vrijdag 22 november 2013

Asma yaprağı (druivenbladeren)

Wat is het?
Asma yaprağı (soms worden ze ook wel üzüm yaprağı genoemd) zijn bladeren van de druivenplant (ook wel wijnbladeren genoemd) die in de Turkse keuken gebruikt worden voor bepaalde gerechten. Doorgaans worden de jonge, lichtgroene bladeren van de druivenplant geplukt om daarmee te koken. Overigens zijn er meer landen waarin met druivenbladeren wordt gekookt: Griekenland en de Balkan staan er ook bekend om, maar ook in Arabische landen en in Vietnam zijn er gerechten met druivenbladeren.


Waar koop je het en hoe bewaar je het?
Als je een druivenplant in de tuin hebt, pluk je de bladeren natuurlijk vers. Kies onbeschadigde en lichtgroene bladeren. Spoel ze na het plukken af en leg ze even vijf minuutjes in kokend water, daarna zijn ze klaar voor gebruik. Ze kunnen ook prima ingevroren worden, in Turkije hebben de meeste mensen in de herfst een diepvries vol met druivenbladeren! 

Voor de mensen die geen druivenplant in de tuin hebben (zoals wij) zijn er ook ingemaakte druivenbladeren te koop bij de Turkse winkel (salamura yaprağı). Helaas halen die het niet bij verse wijnbladeren: ze zijn vaak erg groot met harde nerven en soms ook breekbaar, een beetje afhankelijk van het merk. Meestal zijn ze of ingeseald in plastic, of zitten ze in een glazen pot. Heb je de keuze, kies dan voor de glazen pot, die zijn in mijn ervaring vaak beter (zachter, kleiner en minder zout). Ingemaakte bladeren spoel je voor gebruik af onder stromend water. Leg ze vervolgens vijf minuten in warm water, zodat ze wat minder zout worden.

Wat kun je ermee maken?
Asma yaprağı worden over het algemeen altijd gebruikt om yaprak sarması mee te maken, opgerolde druivenbladeren gevuld met bijvoorbeeld rijst of gehakt. Daarnaast zie je een enkele keer weleens dat druivenbladeren worden gebruikt als een soort spinazie in de vulling voor een ovenschotel of börek. 

Een paar voorbeelden van Turkse gerechten waarin asma yaprağı verwerkt wordt:

Zeytinyagli yaprak sarması (gevulde wijnbladeren met kruidige rijst)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie en tot ziens op Mijn mixed kitchen!