roomkaas
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix
1 eetlepel kristalsuiker
Bereiding
Zorg dat de spinazie ontdooid is. Bekleed je bakvorm met bakpapier (eerst de bakvorm invetten met boter, dan blijft het bakpapier goed plakken). Giet de olie bij de spinazie en pureer het samen fijn met de staafmixer. Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom en mix het tot het mengsel licht van kleur en luchtig is (ongeveer 10 minuten). Voeg daarna, terwijl de mixer blijft draaien, het spinaziemengsel en het citroensap toe. Mix even goed door en voeg dan ook de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Giet het beslag in de vorm en zet het in de oven op 180 graden.
Bewaren
Ispanaklı kek (Turkse cake met spinazie) bewaar je vanwege de roomvulling in de koelkast. Je kan de spinaziecake een dag of vier bewaren.
dit gebak staat ook al heel lang op mijn lijst maar op de 1 of andere manier komt het er maar niet van... ik ga gauw jouw recept eens proberen
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Het was echt een lekkere cake. Ook leuk om voor gasten een groene cake neer te zetten haha.
VerwijderenHoi! We waren zo nieuwsgierig dat we de cake vandaag meteen hebben gebakken.
BeantwoordenVerwijderenDoor je goede beschrijving was het makkelijk en mijn zoon van 10 heeft 'm grootstendeels alleen gebakken.
Het erafhalen van de bovenste laag en het delen is wel lastig en we hebben best wat 'afval' geproduceert.
Maar de rest werd in mooie stukjes gesneden - net zoals op jouw foto's- en snel veroberd :-)
Birgit Layla
Leuk om te horen! Ja het is soms een beetje geknoei maar goed om te horen dat het eindresultaat mooi én lekker was :)
VerwijderenAangezien ik in Rotterdam ben opgegroeid, ben ik bekend met veel lekkers dat ik altijd in die Turkse bakkers en eettentjes kon ontdekken. De geheimen van de Turkse kookkunst zijn mij echter nog onbekend en ik vond het geweldig om op jouw pagina het recept te vinden voor zo'n groene cake! Gisteren de cake gebakken en het smaakt echt heerlijk. Ik vind het altijd leuk om qua koken nieuwe dingen uit te proberen en ik weet nu al dat jouw website me heel veel lekkers zal brengen. Dankjewel daarvoor!
BeantwoordenVerwijderenWat een lief berichtje! Dank je wel en ik hoop dat je nog veel lekkere Turkse gerechten gaat maken :)
VerwijderenDit lijkt me heerlijk, ga ik vandaag maken. Vraagje: kan deze cake ook in de vriezer worden bewaard denk je? Elke zondag bak ik iets van jouw blog, en tot nu toe is alles een succes, ben zo blij dat je dit allemaal deelt!
BeantwoordenVerwijderenJa hoor, dat denk ik wel. Zonder de roomvulling sowieso! En wat leuk dat je elke zondag iets van mijn blog bakt!
VerwijderenKheb t recept gevolgd maar mijn beslag was beton �� wat heb ik mis kunnen doen
BeantwoordenVerwijderenNou als je beslag beton was, heb je toch niet helemaal het recept gevolgd :) misschien de olie of de eieren vergeten?
VerwijderenHeb een vraagje, spinazie weeg je het na het ontdooien en uitgelekt of eeeg je gewoon 250g bevroren spinazie? Is niet duidelijk
BeantwoordenVerwijderenGewoon bevroren, een pakje van 250 gram dus (of de helft van een pak van 500 gram)
VerwijderenBedankt
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan
VerwijderenEen heerlijke cake en elke keer weer zo grappig hoe mensen op de groene kleur reageren! Ik laat ze altijd raden wat de cake groen maakt. Bijna niemand denkt aan spinazie.
BeantwoordenVerwijderenEerlijk gezegd doe ik alle ingrediënten in een keer in een kom (behalve de bloem en bakpoeder) en mix het geheel met de staafmixer niet meer dan 1 minuut. Dan de bloem en bakpoeder er voorzichtig doorroeren en klaar! (Ik ben erg van het gemak ;))
De cake wordt prima!