zondag 30 augustus 2015

Gavurdağı salatası (Turkse salade met tomaat, ui en walnoot)

Alhoewel wij maar een redelijk klein tuintje achter ons huis hebben, is er toch ruimte genoeg om wat eigen groenten te kweken. We hebben onder meer cherrytomaatjes, kleine komkommer en verschillende soorten groene pepers staan. Ze doen het verrassend goed! Met name de tomaatjes zijn echt zoveel lekkerder dan uit de winkel, en dat tijdens een niet eens zo heel warme zomer. Ook heb ik veel kruiden staan waaronder basilicum, tijm en peterselie. Het is altijd weer heerlijk om tijdens het koken de tuin in te lopen en daar alle ingrediënten voor een salade te verzamelen. Voelt heel verantwoord, haha! Deze gavurdağı salatası (Turkse salade met tomaat, ui en walnoot) maakte ik eerder dit jaar, maar is nu ook perfect te maken met groenten uit eigen tuin. 


Gavurdağı salatası is een recept uit de regio Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije. Ik vind het persoonlijk een heerlijke combinatie van smaken: tomaat, ui, peterselie en walnoot, en dan aangemaakt met granaatappelsiroop en sumak: zoet van de tomaat, een beetje scherp van de ui, zurig van de dressing en de aardse smaak van de walnoot maakt het helemaal af. Echt een aanrader, en nog gezond ook! Gebruik voor deze salade wel echt smaakvolle tomaten. Ik vind zelf de trostomaten van de Lidl of Aldi (volgens mij zijn het dezelfde) het lekkerst, en die zijn er het hele jaar door. Of tomaatjes uit eigen tuin, natuurlijk!


Turks recept
Gavurdağı salatası (Turkse salade met tomaat, ui en walnoot)

Benodigdheden
8-10 trostomaatjes
1 ui
1 groene peper
3 bosuitjes
1 handjevol platte peterselie
1 handjevol walnoten
olijfolie
granaatappelsiroop
zout, sumak


Bereiding
Snij de bosuitjes en groene peper fijn. Snij ook de ui, groene peper en tomaatjes in kleine blokjes en meng door de bosui en peper.


Hak de walnoten grof door en meng ze door de salade. Maak de salade aan met olijfolie, granaatappelsiroop en voeg zout en sumak naar smaak toe. Het is lekker de salade even een half uurtje te laten staan zodat hij goed op smaak kan komen.


Bewaren
Gavurdağı salatası (Turkse salade met tomaat, ui en walnoot) kun je net als andere salades niet langer dan een paar uur bewaren.5 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!