zondag 16 augustus 2015

Peynirli çiğ börek (gefrituurde börek met kaas)

Letterlijk betekent 'çiğ börek' rauwe börek. Gelukkig is deze börek niet echt rauw, dat lijkt me niet erg lekker ;). Ik denk dat het verwijst naar de gehaktvulling waar deze börek oorspronkelijk mee gevuld wordt: die wordt niet voorgebakken, maar de börek wordt gevuld met het rauwe gehakt wat dan tijdens het bakken moet garen. Ik heb dat niet geprobeerd...want wij houden niet zo van gehaktvuling in börek, het wordt meteen zo zwaar. Zeker omdat deze börek ook nog gefrituurd wordt. Ik koos dus 'gewoon' voor een kaasvulling en dat was een prima keuze: deze  peynirli çiğ börek (gefrituurde börek met kaas) was een erg lekkere lunch!


Het recept voor deze peynirli çiğ börek (gefrituurde börek met kaas) doet erg denken aan het recept voor gözleme. Voordeel van dit recept is dat het deeg niet hoeft te rijzen en alleen maar uit meel, zout en water bestaat. Je bent dus eigenlijk zo klaar en binnen een uurtje heb je versgebakken börek op tafel staan. Sommige recepten frituren de börek echt helemaal ondergedompeld in de olie, maar ik gebruikte gewoon een laagje olie en dat was meer dan voldoende. Meestal ga ik bij het maken van deeggerechten alvast bakken terwijl ik het volgende deeg uitrol, maar met dit recept is het verstandiger eerst al het deeg klaar te zetten en dan te gaan bakken. Je werkt met hete olie en bovendien zijn de böreks snel klaar, dus is het handig je aandacht alleen daarbij te houden.


Turks recept
Peynirli çiğ börek (gefrituurde börek met kaas)

Benodigdheden
3 waterglazen (330 gram) meel
1 waterglas (200 ml) water
1 toetjeslepel (5 gram) zout
1 schaaltje Turkse witte kaas (of elke andere gewenste vulling)
1 handvol platte peterselie


Bereiding
Kneed van het meel, water en zout een mooi samenhangend deeg. Zet dit even opzij. Snij de peterselie fijn, prak de kaas fijn en meng dit door de peterselie. Verdeel het deeg in acht bolletjes, bol ze op en leg ze zolang onder een theedoek.


 Bestuif je werkblad met wat bloem en neem een deegbolletje. Rol dit uit tot een ovale deegplak, die redelijk dun mag zijn. Leg op de onderste helft wat vulling. Vouw de bovenste helft eroverheen en druk de randen goed aan met je vingers. Werk zo al het deeg af. 


Verhit in een koekenpan een laagje olie (een centimeter of 2 is voldoende). Laat de olie heet worden en leg dan voorzichtig twee böreks in de olie. Bak ze tot de onderkant goudbruin is, draai ze om en bak dan ook de andere kant mooi goudbruin. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.


Bewaren
 Peynirli çiğ börek (gefrituurde börek met kaas) kun je eenmaal afgekoeld goed ingepakt een dag bewaren. De volgende dag is even opwarmen in de oven het lekkerste.


5 opmerkingen:

  1. Volgens mij is dit een borek uit Eskisehir. Mijn schoonzus woont daar tijdelijk vanwege haar werk. Erg lekker maar wel calorierijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou inderdaad goed kunnen dat het daar uit de buurt komt. Yup calorierijk helaas, haha!

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat ik via, via , via je blog gevonden heb. Heb al een beetje rondgekeken en er staan hele lekkere recepten tussen. Je staat vanaf nu tussen mijn favorieten en ik ga je zeker volgen.
    Groetjes Melike.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi! Wat een fijne website is dit zeg! Ik heb al een paar recepten met succes gemaakt.
    Heeft u misschien tips voor Turkse recepten voor kindjes van 1 jaar? Bedankt voor de fijne website!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!