Buiten dat dit recept voor perfecte cake heerlijk is, is het ook nog eens heel simpel te bakken. Binnen 10 minuutjes staat je yoghurtcake met citroen in de oven en een uurtje later is de cake klaar. Voor een iets sterkere citroensmaak rasp ik denk ik de volgende keer nog 1 citroen extra, maar dat is afhankelijk van je smaak. Eventueel kun je de cake nog 'opleuken' met wat citroenglazuur (2 eetlepels citroensap en net zoveel poedersuiker tot je een mooi dik lopend glazuur hebt). Natuurlijk kun je deze cake ook met andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen of mandarijn maken.
Turks recept
Yoğurtlu limonlu kek (frisse yoghurtcake met citroen)
Benodigdheden
300 gram bloem
300 gram kristalsuiker
300 gram Turkse yoghurt
3 eieren
175 ml zonnebloemolie
1 zakje bakpoeder
1 snufje zout
1 citroen
Bereiding
Mix de eieren met de suiker tot het een heel luchtig mengsel is (dit duurt een minuut of vijf). Voeg vervolgens, terwijl de mixer draait, achtereenvolgens de yoghurt en de olie toe. Rasp vervolgens de schil van de citroen boven het beslag (let op, alleen het gele van de schil, het witte smaakt bitter). Was de citroen goed en snij hem doormidden en knijp of pers hem helemaal uit (boven een ander bakje, zodat je de pitten er nog uit kunt halen) en giet dit bij het beslag.
Zet de mixer weer aan en voeg dan de bloem, bakpoeder en zout toe. Mix totdat alles goed gemengd is. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en zet het in de oven. Bak de yoghurtcake op 180 graden tot hij mooi gaar is (een mespunt dat je in de cake steekt moet er schoon zonder beslag uitkomen!) - dit duurt ongeveer 50 minuten. Laat de cake het liefst helemaal afkoelen voordat je hem stort, zeker als je een tulbandvorm gebruikt.
Bewaren
Yoğurtlu limonlu kek (frisse yoghurtcake met citroen) kun je eenmaal afgekoeld het beste in stukken snijden en dan in aluminiumfolie inpakken: zo blijft de cake zeker vier dagen vers.
Die ga ik vanmiddag meteen maken!!!
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt!
VerwijderenDe was lekker zacht!
VerwijderenMooi zo!
VerwijderenKan ik deze ook maken met magere yoghurt?
BeantwoordenVerwijderenDat zou ik niet aanraden, want magere yoghurt bevat geen vet en dat maakt de cake nu juist zo lekker natuurlijk. Je kunt wel eventueel de Turkse yoghurt vervangen door gewone volle yoghurt.
VerwijderenKlinkt super lekker! Deze ga ik zeker eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenZeker doen!
VerwijderenHoeveel ml is 300 gram turkse yoghurt ongeveer?
BeantwoordenVerwijderen& het ziet er heerlijk uit!
Dank je wel! Oei, geen idee hoeveel ml is. Turkse yoghurt is zo dik, dat ml afmeten nogal lastig gaat. Gewoon afwegen, weegschaal heb je toch al nodig voor de suiker en het meel.
Verwijderenlekker!! Deze ga ik eens uitproberen
BeantwoordenVerwijderenGoed idee :)
VerwijderenStaat in de oven en het ruikt al heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenHopelijk smaakt het net zo lekker!
Verwijderenhoe groot is die cakevorm ?
BeantwoordenVerwijderenDat is een standaard tulband, ietsje groter dan een gewone rechthoekige cakevorm.
VerwijderenDe smaak is meer dan goed. Heerlijk als ontbijt, dat mag als de kinderen het huis uit zijn.
BeantwoordenVerwijderenHaha, dat mag zeker! Eet smakelijk!
Verwijderengisteren gemaakt, precies de aanwijzingen opgevolgd maar mijn cake is niet fluffy. juist compact. Smaakt wel goed maar niet zacht . Begrijp niet wat er fout is gegaan!
BeantwoordenVerwijderenOh wat gek! De luchtigheid van de cake komt met name uit het echt goed opkloppen van de eieren met de suiker (reken zeker 10 minuten) en de bakpoeder. Misschien is daar iets mis gegaan?
VerwijderenHelaas is mijn cake niet gelukt... Ik had hem op een bakplaat gemaakt. De prikker kwam naar ruim 30 minuten schoon eruit, maar de cake was stevig en helaas niet helemaal gaar!
BeantwoordenVerwijderenDe smaak was echter heerlijk! Had een sinaasappel gebruikt.
Ik ga het nog een kans geven, maar de cake moet op lagere temperatuur en langer worden gebakken.
Layla
Met sinaasappel klinkt zeker lekker! Jammer dat het niet gelukt was, een bakplaat is misschien ook wel erg groot voor de cake?
VerwijderenOhhh deze was lekker! Ik heb per ongeluk zelfrijzend bakmeel gebruikt ( en dus minder bakpoeder ) maar super gelukt. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenMooi zo! Graag gedaan!
VerwijderenHoeveel gram bakpoeder gebruik je in dit recept? Ik heb zakjes van Dr. Oetker. Die zijn 16 gram voor 500 bloem. Omgerekend voor 300 gram bloem kom ik op 9 gram bakpoeder. Is die hoeveelheid voldoende of heb je meer bakpoeder gebruikt?
BeantwoordenVerwijderenNee, ik heb zakjes van de Lidl gebruikt maar die zijn inderdaad ook 16 gram, dus dat is prima.
VerwijderenHet is me gelukt! Wat een lekkere cake echt een aanradar!
BeantwoordenVerwijderenJeej! Blij dat te horen! Geniet ervan :)
VerwijderenHoi Eslem, is het 180 graden op de heteluchtstand of boven-onderhitte?
BeantwoordenVerwijderenBoven-onderwarmte, dus voor een conventionele (elektrische) oven. Voor hetelucht zou ik 160-165 graden aanhouden.
VerwijderenSagol! Ik ga deze maken voor met de bayram. Liefs, Larissa
VerwijderenBirsey degil :) goed idee, zal vast in de smaak vallen!
VerwijderenCake gemaakt, was heerlijk en goed gelukt. Kinderen vonden 'm ook heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen, dank je wel!
VerwijderenWat een heerlijk recept! Ik heb jouw recept gebruikt als basis voor pruimencake: http://wp.me/p4QehN-9O Dankjewel voor de inspiratie! :)
BeantwoordenVerwijderenWat leuk! Dank je wel voor het linkje, jouw versie lijkt me ook heerlijk.
VerwijderenLekkere cake, maar ik word er niet wild enthousiast van. Citroensmaak subtiel aanwezig. Mijn korst is donkerder dan de jouwe op de foto. Kids vinden m heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt altijd een citroen extra gebruiken voor een sterker citroensmaak. Mooi dat hij in de smaak viel!
VerwijderenNa een dag is deze cake veel lekkerder. De korst is dan ook zachter geworden en dan lijkt ie ook meer op de 'supermarkt' cake. Qua smaak is ie nog lekkerder. Citroeniger hoeft voor mij niet. Ms wat vanille erin. Wie weet ga ik 'm toch nog eens maken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen!
VerwijderenWat een heerlijke cake zeg, mijn kids vonden het ook super lekker, en vragen naar meer. Mijn complimenten :-)
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen, dank je wel!
VerwijderenDeze cake gemaakt vandaag en hij is lekker luchtig ik heb er voor extra citroensmaak glazuur overheen gedrizzled. Bedankt voor het recept ��
BeantwoordenVerwijderenZeker lekker! Dank je wel!
VerwijderenBedankt voor het recept. Ik kwam via Google op jouw blog en ben gelijk aan de slag gegaan want had alle ingrediënten in huis. Ipv Turkse yoghurt heb ik normale volle yoghurt gebruikt. De cake is perfect gelukt!
BeantwoordenVerwijderenGoed om te horen dat het ook met gewone yoghurt kan en geniet ervan! ;)
VerwijderenHoi, ik heb vanmiddag jouw luchtige cake met citroen gemaakt en die is goed gelukt. Zou wel meer citroen on doen de volgende keer. Maar ik vroeg mij af of ik in deze yoghurtcake de bloem kan vervangen door maïzena voor een glutenvrije cake. Heb jij enig idee? En blijven dan de hoeveelheden gelijk?
BeantwoordenVerwijderenOei, daar heb ik echt geen enkel idee van. Ik durf er niets van te zeggen, de cake met maizena is natuurlijk heel anders dan dit recept.
VerwijderenVandaag gemaakt en ik heb nog nooit zo'n lekkere cake gemaakt en die zo goed gelukt is. Heerlijk gewoon!! Bedankt voor deze recept ik zal het zeker vaker gaan maken.
BeantwoordenVerwijderenWauw, ontzettend leuk om te horen, dank je wel!
VerwijderenDit is echt een heerlijke cake! Trouwens, ik ben fan van al je recepten. Dank je wel voor het delen. Groetjes Marian.
BeantwoordenVerwijderenHey, kan je ook Griekse yoghurt gebruiken ? Groetjes
BeantwoordenVerwijderenHoi,
BeantwoordenVerwijderenVandaag kwam ik je recept tegen en heb hem gebakken. Super recept, mijn cake is goed gelukt en smaakt heerlijk. Bedankt voor het delen.
Deze cake gisteren gemaakt, hij is heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen