Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes) krijgen hun typische 'simit-smaak' dankzij het gebruik van mahlep en pekmez. Het recept zal zonder deze ingredienten niet mislukken, maar laat ze als het even kan niet weg: juist hierdoor smaken de broodjes mede zo 'echt' naar simit. Voor de vulling heb ik Turkse witte kaas gebruikt, omdat ik dat het beste bij de smaak van de broodjes vind passen. Maar natuurlijk kun je ook elke andere gewenste vulling gebruiken.
Turks recept
Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes)
Benodigdheden (voor één bakplaat vol broodjes)
Voor het deeg:
800 gram bloem
1 waterglas (200 ml) Turkse yoghurt
1 waterglas (200 ml) lauw water
1 waterglas (200 ml) zonnebloemolie
1 eiwit
8 gram droge gist
2 eetlepels suiker
5 gram mahlep (weichselzaad)
7 gram zout
Voor de vulling:
150 gram Turkse witte kaas
(of een andere vulling naar keuze)
Voor de afwerking:
1 eigeel
2 eetlepels pekmez (druivensiroop)
50 ml water
1 zakje sesamzaadjes
Bereiding
Roer de yoghurt, het water, de zonnebloemolie en het eiwit door elkaar. Voeg de suiker, de mahlep en de gist toe en roer even door. Voeg het meel toe en kneed het deeg even goed door, voeg dan ook het zout toe. Kneed het deeg een minuut of 10 tot het mooi soepel is geworden. Dek het dan af en laat het een uur tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur. Kneed het deeg na de rijstijd weer even door. Prak de kaas fijn met een vork. Neem nu elke keer een bolletje deeg ter grootte van een ei. Duw dit tot een platte ovale vorm, leg er wat kaas op en vouw het deeg weer dicht, zodanig dat je de ovale vorm behoudt. Werk zo al het deeg af.
Bewaren
Simit poğaça (Turkse gevulde simitbroodjes) kun je afgedekt twee dagen vers houden. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in als ze afgekoeld zijn: dat gaat heel goed. Heb je ze nodig, laat ze dan rustig in het zakje ontdooien en piep ze daarna nog even vijf minuutjes op in een hete oven.
Jij geeft me met je juiste hoeveelheden en duidelijke uitleg altijd moed om recepten uit te proberen haha! De Turkse supermarkt bij ons in de buurt is gesloten. Kan ik mahlep ook in de AH vinden? Of anders weglaten ? Groetjes
BeantwoordenVerwijderenNee mahlep moet je echt bij de Turkse winkel halen. Ik heb het niet ergens anders gezien. Je kan het gerust weglaten, het recept mislukt niet, je hebt dan alleen niet die specifieke smaak.
Verwijderen